ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Απαίτηση για υπερεξουσίες στη ΝΑΤΟική αρμάδα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

ΗΠΑ και Ολλανδία θα θέσουν σύντομα στο ΝΑΤΟ αίτημα για δράση της ναυτικής αντιπειρατικής αρμάδας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στον Κόλπο του Αντεν ώστε να προχωρούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε συλλήψεις και κράτηση πειρατών. Η απαίτηση διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ολλανδίας τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με αφορμή την πρότερη αδυναμία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να κρατήσουν Σομαλούς πειρατές που είχαν αφοπλίσει και συλλάβει στη διάρκεια επιχείρησης κατάληψης ενός νορβηγικού τάνκερ. Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποίησε αυτό το συμβάν για να υποστηρίξει ότι η απελευθέρωση των Σομαλών πειρατών λόγω «νομικών κωλυμάτων στέλνει λάθος μήνυμα»...

Το ίδιο 24ωρο, πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν την νέα στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Σομαλίας να συμπεριλαμβάνει και την πιθανότητα χρηματοδότησης μιας σομαλικής ναυτικής δύναμης «ασφαλείας». Σκοπός φέρεται να είναι η πάταξη της πειρατείας και η πολιτική σταθεροποίηση της νέας σομαλικής κυβέρνησης μετριοπαθών ισλαμιστών...

Παράλληλα, εμφανίστηκε χτες σε δικαστήριο της Ν.Υόρκης ο πρώτος Σομαλός νεαρός πειρατής, που είναι και ο μοναδικός επιζών από την προ 15ημέρου επιχείρηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για την απελευθέρωση Αμερικανού πλοιάρχου. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστη η ηλικία του πειρατή που σύμφωνα με τους Αμερικανούς φέρεται να είναι 18 ετών και σύμφωνα με τη μητέρα του μόλις 16. Θα είναι ο πρώτος, μετά από τουλάχιστον έναν αιώνα, άνθρωπος στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζει κατηγορίες για πειρατεία και ομηρία...

Τέλος, Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν χτες ιαπωνικό τάνκερ και το 23μελές πλήρωμά του από τις Φιλιππίνες που κρατούνταν σε ομηρία από τον περασμένο Νοέμβρη. Αλλη ομάδα πειρατών, κατέλαβε ένα βελγικό φορτηγό αιχμαλωτίζοντας το πλήρωμά του (επτά Ευρωπαίοι και 3 Φιλιππινέζοι)...

ΗΠΑ
Στηρίζει τη CIA ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σάλος έχει δημιουργηθεί εντός των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως λόγω των αποκαλύψεων υπομνημάτων που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης που προκάλεσαν αντιδράσεις για τις σκληρές περιγραφές των βασανιστηρίων που η CIA εφάρμοζε εις βάρος κρατουμένων «υπόπτων για τρομοκρατία» και των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι τα στελέχη της CIA που χρησιμοποιούσαν την τεχνική των βασανιστηρίων επί προεδρίας Μπους δε θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις, με βάση μνημόνιο του 2005, όπου δείχνουν ότι, για παράδειγμα, η μέθοδος του εικονικού πνιγμού, χρησιμοποιήθηκε 266 φορές σε δύο κρατουμένους. Πέρα από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των ανακριτικών μεθόδων, στα υπομνήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται διαβεβαιώσεις για το ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι νόμιμες, παρά τις απαγορεύσεις του διεθνούς δικαίου.

Κατά τον Ομπάμα, οι ανακριτές εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, καλή τη πίστει, βασιζόμενοι σε νομικές συμβουλές που τους δόθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις απόψεις αυτές καυτηρίασε σύμφωνα με το BBC ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόουακ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ με αυτήν την απόφαση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς έχουν υπογράψει τη Συνθήκη απαγόρευσης των βασανιστηρίων.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, γνωστός και ως «αντιπρόεδρος των βασανιστηρίων» που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, υπερασπίστηκε τα βασανιστήρια δηλώνοντας ότι οι μέθοδοι αυτοί έφεραν αποτελέσματα.

Μετά την επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα από τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών το ζήτημα είχε γιγαντωθεί. Ο Ομπάμα αναγκάστηκε να επισκεφτεί το αρχηγείο της CIA, στο Λάνγκλεϊ δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης στη CIA» και δηλώνοντας ότι η Υπηρεσία παραμένει ο σημαντικότερος πυλώνας για την προστασία και την ασφάλεια των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετέβησαν χτες στη ΛΔ Κορέας για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της μεταξύ τους έντασης. Στη ΛΔ Κορέας μεταβαίνει αύριο (Πέμπτη) και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την έντονη αντίδραση της Πιονγιάνγκ για την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ ακολούθως θα μεταβεί στη Νότια Κορέα όπου και θα μείνει μέχρι τις 25 του μήνα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα τις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση και την κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων για τις προπτυχιακές, πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι επιτέθηκαν σε πετρελαιοφόρο στο Δέλτα του Νίγηρα και απήγαγαν τον πλοίαρχο και τον αρχιμηχανικό του πλοίου «Ιλένα Μερκάν», ναυλωμένο από τη μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Total».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αίτημα για τρίτη νεκροψία υπέβαλαν οι συνήγοροι του 47χρονου εφημεριδοπώλη, Ιαν Τόμλισον, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τις διαδηλώσεις του G-20, αίτημα που εξετάζει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Σκότλαντ Γιαρντ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η πρώτη νεκροψία του Τόμλινσον έδειξε ως αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή, ενώ η δεύτερη νεκροψία, που διατάχθηκε μετά την προβολή του βίντεο, έδειξε ότι αιτία θανάτου ήταν η εσωτερική αιμορραγία.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- «Εξηγήσεις» ζητά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για τους θανάτους δύο υπηκόων της και τη σύλληψη ενός από τις αρχές ασφαλείας της Βολιβίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Μπάλατς, που αμφισβητεί την «άποψη της διεθνούς συνωμοσίας» κατά του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε χτες ο γιος του Λίβυου ηγέτη και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μουτασίμ Καντάφι, ο οποίος συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η συνάντηση εστιάστηκε σε τρόπους «επέκτασης» της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρόσκληση για μαζική ψηφοφορία

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες που στήνονται σήμερα στην επικράτεια της Ν. Αφρικής στο πλαίσιο διεξαγωγής γενικών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών απηύθυνε χτες ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου - ANC (και πιθανός νέος πρόεδρος της χώρας) Τζέικομπ Ζούμα. Απευθυνόμενος σε περίπου 23.000.000 ψηφοφόρους, ο ηγέτης του ANC σημείωσε χτες κατά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας ότι η συμμετοχή όλων «είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί ξανά στο κόμμα τεράστια και αποφασιστική εντολή με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλου του λαού».

Στις προηγούμενες εκλογές του 2004 η τριμερής συμμαχία του ANC με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κογκρέσο Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) είχε πάρει το 70% των ψήφων. Φέτος υπολογίζεται να πάρει τουλάχιστον το 66% των εδρών του 400μελούς κοινοβουλίου, καθώς μία μικρή μείωση της δύναμής του δεν αποκλείεται λόγω της (για πρώτη φορά) καθόδου του αντιπολιτευόμενου κόμματος COPE που συγκροτήθηκε από συντηρητικά πρώην στελέχη του ANC και θεωρείται πως έχει απήχηση σε κάποιες απ' τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Νότιας Αφρικής.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις στα σύνορα

ΝΤΕΡΑ ΣΙΑΜΗΛ ΚΑΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέες «εκκαθαριστικές» επιθέσεις εναντίον των κατοίκων των περιοχών των φυλών, προχώρησαν τη Δευτέρα οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις άμαχοι ενώ οι υπόλοιποι οκτώ φέρονται ως μαχητές των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν λόγω της ασύδοτης βίας τόσο εκ μέρους του πακιστανικού στρατού και των «ανταρτών», όσο και των επιθέσεων που πραγματοποιούν τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα του Αφγανιστάν, τις περιοχές των φυλών αναζητώντας ασφαλέστερα καταφύγια.

Πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποίησαν και αμερικανικά στρατεύματα την Κυριακή στην περιοχή του Νότιου Ουαζιρστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα πέντε, με στόχο - όπως πάντα - καταφύγιο των Ταλιμπάν στην περιοχή...

Στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς ο κόσμος δηλώνει κατατρομοκρατημένος μετά και τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του πακιστανικού στρατού, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ για αδυναμία πάταξης της τρομοκρατίας...

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν μετά και την έγκριση της σχετικής εντολής από τον Πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, προχωρούν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου της Σαρία στην κοιλάδα Σουάτ, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτήρια και πραγματοποιώντας ταυτόχρονα περιπολίες στην περιοχή για την απόλυτη τήρηση των εντολών τους...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανοιχτό το θέμα των ενεργειακών εσόδων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ανοιξε» ο δρόμος για την προώθηση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων, όσον αφορά στη διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών «μεταρρυθμίσεων», με την εκλογή νέου προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου. Ολες αυτές οι διαδικασίες είχαν «παγώσει», από το Δεκέμβρη, όταν παραιτήθηκε, εν μέσω διαμαρτυριών για την προκλητική και αγενή συμπεριφορά του προς τους συναδέλφους του, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαχμούντ αλ Μασχαντάνι.

Χθες, οι Ιρακινοί βουλευτές εξέλεξαν, με 153 ψήφους σε σύνολο 232, στη θέση του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, τον Αγάντ αλ Σαμάραγιε, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα σουνιτικά κόμματα, του Μετώπου Συμμαχίας. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να αρχίσει η φλέγουσα συζήτηση για τη διαχείριση και διανομή των εσόδων από τις ενεργειακές πηγές της χώρας, θέμα για το οποίο σοβούν έντονες διαφωνίες μεταξύ των τριών κύριων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας: τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους.

Στο μεταξύ, από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι μετά από κάποιες μέρες καθυστέρησης, εγκρίθηκε, χθες, από τη Γερουσία ο διορισμός του Κρίστοφερ Χιλ στη θέση του νέου Αμερικανού πρέσβη στο Ιράκ. Ο Χιλ υπήρξε υφυπουργός Εξωτερικών.

Νέα επίθεση

Τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί νεκροί, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες και επτά πολίτες τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης καμικάζι, που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, κατά στρατιωτικού σημείου ελέγχου κοντά στην πόλη Μπαακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ... κινητικότητα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τους ηγέτες των Ισραήλ, Π. Αρχής και Αιγύπτου πρόκειται να προσκαλέσει στο Λευκό Οίκο για ξεχωριστές συνομιλίες εντός των επόμενων βδομάδων ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αυτό ανακοινώθηκε, χθες αργά, από Αμερικανούς αξιωματούχους, που συμπλήρωναν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην προώθηση, διαμέσου συνομιλιών στη βάση του «οδικού χάρτη», μιας λύσης δύο κρατών.

Αυτό ακριβώς επανέλαβε πολλάκις κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή και ο απεσταλμένος του Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος δεν προσπάθησε να κρύψει τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις του νέου Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν περί «αποτυχίας της τακτικής του διαλόγου». Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ σχεδιάζει να αγοράσει, από τις ΗΠΑ, ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα για αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, προκειμένου να αναπτυχθεί, κυρίως, κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φιλειρηνικές οργανώσεις με τη συμμετοχή και του ΚΚ Ισραήλ, με στόχο την καταδίκη της δολοφονίας του Παλαιστινίου διαδηλωτή Μπάσε Ιμπραχίμ Αμπού Ραχμ, ένα 24ωρο νωρίτερα, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά του τείχους στο Μπι'ιλίν της Δ. Οχθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ