ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τσεκουρώνει όσα δικαιώματα απέμειναν

Η παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ έβαλε προσωρινά εμπόδια στο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση στα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία

Σε αναδίπλωση αναγκάστηκε το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ) ύστερα από τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις της ΠΕΜΕΝ, με αποτέλεσμα στη χτεσινή συνεδρίαση να αναβάλει την επικύρωση ενός κατάπτυστου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ανατρέπει την αρχή που ισχύει για τους ναυτεργάτες, ακόμα και για τους πλοιάρχους, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, να αμείβονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτό το ΠΔ, έρχεται να ολοκληρώσει το αντιναυτεργατικό «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με γνώμονα την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, το 1993 και το 1995, είχε υιοθετήσει και την τέταρτη ελευθερία της Συνθήκης του Μάαστριχ, για την «ελεύθερη διακίνηση» εργατικού δυναμικού, στη θάλασσα, που για τα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία σημαίνει τον «αφανισμό» ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Η ειδικότητα που εξαιρούσε ήταν αυτή του πλοιάρχου, για την οποία ίσχυε η ελληνική ΣΣΕ. Τώρα η ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τα ΠΔ του ΠΑΣΟΚ και, επικαλούμενη στη σχετική εισηγητική έκθεση αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, βάζει τέλος στις εξαιρέσεις.

Πρόκειται για εξέλιξη που, αν περάσει, μετατρέπει τα ελληνικά εμπορικά πλοία σε «πλωτά γκέτο» της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, δυναμιτίζει τη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά με δικαιώματα περνάει στα νύχια των δουλεμπόρων. Το ΠΔ ξεπερνάει σε αθλιότητα ακόμα και το εκτρωματικό νομοθετικό καθεστώς των εγκριτικών πράξεων, με βάση τις οποίες μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα ελληνικά πλοία και επεκτάθηκαν οι χαμηλόμισθοι ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΕΝ επιχείρησαν να «περάσουν» και ΠΔ, που για λογαριασμό των εφοπλιστών υπονόμευαν την ασφάλεια και αξιοπλοΐα των πλοίων, που επίσης αναβλήθηκαν κάτω από τις πιέσεις της ΠΕΜΕΝ.

Στο μεταξύ, μέλη των πληρωμάτων στα πλοία «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» του εφοπλιστή Αγούδημου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για να πάρουν τους μισθούς των μηνών Φλεβάρη, Μάρτη. Ενώ από σήμερα επίσχεση εργασίας ξεκινούν και υπάλληλοι από τα γραφεία της εταιρείας του εφοπλιστή που είναι απλήρωτοι από το Γενάρη! Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Γιάννης Λαμπρόπουλος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τους απλήρωτους ναυτεργάτες του Αγούδημου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Από τη Θεσσαλονίκη σε Σέρρες και Αθήνα

Με συγκέντρωση αύριο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ολοκληρώνεται ο νέος αγωνιστικός κύκλος

Από τη χτεσινή πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνεται σήμερα στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή των συνταξιούχων από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Ο πρώτος αυτός αγωνιστικός κύκλος ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, όπου οι συνταξιούχοι της Αθήνας, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και ΝΑΤ, πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη πορεύτηκαν χτες με πανό, πικέτες και συνθήματα. Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στις συντάξεις που βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, στην ακρίβεια που καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης, στην Υγεία και περίθαλψη που γίνονται εμπόρευμα, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα Ταμεία που είναι άδεια και έχουν λεηλατηθεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων. Κάλεσε σε καταδίκη αυτών των πολιτικών και των κομμάτων που τις ασκούν, προαναγγέλλοντας νέους αγώνες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαδικασίες - παρωδία από την πλειοψηφία

Συνεχίζεται το «όργιο» εκφυλιστικών διαδικασιών από τις παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ενώ γνωρίζουν ότι από τις 22 Οκτώβρη, οπότε και αποφάσισαν να συρθεί το ΕΚΠ σε έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο - το οποίο με τις μεθοδεύσεις τους ακόμα δεν έχει γίνει - δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, χτες επιχείρησαν να «στήσουν» συνεδρίαση και μάλιστα με θέμα την εκλογή προεδρείου! Τώρα οι συμβιβασμένοι αποφαίνονται ότι δε χρειάζεται να γίνει έκτακτο συνέδριο και το ΕΚΠ να προχωρήσει με την ίδια διοίκηση - η οποία βέβαια δεν υφίσταται- στο τακτικό συνέδριο!

Σε αυτή την αυθαίρετη διαδικασία, πέρα από διάφορα τερτίπια, συμφωνούν και οι τρεις. Χτες λόγω των μεταξύ τους «διαφορών» για τις καρέκλες, η πρώτη απόπειρα απέτυχε, όμως η πρόθεσή τους είναι να επανέλθουν. Ο επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης της ΔΕΣΚ κατήγγειλε την «παρωδία» και ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΣΚ δε δέχεται να νομιμοποιήσει καμία διαδικασία εκφυλισμού του ΕΚΠ, παραβίασης του καταστατικού, της εργατικής νομοθεσίας και παραχάραξης της θέλησης των εργαζομένων του Πειραιά.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ

Τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ συμπίπτουν με τα χρόνια παραμονής μου στην Ελλάδα. Συμπτωματικά έφτασα στην Ελλάδα ακριβώς στις 3 Απρίλη του 1999. Δε γνώριζα ότι υπήρχαν συνδικάτα, ούτε σκεφτόμουν ότι χρειάζεται οργανωμένος αγώνας για να μπορέσει κανείς να βρει το δίκιο του. Πάλευα όπως μπορούσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μετανάστης και έπεσα θύμα εκμετάλλευσης πολλές φορές από τους εργοδότες, όπως και χιλιάδες άλλοι μετανάστες.

Η σύνδεσή μου με το ΠΑΜΕ, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μου άνοιξε άλλους δρόμους, πιο αισιόδοξους. Εγινα μέλος στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μαζί με άλλους 10 μετανάστες και με την υποστήριξη του συνδικάτου διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε τα δεδουλευμένα από έναν εργοδότη. Ενημερωθήκαμε για τα δικαιώματά μας, γνωρίσαμε εργάτες Ελληνες και μετανάστες που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας. Ανήκουμε τώρα πια σε ομάδα, ανήκουμε σε συνδικάτο που δεν ξεγελάει τον εργάτη, δεν τον κοροϊδεύει, δεν του ζητάει λεφτά για να τον στηρίξει. Ανήκουμε σε συνδικάτο που μας έμαθε να λέμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και να παλεύουμε γι' αυτό.

Παρόμοιες εμπειρίες έχουν και άλλοι μετανάστες που γράφτηκαν και συμμετέχουν στα συνδικάτα που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παράδειγμα στο Συνδικάτο Ξύλου, στο Συνδικάτο Επισιτισμού, στο Σωματείο Καθαριστριών και σε άλλα. Συζητάμε και λέμε ότι χωρίς το ΠΑΜΕ θα συνεχίζαμε να είμαστε κυνηγημένοι, απροστάτευτοι και μόνοι. Τώρα νιώθουμε όλοι πιο δυνατοί. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι μετανάστες και να φροντίσουν να δεθούν με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ.

Εμείς οι μετανάστες πρέπει να έχουμε καθαρό αυτό που λέει το ΠΑΜΕ πως «ο εργάτης από όποια χώρα και αν προέρχεται, όποιο χρώμα και αν έχει, ανήκει στην εργατική τάξη και έχει τον ίδιο κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο». Είναι και δική μας υπόθεση, των μεταναστών, να μπούμε στους αγώνες της εργατικής τάξης, πλάι στο ΠΑΜΕ. Τα αιτήματα που έχει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες μάς εκφράζουν και διαπιστώνουμε ότι τα παλεύει, δεν κοροϊδεύει.

Τα μαθήματα, το βιβλίο για τα δικαιώματά μας, οι διαμαρτυρίες, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα συνδικάτα όταν απολύονται συνάδελφοί μας, όταν δε μας κολλάνε τα ένσημα, όταν δεν μας πληρώνουν κανονικά, όλα αυτά μας δίνουν τη γνώση ότι πρέπει να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Να παλέψουμε να φτιαχτούν συνδικάτα με τον προσανατολισμό του ΠΑΜΕ και στις χώρες μας. Οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προερχόμαστε, στηρίζουν το κεφάλαιο, μας αναγκάζουν να φεύγουμε. Αν δημιουργηθούν ταξικά συνδικάτα ισχυρά, μπορεί και στις πατρίδες μας να αλλάξει η κατάσταση. Μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΜΕ και να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Παύλος ΜΠΕΡΝΤΑΡΣΚΙ
Μετανάστης εργάτης στην Ελλάδα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στα δικαστήρια η 48ωρη

Στα δικαστήρια έσυρε χτες τους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας η διοίκηση της επιχείρησης, απαιτώντας την ποινικοποίηση της 48ωρης απεργίας που αποφάσισε το σωματείο για σήμερα και αύριο, διεκδικώντας άμεση επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ταμείο Υγείας τους. Η εκδίκαση της υπόθεσης σχεδιάζονταν αρχικά να γίνει χτες το μεσημέρι. Τελικά ξεκίνησε τις πρώτες βραδινές ώρες, διακόπηκε και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ