ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Οργισμένες αντιδράσεις για τη φιλεργοδοτική απόφαση

Ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες ξεκαθαρίζουν πως η καταδίκη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων δεν πρόκειται να ανακόψει τη δράση του ΠΑΜΕ

Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν υποχωρεί μπροστά σε καμιά δικαστική απόφαση, ξεκαθαρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν υποχωρεί μπροστά σε καμιά δικαστική απόφαση, ξεκαθαρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Καμιά δικαστική απόφαση και καμιά δικαστική καταδίκη δεν πρόκειται να ανακόψει τη δράση και την ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, διαμηνύουν στην επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ», συνολικά τη μεγαλοεργοδοσία και όλους όσοι τη στηρίζουν, ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, που καταγγέλλουν την καταδίκη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της προέδρου του, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εργοδοσία.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει ότι «η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης είναι δεμένη με τα μαθητοδικεία, τα αγροτοδικεία, τους ευρωτρομονόμους και όλα αυτά τα μέσα που χρησιμοποιεί η αστική τάξη για να αναχαιτίσει και να αποτρέψει την όξυνση της ταξικής πάλης». Καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να ενισχύσουν με την ψήφο τους το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από 24 Απρίλη έως και 3 Μάη. Ξεκαθαρίζει ότι «ο σύλλογος θα συνεχίσει τη δράση του στη γραμμή πάλης κατά των πολυεθνικών της εργοδοσίας, θα συνεχίσει την οργάνωση του αγώνα κατά των απολύσεων, κατά της αφαίρεσης δικαιωμάτων μας, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους».

«Είναι αποκαλυπτική και προκλητική η απόφαση της "τυφλής δικαιοσύνης", που απαγορεύει στο σωματείο να αποκλείει τις εισόδους της επιχείρησης σε μελλοντικές κινητοποιήσεις, αλλιώς απειλεί την πρόεδρο με δύο (2) μήνες κράτηση και πρόστιμο 1.000 ευρώ, προασπίζοντας έτσι τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου.

«Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά ταξική και υπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης» συμπληρώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας και καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Αττικής.

Συνεχίζονται οι διώξεις

Στο μεταξύ χτες αναβλήθηκε για τις 16 Φλεβάρη του 2010, η πρώτη δίκη, ύστερα από μήνυση - μια εκ των 39 συνολικά - που έχει καταθέσει η «Τζάμπο» εναντίον των εργαζομένων και συνδικαλιστών, που συμμετείχαν στον αγώνα έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου.

Συνεχίζοντας το μπαράζ των διώξεων, η πολυεθνική «Τζάμπο», διά του διευθυντή του τοπικού καταστήματός της Ιωαν. Μπουχλαριώτη, κατέθεσε μηνύσεις κατά του Τ. Τσιόγκα, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Β. Σταμουλάκη, προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν έξω από το κατάστημα. Οι δύο συνδικαλιστές καλούνται να εμφανιστούν στην πταισματοδίκη Λάρισας για προκαταρκτική εξέταση, την Τετάρτη 29 Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, Τ. Τσιόγκας και Αθ. Βάϊος, αντίστοιχα, καλούνται και σε απολογία από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ως κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
Ζουν σε εγκαταλειμμένα λεωφορεία

Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Από τα παραπήγματα της Μανωλάδας (φωτ.), μέχρι τα εγκαταλειμμένα λεωφορεία της Ανδραβίδας, οι μετανάστες εργάτες γης εξαναγκάζονται να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο
Από τα παραπήγματα της Μανωλάδας (φωτ.), μέχρι τα εγκαταλειμμένα λεωφορεία της Ανδραβίδας, οι μετανάστες εργάτες γης εξαναγκάζονται να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο
Στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή της Ανδραβίδας βρέθηκε για μια ακόμη φορά αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Προχτές το βράδυ, επισκέφθηκε οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν σε εγκαταλειμμένα λεωφορεία (!) - είναι κυρίως εποχιακοί εργάτες που ανάλογα με τις καλλιέργειες μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν μεροκάματο - για να συζητήσει μαζί τους όχι μόνο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και την ανάγκη για κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργαζομένων ενάντια στους εκμεταλλευτές.

Οι μετανάστες εργάτες γης ανέφεραν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Για τον τρόμο που τους προκαλούν οι διωκτικές αρχές, τη μη εξασφάλιση της αμοιβής τους. Για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας ή παροχής υγείας στους ίδιους και τα παιδιά τους.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, αποτελεί μέγιστη «υποκρισία από μεριάς των πολιτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που μαζί με ΝΔ, ΣΥΝ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στήριξαν και στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους κάθε λογής θεσμούς της, που από τη μια προβάλλεται σαν υπερασπιστής των μεταναστών και ταυτόχρονα είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης στο τσάκισμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Σε αυτό όμως το ρεσιτάλ υποκρισίας, η ιμπεριαλιστική Ενωση είχε και έχει αρκετά στηρίγματα, το νομάρχη και τους δημάρχους του νομού που στήριξαν αυτή την πολιτική».

Καταλήγοντας τονίζει: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι αλλοδαποί εργάτες είναι τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και επομένως πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Εχουμε χρέος να καταρρίψουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να αναπτύξουμε σε μόνιμη βάση το διάλογο με τους μετανάστες εργαζόμενους ώστε να αναπτυχθεί κλίμα αλληλεγγύης, να βοηθήσουμε να ενσωματωθούν οι μετανάστες στο εργατικό κίνημα με την εγγραφή τους στα συνδικάτα και να τους βοηθήσουμε πρακτικά να δημιουργήσουν μεταναστευτικούς συλλόγους, που είναι αναγκαίοι για την οργάνωση της πάλης για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους».

Το «καταναλωτικό κίνημα» της ΓΣΕΕ

Να παρασύρει τους εργάτες σε διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ταξική, οργανωμένη, συλλογική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους τους, επιχειρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά στο καταναλωτικό κίνημα μέσω της Καταναλωτικής Οργάνωσης που ιδρύει σε ημερίδα που διοργανώνει αύριο.

Επιχειρεί δηλαδή να μετατρέψει την ταξική πάλη σε μια διαμάχη με ηθικολογικά χαρακτηριστικά («ο κακός επιχειρηματίας που αισχροκερδεί, και ο καλός επιχειρηματίας που επιδεικνύει εταιρική κοινωνική ευθύνη»), η οποία θα εκφράζεται σ' ένα πεδίο όπου εύκολα θα καλλιεργείται το ιδεολόγημα του κοινωνικού εταιρισμού («όλοι καταναλωτές είμαστε, εργάτες και εργοδότες») και θα συγκαλύπτεται η πραγματική αιτία όλων των προβλημάτων των εργατών: Η ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν οι εργάτες από μια χούφτα πλουτοκράτες.

Σε αυτό το πεδίο οι εργάτες θα καλούνται να μην ψωνίζουν το τάδε ή το δείνα προϊόν για να τιμωρήσουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που αισχροκερδεί. Και, βέβαια, θα μένει στο απυρόβλητο αυτός που εκμεταλλεύεται τους εργάτες και μονοπωλεί την αγορά, για να βγάλει όλο και περισσότερα κέρδη. Απλό και πονηρό το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο τη δεχόμαστε, την αισχροκέρδεια όμως δε τη δεχόμαστε.

Αλλωστε, το πόσο «απειλείται» το κεφάλαιο από αυτές τις ενέργειες φαίνεται και από το γεγονός ότι το καταναλωτικό κίνημα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ χρηματοδοτείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του αποκαλούμενο ΕΣΠΑ. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν είναι απλώς στην αντίπερα όχθη, είναι πλέον και επιζήμια για το εργατικό κίνημα. Είναι αντίπαλος της εργατικής τάξης.


Χ. Μ.

ΠΑΜΕ
Νομική στήριξη στους μετανάστες

Νομικό Τμήμα που ασχολείται με τα προβλήματα των μεταναστών συγκρότησε και λειτουργεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οι μετανάστες μπορούν να επισκέπτονται τους δικηγόρους κάθε Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, 1ος όροφος) και να παίρνουν πληροφορίες χρήσιμες για όλες τις υποθέσεις τους. Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210.3301.847, 210.3301.842, 210.3833.786) καθημερινά 9 π.μ. - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ