Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τσεκουρώνει όσα δικαιώματα απέμειναν

Η παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ έβαλε προσωρινά εμπόδια στο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση στα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία

Σε αναδίπλωση αναγκάστηκε το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ) ύστερα από τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις της ΠΕΜΕΝ, με αποτέλεσμα στη χτεσινή συνεδρίαση να αναβάλει την επικύρωση ενός κατάπτυστου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ανατρέπει την αρχή που ισχύει για τους ναυτεργάτες, ακόμα και για τους πλοιάρχους, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, να αμείβονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτό το ΠΔ, έρχεται να ολοκληρώσει το αντιναυτεργατικό «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με γνώμονα την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, το 1993 και το 1995, είχε υιοθετήσει και την τέταρτη ελευθερία της Συνθήκης του Μάαστριχ, για την «ελεύθερη διακίνηση» εργατικού δυναμικού, στη θάλασσα, που για τα εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία σημαίνει τον «αφανισμό» ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Η ειδικότητα που εξαιρούσε ήταν αυτή του πλοιάρχου, για την οποία ίσχυε η ελληνική ΣΣΕ. Τώρα η ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τα ΠΔ του ΠΑΣΟΚ και, επικαλούμενη στη σχετική εισηγητική έκθεση αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, βάζει τέλος στις εξαιρέσεις.

Πρόκειται για εξέλιξη που, αν περάσει, μετατρέπει τα ελληνικά εμπορικά πλοία σε «πλωτά γκέτο» της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, δυναμιτίζει τη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά με δικαιώματα περνάει στα νύχια των δουλεμπόρων. Το ΠΔ ξεπερνάει σε αθλιότητα ακόμα και το εκτρωματικό νομοθετικό καθεστώς των εγκριτικών πράξεων, με βάση τις οποίες μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα ελληνικά πλοία και επεκτάθηκαν οι χαμηλόμισθοι ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΕΝ επιχείρησαν να «περάσουν» και ΠΔ, που για λογαριασμό των εφοπλιστών υπονόμευαν την ασφάλεια και αξιοπλοΐα των πλοίων, που επίσης αναβλήθηκαν κάτω από τις πιέσεις της ΠΕΜΕΝ.

Στο μεταξύ, μέλη των πληρωμάτων στα πλοία «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» του εφοπλιστή Αγούδημου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για να πάρουν τους μισθούς των μηνών Φλεβάρη, Μάρτη. Ενώ από σήμερα επίσχεση εργασίας ξεκινούν και υπάλληλοι από τα γραφεία της εταιρείας του εφοπλιστή που είναι απλήρωτοι από το Γενάρη! Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Γιάννης Λαμπρόπουλος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τους απλήρωτους ναυτεργάτες του Αγούδημου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ