Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πανηγυρισμοί»... με εργασιακή ομηρία

«Πανηγυρίζει» το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι... θα είναι ανοιχτοί κατά το θερινό, διευρυμένο ωράριο, με τον υπουργό Πολιτισμού, Α. Σαμαρά, να δηλώνει ότι «το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, ώστε να παραμένουν ανοικτοί 7 μέρες τη βδομάδα και μέχρι τις 8 το απόγευμα, καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο».

Κι όμως, για μια ακόμη φορά, ακόμη και η εφαρμογή ενός ωραρίου γίνεται αφορμή για γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ, αφού, μόλις την περασμένη βδομάδα, ο γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλας, έλεγε ότι η «στελέχωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με αιχμή τις αυξημένες ανάγκες του θερινού ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, θα βασιστούν σε 2.000 ανασφάλιστους μέσω «Stage» του ΟΑΕΔ, ενώ οι μόνιμες προσλήψεις φυλάκων και νυχτοφυλάκων θα είναι μόλις 194. Η «εικόνα» της εργασιακής ομηρίας συμπληρώνεται με τους 520 αρχαιοφύλακες και καθαρίστριες και 600 εργατοτεχνίτες που έχουν ήδη προσληφθεί.

Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός θεωρεί ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μουσεία να είναι νωρίτερα προσβάσιμοι κατά την τουριστική περίοδο» και ότι η πολιτιστική κληρονομιά «πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τουρισμό αλλά και ευρύτερα για την εθνική οικονομία»!

Το ότι... ο «μοχλός» θα κινείται με «μισά» εργασιακά δικαιώματα δε φαίνεται να απασχολεί το ΥΠΠΟ. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο γγ («Ελευθεροτυπία» 2/4) μάλλον «ψυχρά»: «Θα μου πείτε ότι παίρνουμε κι άλλους συμβασιούχους και διαιωνίζουμε ένα πρόβλημα. Δε νιώθω ενοχές στη συνείδησή μου γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω και γιατί, έστω κι έτσι, προσφέρουμε κάποια μηνιάτικα σε ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ