ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιλογή της ηγεσίας η αντιΚΚΕ προπαγάνδα

Σφραγίδα στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα η επιστολή - απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η επιστολή - απάντηση που απέστειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα Πάγκαλου, ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τον αντικομμουνισμό ως βασική γραμμή στους σχεδιασμούς της προεκλογικής του δουλειάς. Ο Γ. Παπανδρέου με τη χτεσινή επιστολή του κάλυψε πλήρως τον Θ. Πάγκαλο για τις άθλιες αντικομμουνιστικές του επιθέσεις.

Με την επιστολή της από τις 23 Μάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλούσε τον Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση για δύο συγκεκριμένες προκλητικές τοποθετήσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όμως αυτός επέλεξε συνειδητά στην επιστολή του να αναφερθεί σ' αυτές υιοθετώντας αντικειμενικά με όρους δήθεν μελέτης ιστορίας τα όσα το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεστόμισε κατά του ΚΚΕ, θυμίζοντας αλήστου μνήμης εποχές που έστελναν τους κομμουνιστές στις φυλακές και στις εξορίες. «Πεποίθησή μου είναι ότι κανείς δε μονοπωλεί την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ούτε κατέχει την απόλυτη αλήθεια γι' αυτά. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τους επιστήμονες και τους πολιτικούς, αλλά και για τα πολιτικά κόμματα». Μόνο που ο Θ. Πάγκαλος δε μίλησε για ιστορικά γεγονότα και ιστορία, αλλά φανταστικά πράγματα βγαλμένα σκόπιμα από το πουθενά προκειμένου να ανοίξει την αντικομουνιστική προπαγάνδα της ηγεσίας του. Είπε οτι «αν το ΚΚΕ νικούσε το 1949 τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες Ελληνες και ένα μέρος μελών και στελεχών του». Ετσι η «πεποίθηση» του Γ. Παπανδρέου ταυτίζεται μ' αυτή του Θ. Πάγκαλου. Γραμμή του ΠΑΣΟΚ λοιπόν.

Για την άλλη προβοκατόρικη δήλωση του Θ. Πάγκαλου ότι ο χώρος του ΚΚΕ «του βάζει γκαζάκια»!! ή δεν το κατάλαβε σκοπίμως ή το ξέχασε σκοπίμως, ή βολεύει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή η αντιΚΚΕ προβοκάτσια

Η στάση του Γ. Παπανδρέου, δεν αποτελεί έκπληξη. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει για λογαριασμό της αστικής τάξης και με τη ...«σιωπηλή» αλλά ουσιαστική συγκατάθεση της ΝΔ να ηγηθεί της αντικομμουνιστικής υστερίας, ευθυγραμμισμένο πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και εντολές, συμμετέχοντας στην επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας.

Ο Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του αντιπαραθέτει ότι το ΚΚΕ διεξάγει «διμέτωπο» γιατί με την κριτική του ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και «βοηθά τα μέγιστα να αποσιωπούνται οι πραγματικές πολιτικές αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ». Μόνο που το ΚΚΕ κάνει πολιτική κριτική σε υπαρκτή πολιτική και όχι προβοκατόρικη. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ π.χ. για την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές θέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξωτερική πολιτική, συμπλέουν με αυτές της κυβέρνησης. Υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς σ' αυτές και μόνο σ' αυτές ασκεί κριτική το ΚΚΕ. Θέσεις που όσο και αν θέλει να κρύψει ο Γ. Παπανδρέου αποτελούν «καρμπόν» της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε 21 ολόκληρες μέρες να απαντήσει στην επιστολή της Α. Παπαρήγα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την αργοπορία της απάντησης: «Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος. Πού να ξέρω εγώ; Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω. Πρέπει να σας πω όμως το εξής πράγμα. Είναι άνευ αξίας πλέον η απάντηση. Δεν έχει καμία αξία. Τι αξία δηλαδή θα έχει; Θα την αρχειοθετήσουμε», ήταν η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα.

Η χτεσινή απάντηση του Γ. Παπανδρέου έρχεται απλά να βάλει την επίσημη «κομματική σφραγίδα» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στην απόφασή της για ένταση της αντιΚΚΕ υστερίας.

Η επιστολή του Γ. Παπανδρέου

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, προς την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει ως εξής:

«Κυρία Γενική Γραμματέα,

Απαντώ στην επιστολή σας της 23ης Μαρτίου 2009, με κάποια σχετική καθυστέρηση λόγω και της απουσίας μου στο εξωτερικό.

Γνωρίζω, και από την προσωπική πολιτική μου διαδρομή, την πορεία των σχέσεων ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από την ίδρυση του Κινήματός μας μέχρι σήμερα.

Σχέσεις πολυκύμαντες με κοινούς αγώνες και πολλές φορές συγκρουσιακές, που δεν εμπόδισαν όμως τον αμοιβαίο σεβασμό στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών στην οργανωμένη βάση των κομμάτων μας.

Πίστευα και πιστεύω πάντα στην ανάγκη καθαρών και ειλικρινών σχέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμα και όταν διαπιστώνονται σοβαρές και πολλές φορές αγεφύρωτες διαφορές πολιτικής και στρατηγικής προσέγγισης.

Πεποίθησή μου είναι ότι κανείς δεν μονοπωλεί την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ούτε κατέχει την απόλυτη αλήθεια γι' αυτά. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τους επιστήμονες και τους πολιτικούς, αλλά και για τα πολιτικά κόμματα.

Η αξιολόγηση της ιστορίας είναι πάντα χρήσιμη όμως ούτε μας απαλλάσσει από τις σημερινές και μελλοντικές μας ευθύνες, ούτε και μας φυλακίζει στο παρελθόν.

Και σήμερα βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Μια συγκυρία την οποία έχει δημιουργήσει η συντηρητική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι αντιλαϊκές και αδιέξοδες πολιτικές της.

Ο λαός και οι πολίτες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματικό λόγο και ρεαλιστικές προτάσεις για να βγούμε από την πολύπλευρη κρίση.

Χρέος μας ως ΠΑΣΟΚ είναι να αναδεικνύουμε, καθημερινά, τις πραγματικές ευθύνες της Κυβέρνησης και να αγωνιζόμαστε για αλλαγή πορείας της χώρας μας - το συντομότερο.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το συμμερίζεστε ως χρέος απέναντι στους πολίτες.

Απέναντι και στα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ, που βιώνουν, επίσης, στην καθημερινή τους ζωή τις συνέπειες της Νεοδημοκρατικής νεοσυντηρητικής διακυβέρνησης.

Ο διμέτωπος τον οποίο έχετε επιλέξει, κριτική δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με την κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, βοηθά τα μέγιστα να αποσιωπούνται οι πραγματικές πολιτικές αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, γιατί το βιώνει καθημερινά, ποιος κυβερνά και ποιος ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα. Θυμάται και συγκρίνει.

Αν σας έστελνα δε επιστολές, κάθε φορά που οι δηλώσεις στελεχών σας ξεπερνούν τα όρια, θα είχαμε μια πολλή πυκνή αλληλογραφία.

Εμείς έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε ότι, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές μας, είναι δυνατή η αναζήτηση κοινών στάσεων και η ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Για τους λόγους αυτούς είμαι πάντα στη διάθεσή σας να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα παραπάνω το συντομότερο.

Με εκτίμηση

Γιώργος Α. Παπανδρέου».

Η επιστολή της Αλ. Παπαρήγα

Επειδή έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τότε που η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε στείλει την επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, για τις αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου, ο «Ρ» ξαναδημοσιεύει για τους αναγνώστες του ολόκληρη την επιστολή, όπου αναφερόταν:

«Προς

τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

κ. Γ. Α. Παπανδρέου

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της ΚΕ εκφράζω τη διαμαρτυρία μας για τις επανειλημμένες προκλητικές, ανοίκειες τοποθετήσεις σε βάρος του ΚΚΕ, στις οποίες - πέρα από τα όρια της φυσιολογικής πολεμικής αντιπαράθεσης - προβαίνει συχνά ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ηγετικό στέλεχός σας. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη ή έστω ακραία κριτική, για την οποία βεβαίως δεν θα είχαμε λόγο να απευθυνθούμε σε σας. Αλλωστε και εμείς πολλές φορές χρησιμοποιούμε επιθετική πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, σε άλλα κόμματα, όπως και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Το δικαίωμα σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν το αναγνωρίζουμε μόνο στο δικό μας κόμμα αλλά και σε όλα τα άλλα, στον καθένα και την κάθε μια.

Εάν δεν έχετε υπόψη σας, λόγω του φόρτου της απασχόλησής σας, αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δύο πρόσφατες, από τις πολλές απαράδεκτες τοποθετήσεις του στελέχους σας. Η πρώτη αφορούσε στην εκτίμηση ή στην υπόνοια ότι ο χώρος του ΚΚΕ του βάζει γκαζάκια, εννοώντας προφανώς την περίπτωση δύο επιθέσεων που δέχθηκε ο ίδιος την ίδια μέρα στο γραφείο του και στο σπίτι της κόρης του. Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Φαράκου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ανέφερε ότι αν το ΚΚΕ νικούσε το 1949 τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες Ελληνες και ένα μέρος μελών και στελεχών του.

Βεβαίως κατανοώ πλήρως ότι το κάθε στέλεχος φέρει προσωπικά την ευθύνη των λόγων και των έργων του, όμως ταυτόχρονα για το ακροατήριο, ευρύτερα για τους εργαζόμενους, φέρει και το φορτίο της συλλογικής ευθύνης του κόμματος που ανήκει, μετέχοντας στα ηγετικά του όργανα. Θα περιμέναμε από την πλευρά σας συγκεκριμένη τοποθέτηση στο ζήτημα αυτό.

Εκτιμάμε ότι είναι ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε ένα ορισμένο επίπεδο ευθύνης στην πολιτική αντιπαράθεση, που βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με λογοκρισία ή κάτι σχετικό.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν η πολεμική προς το ΚΚΕ αντιγράφει, μιμείται ή και οικειοποιείται την πάλαι ποτέ αντικομμουνιστική υστερία, μισαλλοδοξία του παρελθόντος, που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος, τις κυβερνήσεις, το θρόνο, για να στείλουν πατριώτες κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες και τα Μακρονήσια, με τις ευλογίες των ηγεσιών και των υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Για την ΚΕ του ΚΚΕ»

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προεκλογική επιλογή του ΠΑΣΟΚ ο αντικομμουνισμός

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Νομίζω ότι δεν χρειαζόταν τόσος καιρός για να αναλάβει την ευθύνη του ο κ. Παπανδρέου και να παραδεχτεί ότι ο αντικομμουνισμός είναι μια επιλογή προεκλογική του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ