ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ανυπακοή στις αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, σχετικά με το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβέρνηση και την ΕΕ που επείγονται να εφαρμόσουν την κατάπτυστη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και το χαρακτήρα της Ασφάλισης στο Δημόσιο, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ Β. Σπίντλα, το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι ο τελευταίος «έκανε σαφές ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμιά παρέκκλιση από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και καμιά καθυστέρηση στην εφαρμογή της. Παράλληλα, έδωσε κατεύθυνση για την παραπέρα μείωση του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους", δηλαδή των κρατικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Η δε υπουργός Απασχόλησης, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη μερική απασχόληση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.ά. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για το 2009 θα δοθούν 1 δισ. ευρώ (λεφτά που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους) στους εργοδότες για δήθεν στήριξη των θέσεων εργασίας».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, την κυβέρνηση και την ΕΕ, που κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει και δίνουν νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και ξεκαθαρίζει: «Οι εργαζόμενοι μέσα από δυναμικούς ταξικούς αγώνες, με τη μαζική τους συμμετοχή αλλά και στις επικείμενες ευρωεκλογές, με την ψήφο τους, επιβάλλεται να καταδικάσουν την ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου έμπρακτα. Ιδιαίτερα στην επικείμενη Πρωτομαγιά, μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα, θα πρέπει να τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση για τη συνενοχή τους στην αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν από τη ματωμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγου του 1886 και μέχρι σήμερα».

ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη για την 1η του Μάη

Στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Τη Δευτέρα στον Πειραιά

Οι πετυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη δίνουν τον τόνο της προετοιμασίας για την 1η του Μάη
Οι πετυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη δίνουν τον τόνο της προετοιμασίας για την 1η του Μάη
Σε καθήκον πρώτης γραμμής αναδεικνύεται η συμμετοχή κάθε συνδικαλιστή και αγωνιστή εργάτη στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μάη. Η σύσκεψη θα γίνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) και αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σχεδιασμό της δουλειάς των ταξικών δυνάμεων για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ανάλογη σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 13 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα θεάτρου του Εργατικού Κέντρου, με θέμα τον απολογισμό της απεργίας στις 2 Απρίλη και την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας την 1η του Μάη.

Με δεδομένη τη «μαγιά» που έχει δημιουργήσει η επιτυχία της απεργίας στις 2 Απρίλη και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις βάζουν στόχο να μη μείνει ούτε λεπτό αναξιοποίητο μέχρι την Πρωτομαγιά. Οι μέρες αργίας του Πάσχα που μεσολαβούν κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο, να μεγαλώσει το άνοιγμα στα εργοστάσια και τις άλλες επιχειρήσεις, στοχευμένα να παλέψει για τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και σωματειακών Επιτροπών στους τόπους δουλειάς.

Σταθερός προσανατολισμός για το ΠΑΜΕ είναι να γίνει κάθε εργοστάσιο κάστρο του αγώνα, σε μια περίοδο που εντείνονται τα αντεργατικά μέτρα στο όνομα της κρίσης και γίνεται επιτακτική ανάγκη να αντιστοιχηθεί το εργατικό κίνημα και τα αιτήματά του με το μέγεθος της εργοδοτικής επίθεσης, που στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα κινητοποίηση για τη σύμβαση

Την Τρίτη, 14 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Το μπλοκ των οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη
Το μπλοκ των οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη
Την πάλη τους για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης κλιμακώνουν οι οικοδόμοι, σχεδιάζοντας τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Την Τρίτη 14 Απρίλη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των κατασκευαστών, δίνοντας ραντεβού με τους εργαζόμενους του κλάδου στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων καθορίζουν οι σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους και όχι η κερδοφορία των εργοδοτών, το Συνδικάτο διεκδικεί κατώτερο μεροκάματο 75 ευρώ, ουσιαστική προστασία των ανέργων κτλ., απορρίπτοντας τα κριτήρια των μεγαλοκατασκευαστών οι οποίοι στην τελευταία συνάντηση επανέλαβαν ότι δεν αντέχουν αυξήσεις μεγαλύτερες από ό,τι προβλέπει η εξευτελιστική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι πρέπει να δεχτούμε αυξήσεις ψίχουλα, να ρίξουμε τις απαιτήσεις μας. Τα ίδια λένε πάντα. Και προηγούμενα που απέκτησαν τεράστια κέρδη και τώρα που μειώνονται. Τα ίδια θα λένε και μετά την κρίση», επισημαίνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωση με την οποία καλεί στην κινητοποίηση της Τρίτης.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη λογική που λέει "τα κεφάλια μέσα". Δε θα συμφωνήσουμε να πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν αυτοί» συνεχίζει και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Γνωρίζουμε ότι όσοι περισσότεροι εργάτες αντιδράσουν και αγωνιστούν, θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση οργανώνουμε την πάλη μας. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε γιαπί και εργοτάξιο να γίνει κάστρο του αγώνα των εργατών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Κλιμακώνουν με στάσεις εργασίας

Την Παρασκευή και τη Μ. Δευτέρα, ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης

Με στάσεις εργασίας την Παρασκευή (4 μ.μ.-7 μ.μ. και 11 μ.μ.-2 π.μ.) και τη Μ. Δευτέρα κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, όπως αποφάσισε χτες το διοικητικό συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 4.30 μ.μ., στον κάτω σταθμό του Τελεφερίκ.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να μην προχωρήσει η εργοδοσία στην απόλυση δώδεκα οδηγών, όπως επίσημα ανακοίνωσε, καθώς και στην αλλαγή ειδικότητας άλλων οχτώ οδηγών σε φύλακες. Ταυτόχρονα απαιτούν την ανάκληση των μέχρι σήμερα απολύσεων, την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου και την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος.

Στο μεταξύ χτες εκδικάστηκε η αγωγή που είχε καταθέσει η εργοδοσία με την οποία απαιτεί να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία και κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι στις 13 Μάρτη. Με την αγωγή ζητούνταν ταυτόχρονα να απαγορευτεί στο σωματείο «η επανάληψη απεργιών στο μέλλον, συνοδευόμενων από τις ίδιες παράνομες ενέργειες», εννοώντας την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι στη Λ. Πάρνηθος. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου Νομού Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται καθημερινά, από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος), ενώ κάλπες θα στήνονται τα πρωινά και σε τόπους δουλειάς, όπως θα γίνει σήμερα, στον ΣΚΑΓΙΑ και στη ΒΕΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ