ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΕΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Φορο-ληστεία από τη δράκα της πλουτοκρατίας

Με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 6.300 μεγαλο-οφειλέτες χρωστούν πάνω από 15 δισ. ευρώ ή το 85% στο σύνολο των «ληξιπρόθεσμων οφειλών»!

Μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι αφού πρώτα καρπώθηκαν μπόλικο κρατικό χρήμα - επιδοτήσεις, λεγόμενοι αναπτυξιακοί νόμοι κ.ά. - στη συνέχεια και με την ανοχή ή και τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να φεσώσουν και το Δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία στο σύνολό τους σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά (10 δισ. ευρώ) θεωρούνται από την κυβέρνηση οριστικά χαμένα. Για τα θεωρούμενα εισπράξιμα έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές «ευνοϊκές» διατάξεις στο πλαίσιο και του «επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας» και των κατευθύνσεων που πρόσφατα δόθηκαν από την Κομισιόν. Είναι απόλυτα βέβαιο πως για μια ακόμη φορά η όποια σοδειά θα προέλθει από τη «μαρίδα» και ακόμη πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες - «επενδυτές», τρανταχτοί φοροφυγάδες, θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Αποκαλυπτικά είναι σχετικά πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία:

  • Οι συνολικές οφειλές φτάνουν σε 17,7 δισ. ευρώ. Το πλήθος με τους κάθε είδους οφειλέτες του Δημοσίου έφτανε σε περίπου 644.000. Αυτό που όμως προδίδει τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και των προκατόχων του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι «ξέχασαν» να συλλέξουν άλλα αποφασιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα πόσοι από αυτούς είναι επιχειρήσεις - και τι μεγέθους - ή φυσικά πρόσωπα κλπ., στοιχεία που θα ήταν το αναγκαίο εργαλείο για το μάζεμα των οφειλών και για τις στοχοποιήσεις από την πλευρά του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού...
  • Πάνω από 15 δισ. ευρώ (85% από τη συνολική πίτα) είναι τα φέσια από μια μικρή δράκα περίπου 6.300 οφειλετών (ούτε το 1% στο σύνολο των οφειλετών!). Σύμφωνα με τη δική τους ταξινόμηση ο καθένας από την ομάδα αυτή χρωστάει τουλάχιστον από 200.000 ευρώ. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό πως πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες ή και άλλους πλουτοκράτες, που να σημειωθεί ότι δεν έχουν κηρύξει πτώχευση συνεχίζοντας απτόητοι τις δραστηριότητές τους...
  • Από 100.000 μέχρι 200.000 ευρώ χρωστούν περίπου 3.700 οφειλέτες με συνολική οφειλή περίπου στα 514 εκατ. ευρώ.
  • Στο κλιμάκιο από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ εντοπίζονται περίπου 24.000 οφειλέτες με συνολικό ποσό στα 987 εκατ. ευρώ.
  • Οσο κατεβαίνει η κλίμακα τόσο ανεβαίνει η μάζα των οφειλετών, της «μαρίδας» με τα μικροποσά, στην οποία επιχειρεί, πρώτα και κύρια, να επικεντρώσει ο φορο-εισπρακτικός μηχανισμός. Από 2.000 μέχρι 20.000 ευρώ εντοπίζονται περίπου 144.500 οφειλέτες με συνολικό ποσό στα 893,6 εκατ. ευρώ και τα μικροποσά μέχρι 2.000 ευρώ αφορούν σε περίπου 465.500 οφειλέτες με συνολική οφειλή 228 εκατ. ευρώ.
  • Η «μαρίδα» δηλαδή (ποσά μέχρι 20.000 ο καθένας) φτάνει στο 95% των διαπιστωμένων οφειλετών που χρωστούν μόλις το 6,3% των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο... Στόχος της κυβέρνησης για το 2009 είναι να συγκεντρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 860 εκατ. ευρώ, ποσό που με βάση τις οφειλές της πλουτοκρατίας είναι σταγόνα στον ωκεανό.
  • Με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποιείται και η διάταξη για την «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Η νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ορίζεται μέχρι 15 Ιούνη 2009. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει ακόμη 1,3 δισ. ευρώ. Από τα πρόσφατα μέτρα (ληξιπρόθεσμα - περαίωση) υπολογίζουν να μαζέψουν 2,3 δισ. ευρώ, ποσά που θα προέλθουν από τα χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με τις υποδείξεις από την ΕΕ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τροπολογία - «σκούπα» για τη νομιμοποίηση καταλυμάτων

Να κλείσει συνολικά το θέμα των τουριστικών εγκαταστάσεων και των μονάδων που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) του ΕΟΤ επιχειρεί η κυβέρνηση με μια τροπολογία σκούπα που περιλαμβάνει από ρυθμίσεις νομιμοποίησης καταλυμάτων μέχρι διατάξεις για την επαγγελματική αναγνώριση των ξεναγών.

Στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή αναφέρεται ότι «επιχειρείται να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της μη νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων» τα οποία είτε δεν το πήραν ποτέ είτε δεν το ανανέωσαν, είτε γιατί το σήμα που τους έχει χορηγηθεί δεν καλύπτει το σύνολο της εγκατάστασης.

Αφορά, δηλαδή, και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά τη χορήγηση του πρώτου ΕΣΛ ο επιχειρηματίες προχώρησε σε επέκταση ή αλλαγή των πολεοδομικών σχεδίων χωρίς να πάρει νέο σήμα που να εγκρίνει την επέκταση. Στην πραγματικότητα, όπως είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπερδεύει με αυτές τις «εκκρεμότητες». Σ' αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται μια σειρά από διατάξεις που διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, όπως για παράδειγμα η διάταξη που προβλέπει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα προσωρινό διάρκειας 6 μηνών πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν παραλείψεις που... θα πρέπει να αποκατασταθούν στη συνέχεια.

Η ίδια λογική διέπει και τις διατάξεις που αφορούν τη νομιμοποίηση κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) για τις οποίες προβλέπονται μια σειρά από εξαιρέσεις από διάφορες υποχρεώσεις με προφανή στόχο να διευκολύνουν τη νομιμοποίησή τους.

ΕΦΕΤ
Επικίνδυνο πιπέρι στον «ΑΒ Βασιλόπουλο»

Μη εγκεκριμένη χρωστική methyl yellow (butter yellow) ανιχνεύτηκε σε πιπέρι καγιέν που διακινείται από τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Οπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πρόκειται για το προϊόν με την επωνυμία «ΑΒ πιπέρι καγιέν 35 γρ.» και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 4.2.2012 το οποίο προέρχεται από την Ολλανδία. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας προχώρησαν σε ανάκληση του προϊόντος, ενώ καλούνται οι καταναλωτές να μην το καταναλώσουν.

ΕΚΠΟΙΖΩ
Συλλογική αγωγή κατά της «Groupama Φοίνιξ»

Συλλογική αγωγή κατά της ασφαλιστικής εταιρείας «Groupama Φοίνιξ» κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ για τη χρήση καταχρηστικών όρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, που επιτρέπουν, όπως αναφέρει, ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ με βάση νομολογία του Αρείου Πάγου οφείλουν να αναφέρουν στις συμβάσεις συγκεκριμένα και εύλογα κριτήρια με τα οποία θα αναπροσαρμόζονται τα ασφάλιστρα, δεν το κάνουν, περιοριζόμενες σε γενικόλογες και αόριστες αναφορές που αφήνουν το δρόμο ανοιχτό για μονομερή διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα και ενώ συνάπτουν μια σύμβαση που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους στην πορεία αιφνιδιάζονται με υπέρμετρες αυξήσεις που καθιστούν δυσβάσταχτη την εξυπηρέτηση του συμβολαίου. Η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ πρόκειται να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 4 Μάη.

Την ανάκληση των «προκλητικά υψηλών» αυξήσεων στα κόμιστρα των ταξί, απαιτεί από την κυβέρνηση το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Λαθρεμπόριο φαρμάκων

Διεθνές κύκλωμα λαθραίας εμπορίας φαρμάκων εντοπίστηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το κύκλωμα στηριζόταν στη συνεργασία φαρμακαποθηκών, οφσόρ εταιρειών, γιατρών και φαρμακοποιών. Αλλοδαπή εταιρεία αγόραζε μέσω διαδικτύου μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένων φαρμάκων που στη συνέχεια πουλούσε σε χώρες της ΕΕ «βάζοντας στο χέρι» και τις διαφορές των τιμών.

Νέο πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ

Νέο πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ επέβαλε στον ΟΤΕ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με το αιτιολογικό της εκπρόθεσμης υποβολής κοστολογικών στοιχείων.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ αναφέρεται ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε, επειδή ο ΟΤΕ καθυστέρησε να υποβάλει τα κοστολογικά στοιχεία του 2009 και τις καταστάσεις λογιστικού διαχωρισμού 2007 - 2009, ενώ δεν υπέβαλε και τα υποδείγματα αναφορών για τις πληροφορίες κοστολόγησης μέσω του κοστολογικού συστήματος Μέσου Μακροπρόθεσμου Επαυξητικού Κόστους (LRAIC).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ