«Επιτυχώς» θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε για τις ΗΠΑ η 5η Σύνοδος των Αμερικανικών Κρατών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών... Εντούτοις, η «μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής που σηματοδότησε η πέμπτη σύνοδος» όπως αναφέρουν διάφορα ΜΜΕ ήταν μόνο στους τύπους. Είναι γεγονός ότι περιστατικά όπως αυτά που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη Σύνοδο στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής, όπου ο Μπους αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα καθώς οι διαδηλώσεις ήταν συνεχείς, ενώ οι συνομιλίες όσον αφορά τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA - ALCA) τερματίστηκαν άδοξα, δεν επαναλήφθηκαν...
Κατά την 5η Σύνοδο, η αμερικανική αντιπροσωπεία, αυτή τη φορά υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν τόλμησε καν να επαναφέρει το ζήτημα της ALCA αν και υπήρχε στους αρχικούς σχεδιασμούς. Ουσιαστικά η Σύνοδος είχε ως βασικό στόχο την «αναθέρμανση» των σχέσεων του «βορρά και του νότου» και μάλλον πέτυχε το στόχο της ως «σύνοδος των δημοσίων σχέσεων». Σημαδεύτηκε δε από δύο στοιχεία: Την απουσία της Κούβας που έχει αποβληθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAK) από το 1962 και το αίτημα για άρση του πολύμορφου αποκλεισμού της από πλευράς των ΗΠΑ.
Η θέση των 33 χωρών (συμμετείχαν 34) ήταν ομόθυμη: Αμεση άρση του αποκλεισμού. Πριν καν την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, στη συνάντηση που είχαν με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του, τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως το «εμπάργκο δεν είναι λύση». Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και της Βραζιλίας ζήτησαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους την άρση του αποκλεισμού, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο ΓΓ του ΟΑΚ, Μιγκέλ Ινσούλσα, φέρεται να δήλωσε ότι κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΑΚ τον προσεχή Ιούνιο θα ζητήσει την άρση της απόφασης αποκλεισμού της Κούβας από τον Οργανισμό...
Ο Ομπάμα, που δέχτηκε καθώς φαίνεται αφόρητες πιέσεις, στις δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου παραδέχθηκε (είχε προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες και ανάλογη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον) ότι η πολιτική που ακολούθησαν για 50 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Κούβα «δεν περπάτησε», αλλά είπε πως δε θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα έχουν την πολιτική θέληση να εργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, οι συναντήσεις των Μπαράκ Ομπάμα και Ούγο Τσάβες, πάντα στο πλαίσιο της Συνόδου, «μονοπώλησαν» τα φώτα της δημοσιότητας. Η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν μία «καλή αρχή», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα «θέλω να γίνω φίλος σου». Στη δεύτερη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Τσάβες χάρισε στον Ομπάμα ένα μεταφρασμένο στα αγγλικά αντίγραφο του βιβλίου του Εντουάρδο Γκαλεάνο «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», όπου ο Ουρουγουανός συγγραφέας περιγράφει τους αιώνες εκμετάλλευσης της ηπείρου από Ισπανούς, Πορτογάλους, Βρετανούς και Αμερικανούς. «Νωρίτερα ο πρόεδρος Τσάβες είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και συζήτησαν την επιστροφή πρεσβευτών στις αντίστοιχες θέσεις τους στο Καράκας και στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο διά ταύτα, τελικό ανακοινωθέν δεν υπήρξε, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Πάτρικ Μάνινγκ. «Το έγγραφο που προέκυψε είναι ένα συμβιβαστικό έγγραφο που εξασφάλισε τη συμφωνία ορισμένων χωρών και όχι όλων», διευκρίνισε. Οι χώρες της ALBA - Βενεζουέλα, Βολιβία, Νικαράγουα, Ονδούρα, Δομινίκη - δεν υπέγραψαν το κείμενο καθώς κατήγγειλαν τον αποκλεισμό της Κούβας, ενώ ορισμένα θέματα δεν υπήρξαν καν στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, καθώς το κείμενο είχε συνταχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη!
ΓΕΝΕΥΗ.--
Με πολύ θόρυβο γύρω απ' την ομιλία του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ελάχιστη ουσία επί του πρακτέου αναφορικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των αιτιών που τον προκαλούν (π.χ. φτώχεια, ανασφάλεια) πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πολυσυζητημένη διάσκεψη για το ρατσισμό.
Τουλάχιστον 140 μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν χτες συναινετικά το 16σέλιδο κείμενο των 143 άρθρων της διακήρυξης κατά του ρατσισμού όπου μεταξύ άλλων:
Η υιοθέτηση της διακήρυξης που αποτελεί συνέχεια ανάλογης διάσκεψης στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής το 2001, σχολιάστηκε από αξιωματούχους του ΟΗΕ σαν νίκη εις βάρος ηγετών και πολιτικών που ενθαρρύνουν, για πολιτικό και άλλο «όφελος», το ρατσισμό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μάλιστα, που επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη λόγω των χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε ο Ιρανός Πρόεδρος έναντι του Ισραήλ, χαρακτήρισε την υιοθέτηση της διακήρυξης «ήττα» για τον Αχμαντινεζάντ. Και αυτό επειδή ο Ιρανός Πρόεδρος είπε πως το Ισραήλ έκανε «κακή χρήση του ζητήματος του ολοκαυτώματος των Εβραίων» και χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως ρατσιστική». Ας αναφερθεί τέλος ότι ο Ιρανός ηγέτης δε χαρακτήρισε τελικώς «αμφίσημο και αμφίβολο» το ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανέφερε το αρχικό κείμενο της επίσημης ομιλίας του..
Σχόλιο για τη Σύνοδο της Αμερικής
ΑΒΑΝΑ.--
Με δύο άρθρα στους «Στοχασμούς», απάντησε ουσιαστικά ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη Σύνοδο της Αμερικής. Με τον τίτλο «Εμπύρετα Ονειρα» που δημοσιεύθηκε χτες στην ιστοσελίδα της «Cubadebate», ο Φιντέλ Κάστρο κατακρίνει τη Σύνοδο, αλλά και την ευφορία που έδειξαν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, καθώς την χαρακτήρισαν ως την πιο εξαιρετική Σύνοδο που έχει ποτέ διεξαχθεί. Σημειώνει, επίσης, πως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δεν αποτελεί εγγύηση για την κυριαρχία και την ακεραιότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής, πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών του ημισφαιρίου και πως αποτελεί υπάκουο όργανο των ΗΠΑ.
Προηγούμενα, στο δεύτερο άρθρο του με τον τίλο «Η Μυστική Σύνοδος», ο Φιντέλ Κάστρο σημειώνει πως η Σύνοδος στην ουσία ήταν μια φιέστα πολυτελείας, τα έξοδα της οποίας καμία χώρα της περιοχής δεν μπορούσε να πληρώσει εκτός από τις ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει ορισμένα αποσπάσματα του Προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα. Ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίζει όσα ανέφερε σχετικά με τον αγώνα του νικαραγουανού λαού ενάντια στον δικτάτορα Σομόζα που στηρίχθηκε έμπρακτα και από στρατεύματα των ΗΠΑ, για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, αλλά και για την απουσία της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο από τη Σύνοδο, κ.ά.
Καταλήγοντας, ο Κουβανός ηγέτης επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε αδικία, για οποιοδήποτε έγκλημα (...) ο απάνθρωπος αποκλεισμός του κουβανικού λαού προκαλεί θανάτους και βάσανα. Επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας και περιορίζει τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος σε πολλές φτωχές χώρες του πλανήτη».
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-
Κλιμακώθηκε, χτες, η ανταλλαγή διπλωματικών «πυρών» μεταξύ Ιράν - Ισραήλ μετά την ομιλία του Ιρανού Προέδρου στη σύνοδο του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, στη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «ρατσιστικό κράτος». Χτες, σειρά καταδικαστικών δηλώσεων έγιναν από πολιτικούς αξιωματούχους με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.
Χαρακτηριστικότερη όλων η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ, που παρομοίωσε την ιρανική ηγεσία με την ηγεσία της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ «δε θα ανεχθεί μια ιρανική πυρηνική απειλή». Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να πλήξει κάποια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση γιατί τότε το Ιράν θα απαντήσει «και κανείς δε θα κοιμάται ήσυχος».
Την επιθυμία της Ουάσιγκτον να συνεχιστεί η προσπάθεια έναρξης «άμεσου και σθεναρού διαλόγου» με το Ιράν διατύπωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι επέκρινε έντονα την τοποθέτηση Αχμαντινετζάντ στη σύνοδο του ΟΗΕ. Εξίσου «πρόθυμος για διάλογο» δήλωσε και οΙρανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «θετικά» τα πρώτα στοιχεία της νέας αμερικανικής προεδρίας, αλλά συμπληρώνοντας ότι περιμένει «απτά δείγματα» και δεν πρόκειται να αποποιηθεί του ιρανικού δικαιώματος στην πυρηνική ενέργεια.
Αυτή η «καλή θέληση» αντανακλάται και στο ζήτημα της Ιρανο-αμερικανής δημοσιογράφου Ροξάνα Σαμπέρι, που καταδικάστηκε το Σάββατο σε 8ετή κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε να εξεταστεί σύντομα και προσεκτικά η έφεσή της...