Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Κριτήριο η στάση των κομμάτων στην ταξική πάλη

Ομιλία στις Σέρρες, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά στις ευρωεκλογές

Motion Team

«Τώρα που η κρίση μαστίζει Ευρώπη και Ελλάδα, ακριβώς τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ στη δράση και αυτό είναι αναγκαίο να αποτυπωθεί και στην κάλπη. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μόνο όφελος μπορεί να έχουν από την ισχυροποίηση του Κόμματός μας. Είμαστε κόμμα σταθερό, έμπειρο και δοκιμασμένο, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε πανευρωπαϊκό». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, στις Σέρρες.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει τη μαζική λαϊκή αφύπνιση, την άνοδο της ταξικής πάλης και την επαναστατική δράση των λαϊκών μαζών, και σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Κάλεσε τους εργαζόμενους να κρίνουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων με βάση τη στάση τους απέναντι στην ταξική πάλη και αν με τις θέσεις τους και την πολιτική τους βοηθάνε τις εργατικές και λαϊκές μάζες να διαμορφώσουν ολοκληρωμένα ταξικά και πολιτικά κριτήρια, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν ανατροπές σε βάρος της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οπως είπε, βασικό κριτήριο για να κρίνουμε ως εργαζόμενοι τα κόμματα, αποτελεί η στάση τους απέναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε το 1992 και είναι η μήτρα μέσα από την οποία ξεπήδησαν όλες οι άλλες συνθήκες που ακολούθησαν και εξειδικεύουν τις γενικές της κατευθύνσεις. Θύμισε πως τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου τότε, με ΝΔ κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, και ΣΥΝ, αρνήθηκαν το αίτημα του ΚΚΕ να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να γίνει δημοψήφισμα. «Τόση ήταν η βιασύνη τους για να φανούν καλά παιδιά στο Διευθυντήριο της ΕΕ», σχολίασε. Επίσης σημαντικό κριτήριο - είπε - αποτελεί και η στάση των κομμάτων στη δημιουργία του ευρωστρατού, τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Θύμισε πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην ίδρυση και την ισχυροποίηση του ευρωστρατού και από θέσεις κυβέρνησης και από θέσεις αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΝ στήριξε επί της ουσίας τον ευρωστρατό δηλώνοντας: «έχει νόημα ο ευρωστρατός αν εντάσσεται στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και αυτονόμησης της Ευρώπης».

Δε συμβιβάζονται ΕΕ και φιλολαϊκή διέξοδος

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στην οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σημείωσε ότι στη σημερινή οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος οδηγηθήκαμε μετά από μια πορεία γενικευμένων αναδιαρθρώσεων που οδήγησαν σε τεράστια κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η εργατική τάξη πλήρωσε πολύ ακριβά την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τώρα επιδιώκουν να της φορτώσουν τα βάρη και την καλούν να πληρώσει και την καπιταλιστική κρίση. Αυτό επιδιώκει η ΕΕ και αυτό απαιτούν όλα τα τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας, με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως οι ευρωεκλογές πρέπει να ειδωθούν δεμένες και αναπόσπαστες με την κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει δυνατότητα φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση σε μια Ελλάδα όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια. Ρεαλιστικό δεν είναι αυτό που λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα βγούμε από την κρίση εξυπηρετώντας ΚΑΙ τα συμφέροντα των επιχειρήσεων ΚΑΙ τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ρεαλιστικό είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να κάνουν την παραμικρή θυσία για την κρίση και ότι στα πλαίσια της ΕΕ δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Για να υπάρξουν λύσεις υπέρ των εργαζομένων χρειάζεται λαϊκό μέτωπο πάλης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στην ΕΕ και σε εθνικό πεδίο απέναντι στις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα αν αυτές είναι φιλελεύθερες , σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές».

Απάντηση στον αντικομμουνισμό

Προέτρεψε το λαό, με την ενίσχυση του ΚΚΕ να δώσει απάντηση σε όσους βάλθηκαν να περιορίσουν την εμβέλεια και την επιρροή του Κόμματος καταφεύγοντας στον πιο πρωτόγονο αντικομμουνισμό.

Οπως είπε, «η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι εμπόδιο στον ανερχόμενο, δυστυχώς τώρα μέσα στην Ελλάδα, ωμό και άθλιο αντικομμουνισμό. Τώρα φορέας του αντικομμουνισμού, πέρα από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τα κρατικά, είναι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ για άλλη μια φορά χαίρεται, γιατί η σοσιαλδημοκρατία κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της. Γιατί δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο φορές που έχει γίνει αυτό. Αυτός ο αντικομμουνισμός εκπέμπεται από ένα πρόσωπο, αλλά έχει καταμερισμό ρόλων από την ίδια την ηγεσία του κόμματος.

Γιατί όμως αυτός ο αντικομμουνισμός; Καταλαβαίνουν ότι η φωνή του ΚΚΕ διεισδύει στη λαϊκή τους βάση. Ανεξάρτητα αν είναι έτοιμοι να μας ψηφίσουν, είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν. Και θέλουν να κόψουν αυτή την επικοινωνία.

Σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται φυσικά και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ξεπέρασε τον εαυτό του στη συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της δράσης του ΚΚΕ. Αποκαλεί πνευματικά και πολιτιστικά καθυστερημένο το 10% του ελληνικού λαού που μας ψηφίζει», είπε ο Θ. Κωνσταντινίδης.

Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική σταδιοδρομία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «μετεξελίχθηκε σε στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος και συνδαιτυμόνας της αντιδραστικής λέσχης Μπίλντεμπεργκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ