ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πανηγυρισμοί»... με εργασιακή ομηρία

«Πανηγυρίζει» το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι... θα είναι ανοιχτοί κατά το θερινό, διευρυμένο ωράριο, με τον υπουργό Πολιτισμού, Α. Σαμαρά, να δηλώνει ότι «το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, ώστε να παραμένουν ανοικτοί 7 μέρες τη βδομάδα και μέχρι τις 8 το απόγευμα, καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο».

Κι όμως, για μια ακόμη φορά, ακόμη και η εφαρμογή ενός ωραρίου γίνεται αφορμή για γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ, αφού, μόλις την περασμένη βδομάδα, ο γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλας, έλεγε ότι η «στελέχωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με αιχμή τις αυξημένες ανάγκες του θερινού ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, θα βασιστούν σε 2.000 ανασφάλιστους μέσω «Stage» του ΟΑΕΔ, ενώ οι μόνιμες προσλήψεις φυλάκων και νυχτοφυλάκων θα είναι μόλις 194. Η «εικόνα» της εργασιακής ομηρίας συμπληρώνεται με τους 520 αρχαιοφύλακες και καθαρίστριες και 600 εργατοτεχνίτες που έχουν ήδη προσληφθεί.

Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός θεωρεί ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μουσεία να είναι νωρίτερα προσβάσιμοι κατά την τουριστική περίοδο» και ότι η πολιτιστική κληρονομιά «πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τουρισμό αλλά και ευρύτερα για την εθνική οικονομία»!

Το ότι... ο «μοχλός» θα κινείται με «μισά» εργασιακά δικαιώματα δε φαίνεται να απασχολεί το ΥΠΠΟ. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο γγ («Ελευθεροτυπία» 2/4) μάλλον «ψυχρά»: «Θα μου πείτε ότι παίρνουμε κι άλλους συμβασιούχους και διαιωνίζουμε ένα πρόβλημα. Δε νιώθω ενοχές στη συνείδησή μου γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω και γιατί, έστω κι έτσι, προσφέρουμε κάποια μηνιάτικα σε ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους»!

Σκηνικές «προτάσεις» στη Θεσσαλονίκη

«Ο πρώτος έρωτας», με τον Δ. Καταλειφό
«Ο πρώτος έρωτας», με τον Δ. Καταλειφό
Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» οργανώνει σειρά παραστάσεων με γενικό τίτλο «Προτάσεις». Συμμετέχουν ανήσυχοι θίασοι, με τολμηρές σκηνικές προσεγγίσεις. Ετσι, από 25/4- 23/5, θα εμφανιστούν στο θέατρο «Αμαλία» (Θεσσαλονίκη) έξι θίασοι.

Η αρχή θα γίνει στις 25/4 με την ομάδα «Jouet» και το άπαιχτο έργο του Στάθη Μαυρόπουλου «Dracula in Far West», σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χουμέτη. Μια παρωδία των ταινιών φρίκης, που υιοθετεί το στιλ των κόμικς και που ανεβάζεται με τη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (παραστάσεις έως 30/4).

Στις 5, 6, 7/5, ο Δημήτρης Καταλειφός, συνεργαζόμενος με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, θα ερμηνεύσει το μονόλογο του Μπέκετ «Πρώτος έρωτας», έργο για την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαδόπουλου.

Ο θίασος των Χανίων «Μνήμη» στις 9-10/5 θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα από τα τελευταία έργα του Πέτερ Χάντκε, το «Υπόγειο μπλουζ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Στις 13-16/5 θα παρουσιαστεί το έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Σάκη Σερέφα «Λιωμένο βούτυρο», που ανέβασε το Ενικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τους Μανώλη Μαυροματάκη, Θοδωρή Οικονομίδη, Ελενα Μαυρίδου.

Ακολουθεί (18-19/5) η ομάδα «Angelus Novus» του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, με τους «Ηρακλείδες» του Ευριπίδη, με άνδρες ηθοποιούς, και σύγχρονη ματιά που θίγει προβλήματα της εποχής μας, όπως η λαθρομετανάστευση και η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Τέλος στις 21, 22, 23/5 οι «Sforaris» θα παρουσιάσουν τις «Πρακτόρισσες», μια παρωδία των ταινιών κατασκοπείας, σε κείμενο - σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Η «Επανάσταση των γαρυφάλλων»

Από 23/4 θα προβάλλεται στις αίθουσες η ταινία της Μαρία Ντε Μεντέιρος «Η Επανάσταση των γαρυφάλλων» (συμπαραγωγή Πορτογαλίας - Γαλλίας, 2000, 119'), σε διανομή της «New Star», σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ανατροπή της δικτατορίας του Σαλαζάρ, στην Πορτογαλία, μετά από 48 χρόνια.

Η ταινία έχει βραβευθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική δουλειά τής, επίσης, πολυβραβευμένης ηθοποιού Μαρία Ντε Μεντέιρος.

Ανωνύμων ταυτότητες

Ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία για την περιοχή του Πηλίου έχει η έκδοση «Κώστας Ρούσσης. Ενας φωτογράφος από τη Ζαγορά Πηλίου. "Ανωνύμων ταυτότητες"», (εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο»). Ο Κ. Ρούσσης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία τις δεκαετίες του 1960 και 1970, αποτυπώνοντας πέρα από πρόσωπα, την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα της Ζαγοράς. Μολονότι την ίδια εποχή δραστηριοποιούνταν και άλλοι φωτογράφοι στην περιοχή, ο Κ. Ρούσσης ήταν ο μόνος που διαφύλαξε τα αρνητικά των φωτογραφιών, διασώζοντας έτσι ένα μοναδικό θησαυρό μνήμης. Στο βιβλίο δημοσιεύονται κείμενα των: Φίλιππου Κουτσαφτή, Ευφροσύνης Δοξιάδη, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Αλεξάνδρας Σιώτου. Επίσης, μια συνέντευξη του φωτογράφου και αποσπάσματα συνεντεύξεων ανθρώπων που φωτογράφησε, ή συγγενών τους.

Εγκρίσεις ταινιών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε χτες τις παρακάτω εγκρίσεις στα προγράμματα «Ορίζοντες» και «Νέο Βλέμμα». «Ορίζοντες»: «Fade» Αλέξη Αλεξίου, «Νήμα» Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Eσπερινή συμφωνία» Χρήστου Βούπουρα, «Τηλεόραση στο δάσος» Δημήτρη Γιατζουζάκη, «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» Γιάννη Σμαραγδή, «45 τετραγωνικά» Στράτου Τζίτζη, «Ασπρα σπίτια» Αθηνάς Τσαγγάρη, «Ο εχθρός μου» Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη» Σωτήρη Γκορίτσα, «Η πόλη των θαυμάτων» Φωτεινής Σισκοπούλου.

Πρωτοεμφανιζόμενοι: «Χάρισμα» Χριστίνας Ιωακειμίδη, «Καταιγίδα» Χάρη Πατραμάνη, «Το γάλα» Γιώργου Σιούγα

Το ΔΣ αποφάσισε την επανασυγγραφή του σεναρίου: «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα.

«Νέο Βλέμμα»: «Η ανάγκη μας για παρηγοριά» Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Βοήθεια» Βασίλη Γρηγορόπουλου - Γιάννη Σακαρίδη, «Πλατεία Αμερικής», «Illusion» Σάββα Καρύδα.

Θεατροποιημένη... Ζάκυνθος

To ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε συνεργασία με το Θέατρο τση Ζάκυθος - Αυλαία Τέχνης, παρουσιάζουν το έργο των Δ. Γιατρά - Κ. Καποδίστρια «Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος με κυριεύει», στις 10, 11/4 στη Λευκάδα, στον πολυχώρο «ARTηρία».

Πρόκειται για δραματοποίηση της ιστορίας και ανανέωση της προσέγγισής της. Τα κύρια ιστορικά γεγονότα, που αφορούν τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και όλα τα Επτάνησα από την κατάκτησή τους από τους Τούρκους το 1480 και την ενετοκρατία, την έλευση των Γάλλων, μετά τη Συνθήκη του Κάμπο - Φόρμιο, την αγγλοκρατία και τελικά την ένωση με την Ελλάδα, το 1864, παρουσιάζονται με διαδραστικό και παραστατικό τρόπο, με video art και ζωντανό λόγο. Η παράσταση, στηριζόμενη στην παράδοση του ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου, δίνεται με μορφή «ομιλίας», με αφηγητή τον Γιώργο Βούτο και πρωταγωνιστές τους Μπάμπη Σούλη (κόντε Βούλτσος) και Κώστα Καποδίστρια (εκφραστής των πρώην «ποπολάρων»). Σκηνοθεσία Mπάμπη Σούλη - Κώστα Καποδίστρια, σκηνικά - κοστούμια: Νίκης Πέρδικα, μουσική Βασίλη Σταμάτη.

Βραβεία Χορν και Μελίνας

Στον Ευθύμη Παπαδημητρίου και την Ελενα Μαυρίδου δόθηκαν προχτές το βράδυ τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη», αντίστοιχα, για το 2008, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Χορν», όπως κάθε χρόνο.

Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου βραβεύτηκε για το ρόλο του Λι στο «Motortown» του Σάιμον Στίβενς, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που παρουσιάστηκε στο «Θεάτρο του Νέου Κόσμου» και η Ελενα Μαυρίδου για το ρόλο της Λούλας στο «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, στο Εθνικό Θέατρο. Τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν παρέδωσε στον Ευ. Παπαδημητρίου, ο περσινός νικητής Θανάσης Αλευράς και την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στην Ελενα Μαυρίδου, η περσινή νικήτρια Στεφανία Γουλιώτη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Γιάννος Περλέγκας μίλησε για τον αδικοχαμένο φίλο και συνάδελφό του Κωνσταντίνο Παπαχρόνη, που υπήρξε υποψήφιος πριν μερικά χρόνια για το βραβείο «Δημήτρης Χορν».

Την Παρασκευή (8μ.μ.) παρουσιάζεται το βιβλίο του Φαίδωνα Πατρικαλάκι «Η ζωγραφική της Μουσικής και η μουσική της Ζωγραφικής» (εκδόσεις «Μανδραγόρας»). Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη, με τίτλο «Μουσική και μουσικοί» στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - δεξαμενή», (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι). Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μπόλης, Νίκος Ξανθούλης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κρανάς, Ναταλία Καποδίστρια και Εύα Κοταμανίδου.

Εκθεση για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής λειτουργεί από προχτές στο Κοινοβούλιο. Η έκθεση εκτείνεται σε διάφορους χώρους της Βουλής, όπως στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, στο περιστύλιο, στο κλιμακοστάσιο και τους διαδρόμους του πρώτου ορόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνια έγγραφα, χειρόγραφα και έντυπα, πρωτότυπα σχέδια που αναφέρονται στην κατασκευή του κτιρίου, στην εσωτερική διακόσμηση και τις μετατροπές που έγιναν με την πάροδο του χρόνου. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ