Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με ακόμα χειρότερους όρους

Ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ

Χωρίς επιδότηση επιτοκίου και με μείωση του ανώτατου δυνατού ποσού για το οποίο μπορεί να χορηγείται εγγύηση τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για το οποίο έκανε χτες σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Η δεύτερη φάση θα προέλθει από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων του Δημοσίου. Τα βασικά στοιχεία αυτής της φάσης, για την οποία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν 50.000 επιχειρήσεις, έχουν ως εξής:

  • Το συνολικό ύψος δανείων είναι 6,3 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των εγγυήσεων 5 δισ. ευρώ.
  • Καταργείται η επιδότηση επιτοκίου.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική της με ακόμα χειρότερους όρους, σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος. Το κύριο βέβαια είναι ότι σε συνθήκες κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας για αυτούς που αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα, τα όποια δάνεια μπορεί να δίνονται, ακόμα και στην περίπτωση που θα ήταν άτοκα, δεν έχουν νόημα και δεν προσφέρουν λύσεις, αφού αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή τους. Πολύ περισσότερο που αυτή τη φορά τα δάνεια του προγράμματος θα είναι επιβαρυμένα τουλάχιστον κατά 3 μονάδες, αφού δεν ισχύει πλέον η επιδότηση του επιτοκίου.

Απολογιστικά όσον αφορά στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι από τις τράπεζες έχουν εγκριθεί και σταλεί στο ΤΕΜΠΜΕ για έγκριση 27.338 δάνεια, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των εγγυήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται το 80% του δανείου. Ο μέσος όρος ύψους δανείου είναι 119.000 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρει ότι η κατάργηση της επιδότησης του επιτοκίου ισοδυναμεί με «ταφόπλακα» στο «μοναδικό μέχρι τώρα μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων» και πως «εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους δάνεια με υψηλά επιτόκια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ