ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Συμφωνούν στην ... επιδιόρθωση της αντιλαϊκής ΕΕ

Ταύτιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Αλαβάνος για «κοινή δράση» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας με έμφαση ότι ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που «καλωσόρισε την πρόταση αυτή» και ο Γ. Παπανδρέου.

Μια μέρα μετά την πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «κοινή δράση» και «συνεργασία» ανάμεσα στα δυο κόμματα βάσει πέντε σημείων που ο κεντρικός τους πυρήνας είναι να σπείρουν την αυταπάτη στα λαϊκά στρώματα ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει ...«προδευτικότερη», το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαγνώσει ότι οι συγκεκριμένες θέσεις «αποτελούν μια βάση συζήτησης».

Στις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου για κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, απεμπλοκή της χώρας από τη συνθήκη της Λισαβόνας, θέσπιση νέων όρων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, επανεξέταση των όρων της ΚΑΠ και συγκρότηση «προοδευτικού» μετώπου κατά της εκλογής Μπαρόζο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκει κοινά σημεία.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου: «Πολλά από τα σημεία τα οποία έθεσε ο κ. Αλαβάνος τα έχουμε θέσει και εμείς, για παράδειγμα την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ. Αλαβάνος μιλάει για κατάργηση. Εμείς δεν μιλάμε για κατάργηση, μιλάμε για μετεξέλιξη. Την άρνηση των προοδευτικών στην επανατοποθέτηση του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αρα, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα πάνω στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε»...

Η ευκολία με την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διέγνωσε σύμπτωση θέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» οι διαφορές είναι ανύπαρκτες, αφού με την πολιτική τους στηρίζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Εξάλλου οι «θεσμοί» και οι «συνθήκες» που σήμερα ζητούν να «αλλάξουν» ή να «μετεξελιχθούν», εν μέσω της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, φανερώνουν την πρόθεσή τους για αναζήτηση νέου περικαλύμματος για τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, με ταυτόχρονη επιδίωξη την αποτροπή της καταδίκης του ευρωοικοδομήματος από τα λαϊκά στρώματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι «υπάρχουν πεδία κοινής δράσης από έναν Συνασπισμό ο οποίος είναι στο κλίμα που έδωσε χτες ο κ. Αλαβάνος» έκανε χτες και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «9,84». Μάλιστα, η ίδια όχι μόνο χαρακτήρισε «ειλικρινή» την προσπάθεια του Αλ. Αλαβάνου, αλλά διαπίστωσε ότι ο «ο κ. Αλαβάνος συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ, διότι θα ήθελα να πω ότι έλαβε υπόψη του σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει σε αυτά τα πέντε σημεία και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά θετικό βήμα».

Πάντα είχαμε σχετικές πρωτοβουλίες

Πιο πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίτευξης κοινής δράσης με το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα». Οπως είπε, τα περιθώρια να υπάρξει κοινή δράση θα φανούν απ' την απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το «πόσο θα πυκνώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά μας» και συμπλήρωσε: «Σχετικές πρωτοβουλίες πάντα υπήρχαν στην ατζέντα μας, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν πιο πυκνές. Να είμαστε πιο επιθετικά ενωτικοί και να κερδίζουμε, παρά να είμαστε φοβικοί, αρνητικοί και να χάνουμε».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ στα Γιαννιτσά, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πολιτική που μας προτείνει σήμερα η Κομισιόν ισοδυναμεί με σφαγή. Και την πολιτική αυτή την υιοθετεί τόσο η κυβέρνηση όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δεύτερη συζήτηση». Σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ όμως απευθύνθηκε η πρόταση κοινής δράσης απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Κάποιοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, άλλοι επικροτούν την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι καλό θα είναι στο συγκεκριμένο ζήτημα να ακολουθείται με συνέπεια μια ενιαία γραμμή και να μην υπάρχουν παλινωδίες. Δε λείπουν βέβαια και εκείνοι που εκφράζουν δυσαρέσκεια, εκτιμώντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν ενδείκνυνται παραμονές εκλογών.

Τι είναι το «Σύμφωνο Σταθερότητας»;

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αποτελεί το βασικό εργαλείο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, με κυριότερο στόχο τη διασφάλιση και διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της αναπαραγωγής του. Το Σύμφωνο αποτελείται από ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δύο κανονισμούς του Συμβουλίου (7/7/1997), ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και είναι μέρος της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ήρθε να αντικαταστήσει το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με μια κουβέντα, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» - όπως και η «αναθεώρησή» του, τον Ιούνη του 2005 - είναι η οικονομική πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με αυτό, τα δημοσιονομικά ελλείμματα του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, ως κριτήριο για την ένταξη στην ευρωζώνη -- κριτήριο, που συνεχίζει να υφίσταται και να ελέγχεται ακόμη και μετά την ένταξη. Δηλαδή, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία συνεχίζεται. Στόχος αυτής της απόφασης ήταν ο περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της αναπαραγωγής και συσσώρευσης του κεφαλαίου, αφού η εφαρμογή της γίνεται ανασχετικός παράγοντας στην τάση του ποσοστού κέρδους να πέφτει. Είναι ένα από τα βασικά πολιτικά εργαλεία, μια κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ, υποχρεωτική στην εφαρμογή της, απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Προκειμένου η ΕΕ, να διασφαλίσει την εφαρμογή αυτού του αυστηρού πειθαρχικού πλαισίου, αποφάσισε, με τη συνηγορία όλων των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, σε όποια χώρα δεν το τηρεί: «Οι κυρώσεις - αναφέρεται στο Σύμφωνο - λαμβάνουν αρχικά τη μορφή άτοκης κατάθεσης υπέρ της Κοινότητας. Το ποσό αυτής της κατάθεσης περιλαμβάνει ένα σταθερό στοιχείο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ (!) κι ένα μεταβλητό στοιχείο ίσο με το 1/10 της διαφοράς μεταξύ του εκφρασμένου σε ποσοστό του ΑΕΠ ελλείμματος του προηγούμενου έτους και της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ».

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας», λανσαρίστηκε - και εξακολουθεί να λανσάρεται - ως βασικό μέτρο για τη «σύγκλιση» των οικονομιών της ΕΕ. Οποία απάτη! Η ανισόμετρη ανάπτυξη των οικονομιών στο καπιταλιστικό σύστημα δεν επιτρέπει την πραγματική σύγκλισή τους - και αυτή την αλήθεια αν και τη γνωρίζουν, την αποσιωπούν, οι ιθύνοντες της ΕΕ. Εξακολουθούν, όμως ν' αναμασούν την... καραμέλα της «σύγκλισης», για να δικαιολογήσουν μια σειρά από αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που λαμβάνουν τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση το Σύμφωνο, επιδιώκεται ο συνεχής περιορισμός των δαπανών του δημόσιου τομέα παροχής «κοινωνικών υπηρεσιών» στην εργατική τάξη, καταργώντας κατακτήσεις και δικαιώματα. Πάνω στο ίδιο Σύμφωνο, επιδιώκεται η μείωση έως κατάργηση των δημόσιων δαπανών σε επιχειρήσεις παραγωγικών τομέων που ήταν κρατικής ιδιοκτησίας, επιλογή που συνδέεται άμεσα με τις ιδιωτικοποιήσεις παραγωγικών κρατικών τομέων και με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση τομέων παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης κλπ.

Παρά τους «κλυδωνισμούς», που δέχτηκε το «Σύμφωνο Σταθερότητας» - ιδιαίτερα μετά την κρίση, στις αρχές της δεκαετίας - εντούτοις εξακολουθεί να ισχύει. Το «αναθεωρημένο» Σύμφωνο, που υπογράφτηκε από τους ηγέτες της ΕΕ το καλοκαίρι του 2005, δεν αλλάζει σε τίποτα τα παραπάνω, αντιθέτως διευκολύνει την άρχουσα τάξη των ηγετικών χωρών της ΕΕ (Γερμανία - Γαλλία, κατά κύριο λόγο) σε μερικές «παραβιάσεις» του. Οι Ευρωπαίοι «εταίροι», συνεχίζουν την εφαρμογή του Συμφώνου, ακριβώς γιατί από τη μια τα κέρδη του κεφαλαίου πολλαπλασιάζονται κι από την άλλη κάτω απ' αυτό, στεγάζουν την αντιλαϊκή, μετωπική επίθεση κατά των εργαζομένων, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην παιδεία, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι προτάσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στη χώρα, περί δήθεν «άλλου» Συμφώνου Σταθερότητας, είναι το «αριστερούτσικο» άλλοθι των αντεργατικών ευρωενωσιακών πολιτικών.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της

Με την κατάθεση του εφοπλιστή Φ. Μανούση, ο οποίος κατήγγειλε ότι δωροδόκησε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη στη διαδικασία των διαγωνισμών για τη δρομολόγηση πλοίων στις λεγόμενες άγονες γραμμές του Αιγαίου, ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι τις εργασίες της η αποκαλούμενη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση του θέματος.

Χτες η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε πρόεδρο τον αντιπρόεδρο της Βουλής Α. Νεράτζη, ο οποίος μαζί με άλλους έξι συναδέλφους του της ΝΔ (Αποστολάκο Γρ., Θαλασσινό Θ., Κουτσούμπα Α., Μπουζάλη Π., Τσαβάρα Γρ., Τζίμα Μ.) αποτελούν την πλειοψηφία της 13μελούς Επιτροπής. Από το ΠΑΣΟΚ μετέχουν τρεις βουλευτές (Μπόλαρης Μ., Πεταλωτής Γ., Ρήγας Π.), από το ΚΚΕ η Β. Νικολαΐδου, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης και από το ΛΑ.Ο.Σ. ο Θ. Πλεύρης. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να μπορέσει μέχρι τις 27 του Απρίλη να υποβάλει το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει. Σήμερα τα κόμματα θα υποβάλουν προτάσεις για τους μάρτυρες που επιθυμούν να κληθούν στην Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ