Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Συμφωνούν στην ... επιδιόρθωση της αντιλαϊκής ΕΕ

Ταύτιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Αλαβάνος για «κοινή δράση» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας με έμφαση ότι ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που «καλωσόρισε την πρόταση αυτή» και ο Γ. Παπανδρέου.

Μια μέρα μετά την πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «κοινή δράση» και «συνεργασία» ανάμεσα στα δυο κόμματα βάσει πέντε σημείων που ο κεντρικός τους πυρήνας είναι να σπείρουν την αυταπάτη στα λαϊκά στρώματα ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει ...«προδευτικότερη», το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαγνώσει ότι οι συγκεκριμένες θέσεις «αποτελούν μια βάση συζήτησης».

Στις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου για κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, απεμπλοκή της χώρας από τη συνθήκη της Λισαβόνας, θέσπιση νέων όρων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, επανεξέταση των όρων της ΚΑΠ και συγκρότηση «προοδευτικού» μετώπου κατά της εκλογής Μπαρόζο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκει κοινά σημεία.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου: «Πολλά από τα σημεία τα οποία έθεσε ο κ. Αλαβάνος τα έχουμε θέσει και εμείς, για παράδειγμα την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ. Αλαβάνος μιλάει για κατάργηση. Εμείς δεν μιλάμε για κατάργηση, μιλάμε για μετεξέλιξη. Την άρνηση των προοδευτικών στην επανατοποθέτηση του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αρα, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα πάνω στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε»...

Η ευκολία με την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διέγνωσε σύμπτωση θέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» οι διαφορές είναι ανύπαρκτες, αφού με την πολιτική τους στηρίζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Εξάλλου οι «θεσμοί» και οι «συνθήκες» που σήμερα ζητούν να «αλλάξουν» ή να «μετεξελιχθούν», εν μέσω της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, φανερώνουν την πρόθεσή τους για αναζήτηση νέου περικαλύμματος για τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, με ταυτόχρονη επιδίωξη την αποτροπή της καταδίκης του ευρωοικοδομήματος από τα λαϊκά στρώματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι «υπάρχουν πεδία κοινής δράσης από έναν Συνασπισμό ο οποίος είναι στο κλίμα που έδωσε χτες ο κ. Αλαβάνος» έκανε χτες και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «9,84». Μάλιστα, η ίδια όχι μόνο χαρακτήρισε «ειλικρινή» την προσπάθεια του Αλ. Αλαβάνου, αλλά διαπίστωσε ότι ο «ο κ. Αλαβάνος συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ, διότι θα ήθελα να πω ότι έλαβε υπόψη του σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει σε αυτά τα πέντε σημεία και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά θετικό βήμα».

Πάντα είχαμε σχετικές πρωτοβουλίες

Πιο πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίτευξης κοινής δράσης με το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα». Οπως είπε, τα περιθώρια να υπάρξει κοινή δράση θα φανούν απ' την απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το «πόσο θα πυκνώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά μας» και συμπλήρωσε: «Σχετικές πρωτοβουλίες πάντα υπήρχαν στην ατζέντα μας, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν πιο πυκνές. Να είμαστε πιο επιθετικά ενωτικοί και να κερδίζουμε, παρά να είμαστε φοβικοί, αρνητικοί και να χάνουμε».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ στα Γιαννιτσά, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πολιτική που μας προτείνει σήμερα η Κομισιόν ισοδυναμεί με σφαγή. Και την πολιτική αυτή την υιοθετεί τόσο η κυβέρνηση όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δεύτερη συζήτηση». Σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ όμως απευθύνθηκε η πρόταση κοινής δράσης απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Κάποιοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, άλλοι επικροτούν την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι καλό θα είναι στο συγκεκριμένο ζήτημα να ακολουθείται με συνέπεια μια ενιαία γραμμή και να μην υπάρχουν παλινωδίες. Δε λείπουν βέβαια και εκείνοι που εκφράζουν δυσαρέσκεια, εκτιμώντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν ενδείκνυνται παραμονές εκλογών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους υποψήφιους (2010-09-04 00:00:00.0)
Φουντώνει η φαγωμάρα για τις καρέκλες (2010-09-03 00:00:00.0)
Οι αντιφάσεις τροφοδοτούν την εσωκομματική διαμάχη (2010-05-23 00:00:00.0)
Προπαγανδιστική αξιοποίηση των προτάσεων Αλαβάνου (2008-09-23 00:00:00.0)
Ακροβατισμοί στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ... (2008-06-01 00:00:00.0)
Δε χτυπάνε στου κουφού την πόρτα... (2007-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ