ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Περισσότεροι από ένας στους δύο οι ανασφάλιστοι!

Ο φόβος για μια μεγάλης έκτασης, ανεξέλεγκτη, κοινωνική κρίση απασχολεί τους ιθύνοντες των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και προσπαθούν να την αποτρέψουν με κάθε μέσο. Παραπλανώντας, αποπροσανατολίζοντας, απειλώντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους.

Αυτό το φόβο εκφράζει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την πρόσφατη έκθεσή του για την ανασφάλιστη και χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο Οργανισμός εκπέμπει σήμα κινδύνου προς τις κυβερνήσεις και τις καλεί να προβούν άμεσα στη λήψη μέτρων, ακόμη και «μη συμβατικών μέτρων» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Διαφορετικά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, «σύντομα η οικονομική κρίση θα μετατραπεί σε κοινωνική κρίση».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση του ΟΟΣΑ περισσότεροι από ένα στους δύο εργαζόμενοι παγκοσμίως, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εργάζονται σήμερα χωρίς σύμβαση εργασίας και χωρίς οποιασδήποτε μορφής Ασφάλιση.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «εν μέσω μαζικών απολύσεων ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι δέχονται να απασχολούνται υπό αυτές τις συνθήκες». Υπολογίζουν, μάλιστα, ότι έως το 2020 περίπου τα 2/3 του εργατικού δυναμικού θα εργάζονται χωρίς συμβάσεις και Κοινωνική Ασφάλιση. Κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότατους μισθούς, κακές εργασιακές συνθήκες και έντονη ανασφάλεια. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, επηρεάζει πρωταρχικά τις γυναίκες, αλλά και τους νέους, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Μιλώντας στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας του G8 (των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου) ο κ. Γκουρία χαρακτήρισε «θλιβερή» την προοπτική της διεθνούς αγοράς εργασίας. Προέβλεψε ότι το 2010 το ποσοστό της ανεργίας στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ θα ξεπεράσει το 10%, ενώ το 2007 ήταν 5,7%. «Οδεύουμε προς μια απώλεια 8 έως 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ και 20 έως 25 εκατομμυρίων σ' όλο τον κόσμο έως το 2010», δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία. Κατηγόρησε, μάλιστα,

τις κυβερνήσεις των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου ότι δίνουν πολύ λίγα για την απασχόληση σε σχέση με αυτά που δίνουν για τη στήριξη των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στα «πακέτα βοηθείας» των οποίων, τα κονδύλια για την απασχόληση δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο 90% διατίθεται για τη στήριξη της «ρευστότητας» των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Ξεχνά, βέβαια, ο κ. Γκουρία ότι ο ΟΟΣΑ, του οποίου προΐσταται, είναι ο αρχιτέκτονας της «μεταρρύθμισης» της αγοράς εργασίας στην κατεύθυνση της πλήρους αποδιάρθρωσης (δηλαδή, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων) και της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», δηλαδή την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και ενισχύσεις και απολύσεις

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ή ευρώ, δίνονται σε επιχειρήσεις σ΄ όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η διεθνής κρίση και για να αποσοβηθούν οι απολύσεις εργαζομένων. «Δώστε μας ενισχύσεις για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», λένε οι εργοδότες. «Προστατεύουμε τους εργαζόμενους ενισχύοντας τις επιχειρήσεις», λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες. Και η κοροϊδία καλά κρατεί....

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις ενισχύονται με τεράστια ποσά (σ.σ. ποσά που προέρχονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή από τα λεφτά των φορολογουμένων) και στη συνέχεια προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, να απαιτούν για λογαριασμό των αφεντικών τους αυτές τις ενισχύσεις, υποσχόμενες ότι εφόσον δοθούν δε θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας τους. Στη συνέχεια, και αφού εξασφαλίσουν τα «πακέτα βοήθειας», επικαλούμενες έκτακτες οικονομικές δυσκολίες προχωρούν στις «περικοπές».

Μια χαρακτηριστική περίπτωση των τελευταίων ημερών είναι αυτή της βρετανικής τράπεζας Lloyds. Αυτή η τράπεζα πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ζήτησε την κρατική συνδρομή για να συνεχίσει τη λειτουργία της και έτσι να σώσει τις 140.000 θέσεις των εργαζομένων της. Η κυβέρνηση Μπράουν έσπευσε σε βοήθεια με ένα χοντρό «πακέτο» ενίσχυσης της Lloyds, αγοράζοντας ένα μέρος των μετοχών της.

Η Lloyds όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά μετά από τρεις μήνες αποφάσισε να αγοράσει και μια άλλη τράπεζα, τη Halifax.

Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι μια τράπεζα, που έχει τη δυνατότητα να αγοράζει μια άλλη, δεν έχει κανένα πρόβλημα, η Lloyds ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απόλυση 25.000 υπαλλήλων της!

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Πτώση - ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής τους σημείωσαν το Φλεβάρη η Γερμανία και η Ιταλία, καταδεικνύοντας την εικόνα που επικρατεί στη βιομηχανία της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 23,2%, σε ετήσια βάση. Η πτώση στην Ιταλία ανήλθε στο 20,7%, που επίσης είναι η μεγαλύτερη από το 1990. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση και στις 16 χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ, εμφανίζοντας ελάχιστες ενδείξεις για ενδεχόμενη βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ρεκόρ απολύσεων σημειώθηκε στον Καναδά το Μάρτη. Οι απολύσεις έφτασαν τις 61.300 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 8%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και μια επταετία. Ολες οι θέσεις εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με την αναφορά της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Από τον Οκτώβρη του 2008 έχουν χαθεί 357.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που αντιπροσωπεύει το 2,1% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

ΙΑΠΩΝΙΑ - «ΠΑΚΕΤΟ» Εως και στα 15,4 τρισ. γιεν (154 δισ. δολάρια) ενδέχεται να ανέρχεται το πακέτο οικονομικής τόνωσης που θα ανακοινώσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο σε μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει τη χειρότερη ύφεση που διέρχεται η οικονομία της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο.

Το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα προτείνει δαπάνες ίσες με το 3% του ΑΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ