ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βάιος Τατσιόπουλος
Βάιος Τατσιόπουλος
φωτ.

Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια χωρίς τον ΧΡΗΣΤΟ ΣΚΑΡΟΓΛΟΥ. Η σκιά του, όμως, μας ακολουθεί καθημερινά. Στη μνήμη του και για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, η γυναίκα του Μαρία Σκάρογλου προσφέρει 50 ευρώ στο Ριζοσπάστη και 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κορδελιού, όπου σαν Γραμματέας της Οργάνωσης ο Χρήστος Σκάρογλου αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του στιγμή.

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν 6 (έξι) χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ. Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του, προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

***

φωτ.

Πέρασαν έξι μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο κομμουνιστής - αγωνιστής, στη ζωή και στον αγώνα, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ. Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Κολωνού και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» που ήταν καθημερινός του σύντροφος.

Η οικογένειά του

***

φωτ.

Στις 26 του Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΛΙΚΑΣ (ΗΛΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ) από το Μεταλλικό Κιλκίς. Στη μνήμη του προσφέρουμε 500 ευρώ (300 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μεταλλικού και 200 ευρώ μέσω της ΣΘΕ της ΚΟΘ).

Η οικογένεια και τα αδέρφια του

***

φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΛΑΖΑΡΟΥ και ΦΑΝΗΣ ΓΑΛΑΝΗ από την Τσαριτσάνη και του θείου μου ΜΠΑΪΡΑΜΗ ΘΩΜΑ από τον Τύρναβο του νομού Λάρισας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που πορεύτηκαν σ' όλη τους τη ζωή με τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Λάζαρος Γαλάνης
Λάζαρος Γαλάνης
Γαλάνη Κούλα

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΚΛΕΑΝΘΗ ΛΥΧΟΥΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του προσφέρει στο ΚΚΕ για το Αρχείο του Κόμματος 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

***

Ο Κωνσταντίνος και η Νικολέτα Ρερρέ προσφέρουν 150 ευρώ για το αρχείο του Κόμματος, του ΚΚΕ, στη μνήμη των παρακάτω συγγενών τους:

Των γονέων τους ΙΩΑΝΝΗ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑ

Του αδελφού τους ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΕΡΡΕ

Του ανεψιού τους ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΑ

Του ανεψιού τους ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ που χάθηκε πρόσφατα και του οποίου το μνημόσυνο γίνεται σήμερα.

***

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, για την ανέγερση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, το Κόμμα που στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η κόρη της Μαρία Κυριαζοπούλου - Καντερέ

***

φωτ.

Ο σ. ΒΕΝΤΖΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Διάκο Γρεβενών το 1926. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1944 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ. Μετά την διάλυση του ΕΛΑΣ συλλαμβάνεται, βασανίζεται και κλείνεται στις φυλακές Γρεβενών. Το 1947 το Φλεβάρη, κατατάσσεται στον ΔΣΕ στο Τάγμα Παλαιολόγου. Αναδείχτηκε στα πεδία των μαχών. Τελείωσε τη σχολή Αξιωματικών. Πήρε μέρος σε όλη την πορεία του ΔΣΕ σε όλες τις μάχες. Τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στην Αλβανία. Εγινε Διοικητής Λόχου. Μέλος του ΚΚΕ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, το 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε τη συν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ και απέκτησαν 2 παιδιά. Δούλεψε 26 χρόνια στην παραγωγή. Επαναπατρίστηκε το 1975 και εγκαταστάθηκε στη Θεσ/νίκη. Τα τελευταία 4 χρόνια ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγω ασθενείας. Ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την πορεία του Κόμματος. Πάντα πιστός και αταλάντευτος παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς.

Κώστας Κωνσταντινίδης
Κώστας Κωνσταντινίδης
Η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.

***

φωτ. 2

Στις 28 Απρίλη, πριν 7 χρόνια, και στις 29 Γενάρη, πριν 3 χρόνια, έφυγαν από τη ζωή οι αγαπημένοι μας γονείς ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ και ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, αληθινοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μέλη του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους, οι κόρες τους Κυριακή, Ελένη και Ξένη προσφέρουν 130 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας τον Δεκέμβρη του 2008, προσφέρω, μέσω της Ν/Α ΚΟΒ εκπαιδευτικών, 60 ευρώ, αντί μνημόσυνου.

Ο γιος της Τάσος Αλεπόπουλος

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή του ΚΚΕ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΪΟΥ, μαχητή του ΕΛΑΣ, πατέρα, συζύγου και συντρόφου. Αταλάντευτος κομμουνιστής, αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ και δεν τα πρόδωσε ποτέ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του, και στη μνήμη του αδερφού του ΣΤΕΡΓΙΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στο Γράμμο, προσφέρω στο ΚΚΕ για τα 90χρονά του και για το ιστορικό αρχείο του, 170 ευρώ, και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ελισάβετ Τατσιοπούλου

***

φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Τάκης) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δικηγόρος Λάρισας, από το Κυπαρίσσι των Γρεβενών, Αντιστασιακός της ΕΑΜικής Αντίστασης, Μακρονησιώτης ο ίδιος, γόνος μαρτυρικής οικογένειας, απεβίωσε στις 14 Ιανουαρίου του 2006.

Στη μνήμη του προσφέρω 200 ευρώ στο «Ριζοσπαστη» που ήταν το καθημερινό του ανάγνωσμα.

Η γυναίκα του Ειρήνη Θεοδωρίδου - Παπαγεωργίου

***

φωτ. 2

Στη μνήμη των ΝΙΚΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ από το Μεταλλικό Κιλκίς, προσφέρουμε στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού, 300 ευρώ.

Γιώργος Ζαπαντιώτης
Γιώργος Ζαπαντιώτης
Η οικογενειά τους

***

Για τους εκατοντάδες αγωνιστές της Χαλκιδικής, μεταξύ αυτών και των αδελφών μου ΜΙΛΤΙΑΔΗ και ΡΗΓΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, που θυσίασαν τη ζωή τους στην Εθνική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για την λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Με τη σκέψη ότι η δικαίωσή τους έρχεται μόνο με αγώνες, για τις ανάγκες του Κόμματος προσφέρω 1000 ευρώ, ενίσχυση.

Χρήστος Αριστάρχου Παραθυράς

***

Στους αξέχαστους αγωνιστές που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την εθνική ανεξαρτησία και προκοπή του λαού μας από το χωριό Αιγάνη: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟ, ΤΖΙΟΛΑ ΘΩΜΑ, ΚΟΚΚΟΝΑ ΑΛΕΚΟ, ΚΟΚΚΟΝΑ ΖΩΗ, ΚΟΚΚΟΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΟΚΚΟΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΦΛΩΡΟ ΑΝΔΡΕΑ, ΦΛΩΡΟ ΙΩΑΝΝΗ, ΜΠΟΛΟΜΠΟΤΣΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΡΑΝΤΑΟ, ΜΠΟΛΟΜΠΟΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΜΠΛΕΤΣΑ ΚΩΣΤΑ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ, ΚΑΛΕΜΑ ΘΩΜΑ, ΛΙΑΝΟ ΑΝΤΩΝΙΟ, ΛΙΑΝΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΓΙΑΝΔΗΜΑ ΑΝΤΩΝΗ. Καθώς και στη μνήμη των γονιών του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και ΣΤΕΡΓΙΑΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, 150 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

***

Στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων αγωνιστών κομμουνιστών που έδωσαν το παράδειγμα με τη θυσία τους, σε όλους τους αγωνιστές, σε ζώντες και θανόντες. Στη μνήμη των:

Κλεάνθης Λύχουνας
Κλεάνθης Λύχουνας
1. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΥ. 2. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΝΙΚΟΥ(ΕΚΤΟΡΑ), καπετάνιου του λόχου που έπεσε στη μάχη της πλατείας Σωτηράκη από τους ταγματασφαλίτες. 3. ΓΕΡΑΝΤΑΛΗ ΚΩΣΤΑ που εκτελέστηκε στην Αίγινα (πολιτοφύλακας). 4. ΓΚΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗ που εκτελέστηκε στην Αίγινα (μέλος του ΚΚΕ). 5. ΔΕΤΑ ΙΩΣΗΦ που έπεσε μαχόμενος στις μάχες του Δεκέμβρη. 6 ΔΙΚΑΙΟΥΛΙΑ που έπεσε, επίσης, στις μάχες του Δεκέμβρη. 7. ΔΟΥΝΙΑ ΘΑΝΑΣΗ. 8. ΔΕΝΤΕ ΜΕΛΗ που εκτελέστηκε στην Αίγινα (πολιτοφύλακας). 9. ΚΟΖΙΔΗ ΛΕΑΝΔΡΟΥ που έπεσε στις μάχες του Δεκέμβρη. 10. ΚΟΝΙΑΡΗ ΓΙΑΝΝΗ που έπεσε στις μάχες του Δεκέμβρη. 11. ΚΟΥΝΟΥΠΑ ΠΕΤΡΟΥ, που εκτελέστηκε στην Αίγινα (πολιτοφύλακας). 12. ΚΟΥΦΑΚΗ ΠΕΤΡΟΥ, που εκτελέστηκε στο Γουδή. 13. ΚΟΥΛΛΗΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΩΣΤΑ (μαχητή του ΔΣΕ). 14. ΛΙΑΚΟΥΡΑ ΗΛΙΑ, που εκτελέστηκε στην Κέρκυρα (Διοικητής πολιτοφυλακής Χαϊδαρίου). 15. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗ (Μπατζάνα) που έπεσε στη μάχη του Κηφισσου. 16. ΜΟΥΤΑΦΗ ΓΙΩΡΓΟ, έπεσε στην πλατεία Βάθη. 17. ΝΤΑΝΟ, που έπεσε μαχόμενος. 18. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗ, που εκτελέστηκε στην Αίγινα. 19. ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ, που έπεσε στις μάχες του Δεκέμβρη. 20. ΠΑΠΟΥΤΣΑ ΑΓΓΕΛΟΥ, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 21. ΠΑΤΙΜΑΝΙΔΗ ΠΕΤΡΟΥ, που εκτελέστηκε στην Αίγινα. 22. ΡΟΪΔΗ ΝΙΚΟΥ, που έπεσε στον Κολωνό. 23. ΣΑΡΙΔΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ, που έπεσε στις μάχες του Δεκέμβρη. 24. ΤΖΙΛΒΕ ΓΙΑΝΝΗ, που έπεσε στο Περιστέρι. 25 ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΛΕΥΤΕΡΗ, που εκτελέστηκε στην Κέρκυρα (Διοικητής πολιτοφυλακής Αιγάλεω).

Αβραάμ Μουρατίδης
Αβραάμ Μουρατίδης
Στη μνήμη όλων αυτών παραθέτουμε το ποίημα που έγραψε, την τελευταία μέρα της ζωής του, λίγο πριν εξοντωθεί, ο αγωνιστής Κώστας Γιαννόπουλος:

Διάπλατα, νιότη, τίναξε φτερά και σήκωσέ μας./ τέτοιοι ουρανοί, βαθιοί ουρανοί, δεν είδαμε ποτέ μας.

Ω! τώρα πια δεν είμαστε οι ανήμποροι κι αδύναμοι/ κι ούτε ένα σφίξιμο κανείς δεν νιώθει στην καρδιά του./ Γυρτός κανείς, δειλός κανείς, μονάχα ψηλομέτωποι, αγέρωχοι ανοίγουμε τα κάστρα του θανάτου.

Κι έτσι σεμνοί κι αγέρωχοι με μια καρδιά και δύναμη/ τα κάστρα του γρεμίσανε και σαν αητοί περνάμε./ Κι αφού στη φλόγα λιώσαμε κι όλοι μας σβήσαν οι καημοί,/ να, με τον ίδιο το θάνατο, το θάνατο πατάμε.

Κλείνουν 60 χρόνια και τιμούμε τους ήρωες αυτούς με την προσφορά μας, μέσω ΚΟΒ Αγίου Σπυρίδωνα: 50 ευρώ ο Νίκος Μεντικίδης και άλλα 50 ευρώ ο σύντροφός τους Γιώργος Παπαδημητρίου, για την στέγαση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ «έφυγε» στις 23 Οκτώβρη 2008, σε ηλικία 85 ετών. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων ως συνδικαλιστής στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελλη, η εγγονή του Ελλη και τα παιδιά του προσφέρουν για ενίσχυση στο «Ρ» 100 ευρώ.

***

φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου 50 ευρώ.

Η σύζυγος Δέσποινα Τζομπανάκη

***

φωτ.

Πέρασε 1 χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΜΠΡΟΥΚΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του τα παιδιά του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την ανέγερση του Αρχείου του, μέσω ΚΟΒ ΔΕΗ.

Το ετήσιο μνημόσυνο του Χρήστου Τομπρουκίδη θα γίνει στις 3 Μαΐου στην εκκλησία Αγ. Χαραλάμπους, στο Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς.


Παντελής Τζομπανάκης
Παντελής Τζομπανάκης

Φωτεινή Μουρατίδου
Φωτεινή Μουρατίδου

Ηλίας Σοφιανίδης
Ηλίας Σοφιανίδης

Χρήστος Τομπρουκίδης
Χρήστος Τομπρουκίδης

Χρήστος Σκάρογλου
Χρήστος Σκάρογλου

Χρήστος Ζιμπίδης
Χρήστος Ζιμπίδης

Αριστέα Αλεποπούλου
Αριστέα Αλεποπούλου

Οδυσσέας Ριζούλης
Οδυσσέας Ριζούλης

Αναστάσιος Βέντζιος
Αναστάσιος Βέντζιος

Νίκος Κωνσταντινίδης
Νίκος Κωνσταντινίδης

Δημήτριος Παπαγεωργίου
Δημήτριος Παπαγεωργίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ