ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σε τροχιά κάθετης πτώσης

Ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για Γενάρη και Φλεβάρη

Σε τροχιά μεγάλης υποχώρησης κινούνται η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) είναι χαρακτηριστικά, καθώς η μεν παραγωγή στο σύνολο των βιομηχανικών κλάδων το Φλεβάρη υποχώρησε κατά 7,8%, ενώ η δραστηριότητα στην οικοδομή (στοιχεία του Γενάρη) εμφάνισε κάμψη - 33,4%!

Σε αρνητικό πρόσημο κινείται επίσης και η λαϊκή κατανάλωση, ενώ πτώση του ρυθμού αύξησης παρατηρείται και στις πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για σωρρευτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση πλησιάζει και τη χώρα μας.

Ηδη χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009, υποχώρηση της απασχόλησης και μείωση του εργάσιμου χρόνου, λόγω της εφαρμογής από τις επιχειρήσεις ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η βιομηχανική παραγωγή το Φλεβάρη, μετρούμενη σε μέσα επίπεδα, παρουσίασε μεγάλη υποχώρηση 7,8%, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε πέρσι. Από τη δε σύγκριση της περιόδου Φλεβάρης '09 προς Φλεβάρης '08 προκύπτει επίσης μείωση 4,6%, έναντι μείωσης 5,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η κατά 7,8% πτώση των μέσων επίπεδων της βιομηχανικής παραγωγής, οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας.

  • Η παραγωγή Ορυχείων - Λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 12,4%.
  • Η παραγωγή στις Μεταποιητικές βιομηχανίες υποχώρησε κατά 10%.
  • Στον Ηλεκτρισμό μειώθηκε κατά 1,4%, ενώ στην παροχή νερού σημειώθηκε αύξηση κατά 0,7%.

Μεγάλη υποχώρηση - 33,4% παρουσίασε το μήνα Γενάρη και η οικοδομική δραστηριότητα (μέτρηση όγκου). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά το μήνα Γενάρη εκδόθηκαν 3.835 οικοδομικές άδειες έναντι 4.946 εκδοθεισών αδειών το Γενάρη του 2008 (μείωση 22,5%).

Οι 3.835 οικοδομικές άδειες αντιστοιχούν σε επιφάνεια 840,5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων (μείωση κατά 36,2% σε σχέση με το Γενάρη του 2008) και σε όγκο 3.301 χιλ. κυβικών μέτρων (πτώση 33,4% σε σχέση με το Γενάρη του 2008). Μεγάλη υποχώρηση εμφάνισε η οικοδομική δραστηριότητα στις ακόλουθες περιφέρειες: Δ. Μακεδονία (-73,9%), Β. Αιγαίο (-66,6%), Ιόνια νησιά (-47,7%), Στ. Ελλάδα (-47,3%), Αττική (-37,2%).

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με ακόμα χειρότερους όρους

Ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ

Χωρίς επιδότηση επιτοκίου και με μείωση του ανώτατου δυνατού ποσού για το οποίο μπορεί να χορηγείται εγγύηση τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για το οποίο έκανε χτες σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Η δεύτερη φάση θα προέλθει από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων του Δημοσίου. Τα βασικά στοιχεία αυτής της φάσης, για την οποία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν 50.000 επιχειρήσεις, έχουν ως εξής:

  • Το συνολικό ύψος δανείων είναι 6,3 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των εγγυήσεων 5 δισ. ευρώ.
  • Καταργείται η επιδότηση επιτοκίου.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική της με ακόμα χειρότερους όρους, σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος. Το κύριο βέβαια είναι ότι σε συνθήκες κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας για αυτούς που αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα, τα όποια δάνεια μπορεί να δίνονται, ακόμα και στην περίπτωση που θα ήταν άτοκα, δεν έχουν νόημα και δεν προσφέρουν λύσεις, αφού αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή τους. Πολύ περισσότερο που αυτή τη φορά τα δάνεια του προγράμματος θα είναι επιβαρυμένα τουλάχιστον κατά 3 μονάδες, αφού δεν ισχύει πλέον η επιδότηση του επιτοκίου.

Απολογιστικά όσον αφορά στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι από τις τράπεζες έχουν εγκριθεί και σταλεί στο ΤΕΜΠΜΕ για έγκριση 27.338 δάνεια, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των εγγυήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται το 80% του δανείου. Ο μέσος όρος ύψους δανείου είναι 119.000 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρει ότι η κατάργηση της επιδότησης του επιτοκίου ισοδυναμεί με «ταφόπλακα» στο «μοναδικό μέχρι τώρα μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων» και πως «εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους δάνεια με υψηλά επιτόκια».

Αναδιαρθρώσεις στη ΛΑΡΚΟ

Επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τις εργασιακές σχέσεις κυοφορούνται για τον όμιλο της Λάρκο. Σχετική συνάντηση είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με τα σωματεία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην αναζήτηση λεγόμενου «στρατηγικού επενδυτή», χωρίς όμως να έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις για τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Ιούνη, η Λάρκο θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλυφθεί από το Δημόσιο (κατέχει σήμερα το 35% του μετοχικού κεφαλαίου). Αγνωστο είναι το τι θα κάνουν οι άλλοι μεγαλομέτοχοι (Εθνική Τράπεζα με 36% και ΔΕΗ με 29%), που φαίνεται να εξετάζουν ακόμη και την αποχώρησή τους από την επιχείρηση στην περίπτωση που βρεθεί νέος ιδιοκτήτης.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Μισό» εισιτήριο για συνταξιούχους και νέους

Την καθιέρωση «μισού» εισιτηρίου για τους συνταξιούχους και τους νέους κάτω των 18 ετών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης.

Κατά τον υπουργό, πρόκειται για μέτρο «κοινωνικού χαρακτήρα» και «στήριξης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών», το οποίο θα ισχύσει από την 1η Μάη 2009 και αφορά τους επιβάτες άνω των 65 ετών, τους νέους κάτω των 18 ετών, καθώς και τους σπουδαστές ΙΕΚ και ΚΕΚ έως 22 ετών. Το μέτρο θα ισχύσει και για φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, με την επίδειξη της φοιτητικής τους κάρτας.

Ο υπουργός ενέταξε το μέτρο στην «κοινωνική πολιτική για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», για να προσθέσει ότι το σαφές μήνυμα που στέλνει με την απόφαση αυτή, είναι «γρηγορότερες, ασφαλέστερες και ποιοτικότερες μετακινήσεις για τους πολίτες». Ολα αυτά, βέβαια, είναι πασίδηλο ότι δεν εξασφαλίζονται ούτε με το «μισό» εισιτήριο, ούτε με τη συγκοινωνιακή - κυκλοφοριακή πολιτική που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, με πενιχρή κρατική επιδότηση και αναχρονιστικό σχεδιασμό, επιδείνωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος στο σύνολο των αστικών κέντρων, κλπ.

Κινητικότητα στο χρηματιστήριο

Αυξημένες ροές κεφαλαίων και κινητικότητα εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο χτες άλλαξε χέρια το 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Vivartia». Πωλητές του μετοχικού πακέτου φέρονται οι μεγαλομέτοχοι και πρώην ιδιοκτήτες της «Chipita» και αγοραστής μεγαλομέτοχος του ομίλου της «Μάρφιν». Η «Vivartia» θα προχωρήσει στο σπάσιμο της εταιρείας και στην έξοδο των μετοχών της από το χρηματιστήριο. Αυξημένες αγοραπωλησίες μετοχών τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται και στον τραπεζικό κλάδο (Alpha Bank κ.ά). Xτες επίσης άλλαξε χέρια και το 7,7% του ομίλου της «Μάρφιν» που φέρεται να πέρασε στην κατοχή των αραβικών κεφαλαίων - μεγαλομετόχων στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. Η χτεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο πάνω από 4%.

ΑΓΟΡΑ
Το ωράριο των καταστημάτων

To ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας να εφαρμόσουν τα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των γιορτών του Πάσχα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή 10/4: 10 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 11/4: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 13/4 μέχρι και Μ. Πέμπτη 16/4: 10 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 17/4: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 18/4: 10 π.μ. - 4 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ