ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
Οσο ξεφοβάται ο λαός, τόσο τα σκυλιά γαβγίζουν

Κάτι στη Σομαλία, κάτι στο Αιγαίο, κάτι στην Κορέα, πάντα στο Αφγανιστάν, όλα γύρω απ' αυτό που λέγεται Ευρασία μυρίζουν μπαρούτι.

Ηδη, όμως, το παραμύθι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ξεφτίσει. Το ίδιο και τα περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ολο και πιο συχνά από τη μεριά των αστών η κουβέντα για τη βία παραπέμπει στις πιθανές και δικαιολογημένες αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων ενάντια σ' ένα σύστημα που συμπιέζει την ίδια τη ζωή τους ως τα όρια της εξόντωσης.

Κι επειδή αυτός είναι ο εχθρός, επειδή για τέτοιο πόλεμο ετοιμάζονται οι καπιταλιστές, παίρνουν τα μέτρα τους.

Ενα τέτοιο μέτρο είναι ο απροκάλυπτος ή συγκαλυμμένος αντικομμουνισμός. Παρά την επικράτηση της αντεπανάστασης οι αστοί γνωρίζουν πως δεν ξεμπέρδεψαν.

Ετσι σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να ξερνάνε την αντικομμουνιστική χολή τους. Ακόμα κι όταν το κάνουν με εξυπναδούλες τύπου Λακόπουλου. Που παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η αντίθεση των αστικών κομμάτων με τους κομμουνιστές. Δεν είναι ούτε η πολεμική ανάμεσά τους. Αλλά η χυδαία υστερία περί εγκληματιών και εγκλημάτων που αποδίδουν στους κομμουνιστές προκειμένου αφενός να δημιουργούν αποστροφή λαϊκών δυνάμεων προς το ΚΚΕ, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα την κάθε είδους εργοδοτική και κρατική βία κατά του λαϊκού κινήματος και αφετέρου να ενισχύσουν αυτή τη βία και την καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα, που διεκδικεί τα δικαιώματα του λαού κόντρα στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών που υποστηρίζουν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης το λέει διαφορετικά όταν δηλώνει με στόμφο «δεν υπάρχει κομμουνισμός». Υποδηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει και επειδή υπάρχει πρέπει να χτυπιέται. Τέτοια άποψη θέλει να περάσει ως αυτονόητη για να μπορεί να βγει στον αφρό σαν αριστερή η αστική πολιτική που προωθεί το κόμμα του και η δημοκρατία των λίγων που καταληστεύει τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αν δεν «υπάρχει κομμουνισμός» γιατί ασχολούνται χυδαία μαζί του; Για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα του καπιταλισμού με τους πολέμους, την πείνα, την ανεργία, τη φτώχεια, τους θανάτους εργατών στο βωμό του κέρδους;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστική προπαγάνδα παρουσιάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.

Η επιλογή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ να πάνε στις εκλογές με κουβέντα για τα σκάνδαλα (ούτε καν με επί της ουσίας διερεύνηση γιατί κάτι τέτοιο αποκαλύπτει τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος που ασφαλώς και δεν μπορεί να αυτογιατρευτεί) είναι χαρακτηριστική του τρόμου που νιώθουν τα αστικά πολιτικά κόμματα μπροστά στη συνείδηση που διαμορφώνουν ήδη τα λαϊκά στρώματα.

Η ανεργία, τα μεροκάματα, η Παιδεία, η Υγεία είναι καυτά ζητήματα για κάθε εργατική οικογένεια. Είναι κριτήρια και για την ψήφο. Πόσο μάλλον που πλέον υπάρχει και σε βάθος χρόνου συνείδηση πως όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα και γενικά με τον καπιταλισμό αλλά και ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως καπιταλιστική ένωση που ό,τι κι αν προωθεί είναι με σκοπό τη μεγέθυνση των καπιταλιστικών κερδών.

Ο δρόμος προς τις εκλογές μπορεί να έχει όλα τα στοιχεία μιας μαζικής λαϊκής αντίστασης που προετοιμάζει την αντεπίθεση. Ο δρόμος για τις εκλογές μπορεί να δώσει δείγματα λαϊκής συμμαχίας που ενώ θα ξεκινά από αιτήματα της στιγμής θα πηγαίνει παραπέρα. Οι κομμουνιστές σαλπίζοντας καθαρά αντίσταση, ανυπακοή στην ΕΕ, ρήξη μαζί της, προβάλλουν ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα που δείχνει στους ανθρώπους πως μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Εμπνέουν, δηλαδή, στο λαό εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στη δύναμή του. Αυτό κερδίζει έδαφος. Αυγατίζει στις συνειδήσεις.

Αυτό θέλουν να εμποδίσουν οι αστοί και καταφεύγουν στη σπέκουλα. Δεν πρέπει να τους περάσει.


ΕΠΕΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΑΝΩ

Ο ΦΤΑΙΧΤΗΣ: «Χρειάσθηκε μια γερή διεθνής οικονομική κρίση για να έλθουν στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες τις οποίες αρνούμεθα να αντιμετωπίσουμε επί δεκαετίες. Το ασφαλιστικό, οι άκαμπτες εργασιακές σχέσεις, το πόσο ακριβά είναι όσα πουλάμε και τα ελάχιστα που παράγουμε, το πόσο σπάταλο αλλά και άχρηστο είναι ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου τομέα έκαναν την Ελλάδα πολύ πιο ευάλωτη στην κρίση».

ΠΟΥ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΓΕ: «Οσο κρατούσε το μεγάλο πάρτι της καλοπέρασης - με αρκετή δόση διαφθοράς - δεν είχαμε λόγο να ασχοληθούμε με αυτές τις βαθύτερες πληγές. Τώρα ήλθε η στιγμή του λογαριασμού. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην ελληνική μεσαία τάξη πως το πάρτι τέλειωσε και ότι το μοντέλο ζωής της δεν είναι βιώσιμο».

ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ: «Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι να σφίξουμε πραγματικά το ζωνάρι σαν χώρα, να δουλέψουμε παραπάνω και να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί (...) Ολοι συμφωνούν ότι θα χρειασθεί ένας νέος, δεύτερος και σκληρότερος γύρος μέτρων κάποια στιγμή πριν απ' το φθινόπωρο».

ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΡΑ: «Είναι αμφίβολο κατά πόσον μία μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος (...) γίνεται πλέον σαφές πως 3-4 θεμελιώδη προβλήματα δεν λύνονται χωρίς συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων» (τα αποσπάσματα από πρωτοσέλιδο άρθρο του Α. Παπαχελά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΙ ΕΔΩ: «Δεν ασχολούμαστε με το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει αντικομμουνισμός πια, γιατί δεν υπάρχει κομμουνισμός» (ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε Alpha 98,9 / ΕΘΝΟΣ).

ΤΩΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ: «Στο βαθμό που το ΚΚΕ ταυτίζεται απόλυτα και εξολοκλήρου με τον κομμουνισμό, η Αλέκα έχει δίκιο: αυτά που λέει ο Πάγκαλος συνιστούν αντικομμουνισμό. Αλλά γιατί οι κομμουνιστές μπορούν να διατυπώνουν την αποστροφή τους για τα αστικά κόμματα και οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για τα κομμουνιστικά;» (ο Γ. Λακόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεσηκωθείτε ΧΑΡΙΖΟΥΝ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ στους μεγαλοεργοδότες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτα μέτρα φέρνει η έκρηξη της ανεργίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκρηξη απολύσεων και ...υποσχέσεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΩΣΙΒΙΟ 2,5 δισ. ευρώ για την απασχόληση 500.000 ατόμων

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ» στο 9,4% η ανεργία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ και οι υπεύθυνοι της SAIC

Η ΧΩΡΑ: Οι άνεργοι βλέπουν φως

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στις κάλπες ή στο σκαμνί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Σχέδιο στήριξης της απασχόλησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Η ΑΥΓΗ: Ξεπλένουν τ' άπλυτά τους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναπλήρωση εισοδήματος για 500.000 εργαζόμενους

ΕΘΝΟΣ: ΠΕΤΑΞΕ και ...περπατώντας

ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν καπέλο στη βενζίνη λόγω ... Πάσχα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο σωτηρίας με 500.000 θέσεις απασχόλησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δε γλιτώνεις

«Η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που κάποιος καταζητούμενος ξεφεύγει μέσα από τα χέρια της αστυνομίας: στήνονται παντού μπλόκα και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανατίζουν σκηνές με πάνοπλους αστυνομικούς να σταματούν αυτοκίνητα και να τα ελέγχουν μαζί με τους οδηγούς τους. Είναι να μην πέσεις σε τέτοιο μπλόκο. Και κυρίως να μην πέσεις πάνω σε κάποιον αστυνομικό που έχει δει τον εαυτό του κάπως σαν τον Ράμπο. Αλλά ας πούμε ότι από αυτό ξεμπερδεύεις. Από την κάμερα που καταγράφει τη σκηνή πώς γλιτώνεις;» (ο Γ. ΚΑΡ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους

«Σε εκείνη την άκρη της Αφρικής υπάρχει μια χώρα που την έχουμε ξεχάσει. Είχαμε πιστέψει πως η Σομαλία είναι ένα όνομα που ανήκει πια στο παρελθόν. Κι όμως, δεν παύει να είναι μια καυτή πραγματικότητα. Η Σομαλία, όπου αποβιβάστηκε η Αμερική του Κλίντον, με ένα φορτίο «καλές προθέσεις». Κι από όπου αποσύρθηκε το 1993, όταν καταρρίφθηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελικόπτερά της και λιντσαρίστηκαν οι πεζοναύτες της. Η Σομαλία, όπου κάποτε αποβιβάστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, κουβαλώντας ένα σακί ρύζι στους ώμους. Αυτή η Σομαλία είναι σήμερα μια χώρα διαλυμένη (...) Κορεάτικα και γιαπωνέζικα αλιευτικά κουρσεύουν ανενόχλητα τον ενάλιο πλούτο της χώρας και καταδικάζουν τους ψαράδες της στην πείνα. Κάπως έτσι στα τέλη του περασμένου αιώνα έγιναν αυτοί οι ψαράδες πειρατές (...) Κανείς στόλος, καμία στρατιωτική δύναμη, καμία στρατιωτική παρουσία σε εκείνα τα καταγάλανα νερά του Κόλπου του Αντεν δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αφεθούν να το κάνουν οι ίδιοι οι Σομαλοί. Χωρίς ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και χωρίς ευκαιρίες για φωτογράφιση με ένα σακί ρύζι στην πλάτη» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ