ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προανήγγειλε πολυμέτωπη επίθεση στο λαϊκό κίνημα

Eurokinissi

Πολυμέτωπη επίθεση στο λαϊκό κίνημα και στα δημοκρατικά - ατομικά δικαιώματα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με πρόφαση την «ενίσχυση της ασφάλειας». Δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι υφιστάμενοι κατασταλτικοί μηχανισμοί (χρήση καμερών, άρση απορρήτου κλπ.), ενώ έκανε λόγο για αλλαγή της νομοθεσίας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ...πολεμικούς όρους λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα και μια αυξημένη αλλά και πιο ακραία έκφραση εξτρεμιστικών δράσεων, κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου με βανδαλισμούς και αδιανόητες καταστροφές, επιδρομές από ομάδες κουκουλοφόρων, νέες μορφές τρομοκρατικής δράσης». Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει «να μπει φραγμός στη βία και στην παρανομία και αυτό να ισχύει παντού: Από τους δρόμους των πόλεων έως το σχολείο και το πανεπιστήμιο, από τους χώρους της επαγγελματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας έως την κάθε λογής περιουσία των συμπολιτών μας». Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η ενίσχυση της αστυνομίας, με αλλαγές στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και στην οργάνωσή της, η «επέκταση της άρσης του απορρήτου για κακουργήματα του ποινικού δικαίου», επίσης «η δημιουργία ενιαίου κέντρου συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών» καθώς και η «αξιοποίηση της Ολυμπιακής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται οι κάμερες και το σύστημα C4i».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται χώροι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε ως ορμητήρια βίας ούτε ως καταφύγια εξτρεμιστικών ομάδων» και μιλώντας για «παράνομες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές». Για το νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου ανέφερε ότι «αλλάξαμε το νόμο, για να διασφαλίσουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στον καθηγητή, στο φοιτητή, να διασφαλίσουμε ότι το άσυλο δε θα γίνεται ασυλία στο έγκλημα. Ο νόμος υπάρχει, ο νόμος ισχύει, ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Πολιτεία και πρυτανικές αρχές πρέπει να έχουν για το σκοπό αυτό στενή συνεργασία. Εάν, όμως, και αυτό δε γίνει, τότε ο νόμος θα αλλάξει και πάλι, ακριβώς για να προστατέψει αποτελεσματικότερα το δημόσιο πανεπιστήμιο». Ο πρωθυπουργός έβαλε ευθέως και κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων λέγοντας πως «δεν μπορεί καμία κινητοποίηση να προσλαμβάνει χαρακτήρα που προκαλεί ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί, με απλά λόγια, να κλείνουν οι δρόμοι από 50 ανθρώπους και να μεταβάλλεται η ζωή της πόλης σε μαρτύριο για τα εκατομμύρια πολίτες και τους επισκέπτες της».

Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, λέγοντας ότι «από το 1994 έως το 2004 είχαμε τριακόσιες εβδομήντα αποδράσεις, ενώ από το 2004 έως σήμερα μόνο τριάντα επτά» αναφερόμενος στην υπόθεση της απόδρασης Παλαιοκώστα. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην Αστυνομία υποστηρίζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησής του «υπήρχε μια απόλυτα διαβρωτική πολιτική. Για να μπει κάποιος στη Σχολή Αστυνομίας, χρειαζόταν το "πράσινο" της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ. Μόνο σε μια χρονιά αποστρατεύθηκαν εκατόν πέντε υποδιευθυντές. Οι προαγωγές γίνονταν με τις περιβόητες "λίστες Σουλτάτου" και βεβαίως το ίδιο συνέβαινε και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αντί να παραμερίσετε τον κομματισμό, είχατε βάλει ακόμα και "ζύγι" στα φρονήματα. Αυτή είναι η πρακτική και η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί. Σήμερα δε γίνονται αυτά στην Αστυνομία. Σήμερα οι κρίσεις δε γίνονται από τις κομματικές Τοπικές. Γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια στα οποία μετέχουν μόνο ανώτατοι αξιωματικοί. Γίνονται δηλαδή και με διαφάνεια και με αξιοκρατία. Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με αντικειμενικά κριτήρια, με μόρια και με τη σύσταση υπηρεσιακών συμβουλίων, στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο «εγγυητής» της ασφάλειας

Eurokinissi

Ως καλύτερο διαχειριστή των κατασταλτικών μηχανισμών και «εγγυητή» της ασφάλειας επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ, με τη χτεσινή ομιλία του, ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου. Υποστήριξε ότι η Αστυνομία έχει προβλήματα οργανωτικού χαρακτήρα που οφείλονται στην κυβερνητική ανικανότητα και τον κομματισμό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «παραλάβατε την Αστυνομία των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αστυνομία που είχε εξαρθρώσει την "17 Νοέμβρη", την Αστυνομία που το έργο της είχε και καθολική και παγκόσμια αναγνώριση. Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση είναι όλες δικές σας». Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να πει ότι το ΠΑΣΟΚ αποκατέστησε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Αστυνομίας - πολίτη, κατηγορώντας τη ΝΔ με τη φράση «δημιουργήσατε ένα νέο ρήγμα μεταξύ του πολίτη και της Αστυνομίας, που ιστορικά ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είχαμε κλείσει από το 1981 και μετά».

Ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν είστε ικανοί ούτε στοιχειωδώς να οργανώσετε την ασφάλεια των πολιτών, να προστατεύσετε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να μη γινόμαστε διαρκώς η πρώτη κακή και, δυστυχώς, κωμική είδηση στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην απόδραση Παλαιοκώστα, σημειώνοντας πως, «μετά την πρώτη απόδραση των διαβόητων κακοποιών, υπήρξε πλήρης ατιμωρησία για τους υπεύθυνους. Ενημερώστε τον ελληνικό λαό ποιες ασκήσεις έγιναν από τότε για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στις φυλακές». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική επιτροπή, αναρωτώμενος: «Πού να αποδώσω την απόφασή σας να απορρίψετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυνομίας; Πού αλλού, εκτός από την αλαζονεία και τη μονοκομματική ιδιοκτησιακή σας αντίληψη, την αντίληψη της παράταξής σας για τα Σώματα Ασφαλείας; Φαίνεται ότι στα θέματα της ασφάλειας δεν χωράει η συναίνεση και η ομοψυχία».

Οσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «θα χτίσουμε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο, επιτέλους, κράτος. Θα τελειώσουμε επιτέλους με την ανομία». Επίσης, «θα απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στο φαινόμενο της εγκληματικότητας με σύγχρονο τρόπο και μέσα και όχι σαν παλιοί ασφαλίτες του '50, όπως γίνεται σήμερα. Θα απαντήσουμε με μία Αστυνομία φιλική προς τον πολίτη, παρούσα στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές, στην ύπαιθρο, σε όλους τους χώρους, χωρίς βία και αυταρχισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Σύνταγμα. Θα απαντήσουμε με μία Αστυνομία, που θα προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη. Θα δώσουμε ξανά αυτοπεποίθηση και αξία στον ίδιο τον αστυνομικό. Θα συμφιλιώσουμε ξανά την Αστυνομία με τον πολίτη».

Υπέρ ανθρωποφαγίας και αστυνομοκρατίας

Δημαγωγικά λάβρος εναντίον των μεταναστών χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Διόλου τυχαία ξεκίνησε την πρωτολογία του κινδυνολογώντας εναντίον τους, ενώ ίδιος «λαγός» του Κ. Καραμανλή επέμεινε να ρωτά τον Γ. Παπανδρέου ποιες οι προτάσεις του για την «αντιμετώπισή τους». Παρακάτω δείχνοντας αποστροφή για οποιαδήποτε διαμαρτυρία (έστω ανώριμη, αδιέξοδη, ακίνδυνη), είπε πως το Δεκέμβρη έγινε «μία εξέγερση (...) που μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα». Ενώ λυπημένος έδειξε επειδή «από το 1974, όταν επανήλθε η Δημοκρατία στη χώρα, από τότε αρχίζει μια απαξίωση συστηματικά της στολής, η οποία συνεχίζεται ακόμα. Θυμάμαι μια εποχή, νέο παιδί, όταν πήγαινα σε γάμο αστυνομικού ή στρατιωτικού, παντρευόντουσαν με τη στολή και απέξω οι φίλοι τους έκαναν τη γνωστή αψίδα. Πότε έχετε πάει σε γάμο τώρα τελευταία και να φοράει ο άλλος τη στολή; Ντρέπεται για τη στολή! Είναι δυνατόν;»..!

Πρόσθεσε ότι ως ΛΑ.Ο.Σ. υποστηρίζει όσα λέει και ο πολυδιαφημισμένος από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Γερμανός Λαφοντέν. Και ζητώντας κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπενθύμισε ότι κατάργηση ζητά και ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Πανούσης. Απόδωσε μάλιστα στους συμμετέχοντες σε καταλήψεις χαρακτηριστικά εκβιαστών ή «προβάτων». Οτι «φοβάται το ένα παιδί το άλλο», γι' αυτό συμμετέχει.

Το ρόλο που του έχουν επιμερίσει έπαιξε, ανθρωποδιώκτης και αντιδραστικός. Αρα απορριπτέος, χωρίς δεύτερη κουβέντα, από κάθε δημοκράτη, κάθε γνήσια λαϊκό άνθρωπο.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Επιμένει στη συναίνεση για... δημοκρατική ΕΛ.ΑΣ.

Με προμετωπίδα την ανάγκη «διακομματικής συνεννόησης» για τα θέματα που αφορούν την αστυνομία εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Οπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «εμείς κάναμε την πρότασή μας, να γίνει μια ειδική επιτροπή με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής. Είναι σημαντικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει υιοθετήσει και την υποστηρίζει» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκανε «μισό βήμα μπροστά, λέγοντας για μια γενική επιτροπή η οποία θα συζητάει. Οχι, εμείς θέλουμε να έχει όρους, κανόνες, να στηρίζεται στον Κανονισμό της Βουλής και γι' αυτό επιμένουμε στο άρθρο 44 και περιμένουμε μια απάντηση και διευκρινίσεις».

Αναφερόμενος στην νεολαία ο Αλ. Αλαβάνος προσέγγισε το θέμα με όρους ...ψυχολογίας και αναφερόμενος σε συμπεράσματα ψυχολόγων είπε ότι «η προσφυγή στη βία από τη νεολαία πολλές φορές πάει να λύσει τραύματα και ζητήματα και ματαιώσεις, οι οποίες έχουν γίνει στους παππούδες τους του εμφυλίου, απ' όποια πλευρά και αν ήταν, ή στους πατεράδες και στις μανάδες τους, της δικτατορίας» και ότι «το παιδί μπαίνει μέσα στην κοινωνία, έχοντας στοιχεία βίας, τα οποία εντείνονται από τη διάρρηξη των δεσμών ανάμεσα στις γενιές και των δεσμών αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνία»... Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μείγμα που είναι επικίνδυνο αλλά και γελοίο, όταν έχουμε προτάσεις από μέρος του Ορθόδοξου Συναγερμού, που υλοποιούνται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Με ακραίες αυταρχικές και ξενοφοβικές κραυγές

Με ακραίες αυταρχικές και ξενοφοβικές θέσεις εμφανίστηκε χτες στην Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας εκδίωξη των μεταναστών ως υπεύθυνων για την εγκληματικότητα, προκειμένου όπως είπε «να μην κατακτηθεί η πατρίδα». Ανέφερε ότι «έχουμε ένα θέμα, ένα τεράστιο θέμα. Εχουμε γκετοποίηση της πρωτεύουσας, έχουμε φοβικά σύνδρομα, έχουμε δημοσκοπήσεις κόσμου που δείχνουν πράγματα οδυνηρά». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά, επισήμανε ότι «συμπτωματικά και στα τέσσερα είναι υπεύθυνοι αλλοδαποί», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από κάποιους. Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα τους βάλετε σε ένα τρένο; Πείτε μου πώς μπορεί να γίνει. Πείτε μου πώς μπορούμε να τους διώξουμε».

Επίσης ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε την άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αναρωτώμενος: «Τι χρειάζεται; Ποιον να προστατεύσουμε από τι; Για να καταλάβω. Από τι κινδυνεύει ο φοιτητής ή ο καθηγητής; Από τι κινδυνεύει σήμερα, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία; Οταν κάποια στιγμή ξεκίνησε δεν υπήρχε κοινοβουλευτική δημοκρατία εκείνη την εποχή. Τώρα, αυτή την εποχή, το 2009 κινδυνεύει ο φοιτητής από τι; Να μπει μέσα ο κακός φοιτητής και να μπει αστυνομικός να τον ελέγξει;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ