ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Αντίσταση στον αντικομμουνισμό

Ανακοίνωση για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα ενάντια στις κομμουνιστικές δυνάμεις

Την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκόσμια τάξη, με ιδιαίτερο στόχο τις κομμουνιστικές δυνάμεις, καταγγέλλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και καλεί τις οργανώσεις νεολαίας να εντείνουν την πάλη τους στα σχολεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που τώρα κατέχει η τσεχική κυβέρνηση) και η πολιτική της γραμμή να στηρίζει τις λεγόμενες "έρευνες ενάντια στις δικτατορίες της Ευρώπης" αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία, συγκρίνοντας τα φοβερά εγκλήματα του Ναζισμού με το λεγόμενο "Σταλινισμό", σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστές συγγραφείς της Ιστορίας επιδιώκουν να μπερδέψουν τους λαούς. Στα ίδια πλαίσια, η πραγματοποίηση της διάσκεψης για την "αντίσταση ενάντια στον κομμουνισμό στην Τσεχοσλοβακία" (είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες και σήμερα στην Πράγα) είναι μια νέα ευκαιρία για να προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία».

Η ΠΟΔΝ καταγγέλλει τις ανησυχίες για τη «δημοκρατία» που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, σημειώνοντας: «Ας θυμηθούμε ότι: είναι η ίδια τσέχικη κυβέρνηση που κατέχει την Προεδρία της ΕΕ, που έχει ποινικοποιήσει και απαγορεύσει την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας για το πολιτικό της πρόγραμμα, όπως έχει γίνει και σε ορισμένες άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες (Ουγγαρία, βαλτικές χώρες), όπου οι κομμουνιστές, οι οργανώσεις τους και πολιτικά πρόσωπα έχουν απαγορευτεί και διωχθεί. Είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση που βαθαίνει τους δεσμούς της με το Ισραήλ, στηρίζει (άμεσα και έμμεσα) την καθημερινή σφαγή και τον εξευτελισμό του παλαιστινιακού λαού, είναι η ίδια η ΕΕ που συνεχίζει να συνεργάζεται καθημερινά όλο και περισσότερο με το ΝΑΤΟ, ένα όργανο πολέμου που έχει φέρει το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Είναι η ίδια η ΕΕ που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στη στρατηγική τους να προωθούν παρεμβάσεις στην πολιτική της Κούβας, δημιουργώντας μη κυβερνητικές οργανώσεις που ανοικτά ενεργούν γι' αυτό το σκοπό. Είναι η ίδια η ΕΕ που συνεργάζεται με δικτατορικά καθεστώτα όπως της Κολομβίας και της Αιγύπτου, όπου καθημερινά δολοφονούνται, βρίσκονται υπό διωγμό άνθρωποι, λόγω των πολιτικών τους απόψεων».

Επιπλέον, η ΠΟΔΝ καταγγέλλει την κατάσταση και μέσα στις χώρες της ΕΕ, μια κατάσταση που, όπως τονίζει: «δείχνει πόσο ανέντιμη είναι η ανησυχία της για τη δημοκρατία. Ακόμα δεν έχει εξηγήσει το θάνατο διαδηλωτή (στο Λονδίνο), την απαγόρευση σε κομμουνιστές να είναι εκπαιδευτικοί (Γερμανία), τη σύλληψη και τις παρεμβάσεις μέσα σε φοιτητικές οργανώσεις από την αστυνομία (Πορτογαλία), την απαγόρευση πολιτιστικού φεστιβάλ επειδή ένα συγκρότημα είχε στοίχους για την αντίσταση (Ισπανία), την απάνθρωπη αποβολή των μεταναστών και τον τρόπο που τους εκμεταλλεύονται και διώκονται (Ιταλία), ενέργειες που ανάμεσα σε άλλα μέτρα, δείχνουν πόσο άδεια είναι η λέξη "δημοκρατία" για τον ιμπεριαλισμό».

  • Χτες ξεκίνησε στην Πράγα η διεθνής διάσκεψης με θέμα: «Αντίσταση και αντιπολίτευση στο κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία και την Κεντρική Ευρώπη», όπου αναμένεται να εκτεθούν όλες οι μέθοδοι και οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού.
ΚΟΑ ΚΚΕ
Στα διόδια

Σε μαζική εξόρμηση ενημέρωσης για τις ευρωεκλογές προχώρησε χτες η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Για αρκετές ώρες, μέλη και στελέχη της ΚΟΑ μοίρασαν την προκήρυξη του Κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους που πέρασαν τα διόδια στην Ελευσίνα και στις Αφίδνες, καλώντας τους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. «Η σημερινή μας εξόρμηση στα διόδια είναι στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης που κάνει το Κόμμα μας για τις ευρωεκλογές», σημείωσε στο «Ρ» ο Τέλης Γόντικας, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ. Οπως τόνισε, «μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης γίνεται αυτή η καμπάνια. Με συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ενημερώνουμε το λαό τι λέει το ΚΚΕ για τις εκλογές. Φυσικά καλούμε τους εργαζόμενους να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού, η οποία αξιοποιείται από τους εργοδότες και την κυβέρνηση ώστε να πάρουν ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα».

Τι σηματοδοτεί η «Πράσινη Βίβλος» της ΕΕ για το περιβάλλον και πόσο ειλικρινής είναι η περιβαλλοντική της ευαισθησία;

Πρόκειται για το άκρον άωτον της «φιλοπεριβαλλοντικής» υποκρισίας της ΕΕ, που στην πραγματικότητα με την επίκληση μιας δήθεν περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» επιδιώκει να στρώσει το έδαφος για νέες κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας.

Αυτό ακριβώς ομολογείται και μέσα στα κείμενα της «Πράσινης Βίβλου». Χαρακτηριστικά, στο κεφάλαιο με τίτλο «Προσαρμογή της Ευρώπης στην αλλαγή του κλίματος - επιλογές δράσης της ΕΕ», αναφέρει: «Η ταχεία δράση θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Πέραν τούτου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που είναι πρωτοπόρες στις στρατηγικές και τεχνολογίες προσαρμογής θα μπορούσαν να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα». Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο, που διαθέτει ανάλογη τεχνογνωσία, θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να εφορμήσει για περισσότερα κέρδη, που αυτή τη φορά θα είναι ...«πράσινα»!

Μάλιστα, προβλέπει από αυτό το «μεγάλο φαγοπότι» να μη λείψει κανείς εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, ούτε το τραπεζικό και το ασφαλιστικό. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ασφαλιστικές αγορές - αναφέρει συγκεκριμένα - θα πρέπει να εξεύρουν καινοτόμα μέσα και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις συνέπειες έκθεσης στους κινδύνους. Ηδη διατίθενται στην αγορά νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως "καιρικά" παράγωγα και ομόλογα καταστροφών, τα οποία χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότερο»... Ουσιαστικά προαναγγέλλεται μια αγορά που θα μπορεί και να αναλάβει το ρίσκο των «πράσινων» επενδύσεων και να καλύψει τις οποιεσδήποτε ζημιές προκληθούν στο περιβάλλον από τη δράση των μονοπωλίων.

Η περιβαλλοντική υποκρισία της ΕΕ και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», που πίνουν νερό στο όνομα της «πράσινης οικονομίας» και της «πράσινης ανάπτυξης», αποκαλύπτεται και από τις δράσεις που προωθούν ως φιλοπεριβαλλοντικές σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα:

  • Η πολιτική για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες αποτελεί ήδη ένα παγκόσμιο διατροφικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς οδηγεί: Στη μετατροπή καλλιεργειών τροφίμων σε βιοκαύσιμα, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των τροφίμων και με αποτέλεσμα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη να λιμοκτονούν. Στην καταστροφή πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων, η παραγωγή ενός λίτρου βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες να συνεισφέρει δύο και τρεις φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, απ' ό,τι η καύση ενός λίτρου ορυκτού καυσίμου.
  • Για την προστασία των υδάτων, η «Πράσινη Βίβλος» θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60ΕΚ, η οποία νομιμοποιεί τη ρύπανση με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», τα αποτελέσματα της οποίας τα ζει μια ολόκληρη περιοχή της Βοιωτίας, της Ανατ. Αττικής και της Εύβοιας με την ασύδοτη ρύπανση του Ασωπού από τις βιομηχανίες. Επίσης, πρόκειται για οδηγία που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης των υδάτων, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι αγρότες να βάλουν υδρόμετρα στα χωράφια τους και οι κάτοικοι των πόλεων να πληρώνουν πανάκριβα το νερό που πίνουν.
  • Για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα εκφράζονται κάποιες ευχές στην «Πράσινη Βίβλο» με στόχο να συγκαλυφθεί η καταστροφή που θα προκαλέσει σ' αυτά η προώθηση των μεταλλαγμένων, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της κοινοτικής γεωργίας, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Λισαβόνας.
  • Τα δάση εντάσσονται στην οικονομία της αγοράς, ενώ η ΕΕ αρνείται, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσει στη χώρα μας τη σύνταξη των δασικών χαρτών, που είναι βασική προϋπόθεση για το Δασολόγιο και την ουσιαστική προστασία τους.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικές εξορμήσεις

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πραγματοποιεί μαζικές εξορμήσεις ενόψει της εξόδου του Πάσχα στους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στις 5μμ εξόρμηση γίνεται στα διόδια των Μαλγάρων με την βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, ενώ την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας συμμετέχει σε εξόρμηση στο σταθμό των ΚΤΕΛ.

Αύριο, στις 10 το πρωί εξόρμηση πραγματοποιείται στα διόδια των Μαλγάρων με την Σοφία Καλαντίδου και την ίδια ώρα στο σταθμό των ΚΤΕΛ με τον Γιάννη Ζιώγα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 16 Απρίλη, ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι, με στόχο να φτάσουν οι θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την καπιταλιστική κρίση στους χιλιάδες εργαζόμενους που αναχωρούν για το γιορτασμό του Πάσχα.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Στο στόχαστρο του δήμου οι αφίσες του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ

Τις αφίσες και τα πανό του ΚΚΕ έχει βάλει επιλεκτικά στο στόχαστρό της η δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας (ΣΥΝ) όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ, καθώς συνεργεία του δήμου «κατέβασαν» αφίσες και πανό του Κόμματος τις προηγούμενες μέρες. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των στελεχών του κόμματος, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε χτες να επιστρέψει τα πανό του ΚΚΕ στα γραφεία της Οργάνωσης.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ σημειώνει πως η «Δημοτική Αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας η αυτοαποκαλούμενη "αριστερή", "προοδευτική", "ριζοσπαστική", "δημοτική αρχή για όλους" κλπ., δεν είναι παρά μια δημοτική αρχή που για μια ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρό της το ΚΚΕ. Για άλλη μια φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο κατεβάζοντας τα πανό και τις αφίσες του ΚΚΕ. Γιατί για αυτούς που την αποτελούν -ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - αλλά και για την ίδια, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μονόδρομος και κάθε αντίθετη φωνή πρέπει να καταπνίγεται».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Γι' αυτό καλύτερη καταδίκη για τη στάση και την πρακτική της Δημοτικής Αρχής και των δυνάμεων που την απαρτίζουν - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - θα είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, σε Ελλάδα και ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ