ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΟΧΙ» ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Αντιιμπεριαλιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο...

...με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, καλεί η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών, το Σάββατο, από τις 11 π.μ. στο σταθμό του Θησείου και στη συνέχεια σε διάφορες πλατείες της Αθήνας

Σε ολοήμερο αντιιμπεριαλιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, καλεί η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών, το Σάββατο (25/4), από τις 11 π.μ. στο σταθμό του Θησείου και στη συνέχεια σε διάφορες πλατείες της Αθήνας.

Οι καλλιτέχνες θα εκφράσουν την εναντίωσή τους στο ΝΑΤΟ και θα καταγγείλουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με επιτόπια ζωγραφική, υπαίθρια εικαστική έκθεση, θέατρο, μουσική και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείου Αθήνας) και με κατάληξη το Σύνταγμα, όπου θα γίνει συμβολικός πλειστηριασμός των έργων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή του λαού στην εκδήλωση, η Κίνηση σημειώνει πως τα 57 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στη «λυκοσυμμαχία» είναι αρκετά για έναν απολογισμό: Κορέα (όπου ο ελληνικός λαός «πλήρωσε» με 183 νεκρούς, 610 τραυματίες, ενώ οι απώλειες της Αεροπορίας ήταν 12 νεκροί και 4 αεροσκάφη). Κύπρος («το έγκλημα κατά της Κύπρου, η δικτατορία, η τουρκική εισβολή και κατοχή, το 1974, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ»). Γιουγκοσλαβία («η Ελλάδα αποτέλεσε το 1999 το προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θηριωδίας ενάντια στη Γιουγκοσλαβία»). Ιράκ («παρούσα η Ελλάδα και στο επόμενο έγκλημα του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά ενάντια στο Ιράκ (...) 5.270 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με κατεύθυνση το Ιράκ, προσγειώθηκαν ή, περνώντας από τον εθνικό εναέριο χώρο μας, έδωσαν αναφορά πορείας στη Σούδα!»). «Κόκκινη προβιά» (η συμφωνία της «Κόκκινης προβιάς» υπογράφηκε στις 25 Μάρτη 1955 από τον πρωθυπουργό Παπάγο και το στρατηγό της CΙΑ, Τράσκοτ. Πρόσχημα, βέβαια, ο «κομμουνιστικός κίνδυνος». Η παρακρατική ομάδα στην Ελλάδα αποτελούσε, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», «μια από τις πιο σκληρές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ»). Χούντα («το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σχεδίασαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα»). «Σεπτεμβριανά» («σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955, όπου και πάλι το ΝΑΤΟ δηλώνει "παρών" με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Ντάλες, να στέλνει επιστολή στην Αθήνα καλώντας την να μην αντιδράσει και να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης»). Μαδρίτη («τα Ιμια και οι "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο ήρθαν να επικυρωθούν με τη ΝΑΤΟική συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997»).

«Αντίπαλο δέος στο NATO υπάρχει», τονίζει η Κίνηση. «Είναι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά κινήματα, των γυναικών, της νεολαίας, αυτά για την υπεράσπιση της φύσης, του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, τα κινήματα αλληλεγγύης παλεύουν κατά του ιμπεριαλισμού και βροντοφωνάζουν, σε όλους τους εταίρους και συνεταίρους της "λυκοσυμμαχίας": Εδώ και τώρα το NATO να διαλυθεί. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις. Να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες πίσω στη χώρα μας».

Θεατρικές συναντήσεις στην Καλαμαριά

«Νοσφεράτου Διδόντικους»
«Νοσφεράτου Διδόντικους»
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς οργανώνει για δεύτερη χρονιά «Θεατρικές Συναντήσεις» στοχεύοντας να γίνουν ετήσιος θεσμός. Η καλλιτεχνική διεύθυνσή τους ανατέθηκε πάλι στον ηθοποιό - σκηνοθέτη Θανάση Παπαγεωργίου.

Κάθε Κυριακή μεσημέρι (12 μ.), το κοινό μπορεί να συζητά με τους συντελεστές κάθε παράστασης, για το συγκεκριμένο έργο και γενικότερα για το θέατρο. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια, που απευθύνονται σε «ειδικούς» και μη, που αφορούν στο θέατρο και τη μουσική για το θέατρο. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (290 θέσεων), από 22/4 μέχρι 31/5. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

«Brokennails» - μια συνομιλία με την Μάρλεν Ντήτριχ» (από σήμερα μέχρι τις 26/4). Συγγραφέας και σκηνοθέτης: RomualdWisczaPokojski. Με την Anna Skubik.

«Η τρελοβγενιώ» από την ομάδα «Στιγμή». Συγγραφέας: Ινές Κανιατί. Μετάφραση: Ρενέ Ψυρρούκη. Διασκευή: Μαρία Τσιμά - Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Χριστόδουλος Στυλιανού (27, 28/4).

«Νοσφεράτου Διδόντικους» από την ομάδα «ΕΧ ΑΝΙΜΟ». Μουσική - τραγούδια: Στάθης Δρογώσης. Παίζουν: Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ροζαμάλια Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ζήσης Ρούμπος, Φωτεινή Τιμοθέου (5-10/5).

«Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές» από το «Θέατρο Τέχνης». Σύλληψη - σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Κείμενα - στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Με την Κάτια Γέρου και τον Θόδωρο Κοτεπάνο (πιάνο). Από 13- 17/5.

«Ζωρζ Νταντέν» του Μολλιέρου από το θέατρο «Τόπος Αλλού». Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου, Ναταλία Στυλιανού, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Ασπασία Πίκου, Πάνος Ροκίδης, Χρύσανθος Παύλου, Μαρίνα Δανέζη, Γιάννης Παπλωματάς (πιάνο), Κατερίνα Μπαλαμώτη (τραγούδι). Από 20-24/5).

«Το σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου.Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου. Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ορέστης Τζιόβας (27-31/5).

Επίσης, σήμερα και στις 24/5 (11 π.μ.), το «Αερόπλοιο» θα παρουσιάσει το έργο για παιδιά «Το μπαούλο με τα παραμύθια» του Νίκου Καμτσή, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Ασπασία Πίκου, Μαρίνα Δανέζη.

Διακριτική παρουσία

EUROKINISSI

«Εφυγε» (20/4) σε ηλικία 77 ετών και κηδεύεται σήμερα (4.30 μ.μ.) στο νεκροταφείο Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, μια διακριτική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, η Μπεάτα Ασημακοπούλου - Λάσκου.

Η Μπεάτα - Ευδοκία Ασημακοπούλου γεννήθηκε (1932) στην Αθήνα. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τη γαλλική κωμωδία «Δημόσιο σκάνδαλο», δίπλα στον Τάκη Μουζενίδη. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση, με την ταινία «Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της». Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και γύρισε πολλές ταινίες, κυρίως του σκηνοθέτη συζύγου της, Ορέστη Λάσκου, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1960 και απέκτησαν έναν γιο.

Το 2000, μετά από εντεκάχρονη απουσία από τη σκηνή, πρωταγωνίστησε στο έργο του Νίκι Σίλβερ «Αnorexia Νervosa», σε σκηνοθεσία Χρήστου Ευθυμίου στο θέατρο «Ηβη». Το «Κουαρτέτο πίσω από την αυλαία» του Ρόναλντ Χάργουντ (2005), στο θέατρο «Πρόβα», ήταν η τελευταία της παράσταση.

Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες, ανάμεσά τους «Η καφετζού», «Ο λεφτάς», «Στουρνάρα 288», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Λαφίνα», «Τρίτη και δεκατρείς», «Ο εαυτούλης μου», «Αλλος για το εκατομμύριο», «Κόσμος και κοσμάκης», «Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές», «Ο εμποράκος», «Παύλος Μελάς», «Αγάπη μου Ουα Ουα» (1974), «Ελεύθερη κατάδυση» (1995), «Κορόιδο εν τάξει» (2006). Ελαβε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Δύο ορφανές», «Εκείνες κι εγώ» και «Διλήμματα».

Ακρόαση ηθοποιών

Το Εθνικό Θέατρο αναζητά επαγγελματίες ηθοποιούς, γυναίκες και άντρες έως 35 χρόνων, με φωνητικές και χορευτικές ικανότητες, για την παράσταση που πρόκειται να ανέβει τον Οκτώβριο του 2009 στην Παιδική Σκηνή, σε σκηνοθεσία του νέου διευθυντή της, Γιάννη Κακλέα. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν βιογραφικό και φωτογραφία, μέχρι τις 30/04/09, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: neta@n-t.gr, ή στο Γραφείο Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Νικηφόρου 8, ΤΚ 10437, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-5224572, ώρες 11 π.μ. - 3 μ.μ., Αντιγόνη Νέτα, Μπέττυ Πουρσανίδου.

«Οι άγγελοι τα βράδια», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση με τους Βικτωρία Ταγκούλη (φωνή), Χρήστο Θεοδώρου (πιάνο), Sam Marlieri (σαξόφωνο) και Γιώργο Πολίτη (ηλεκτρικό μπάσο), που θα φιλοξενείται τις Κυριακές (10 μ.μ.), από 26/4-17/5, στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Μετρό Ομόνοια, 210 5242211/ 13). Τραγούδια αγγελικά δεμένα, που φτιάχνουν ιστορίες. Τον πρώτο λόγο θα έχουν σίγουρα τα τραγούδια του δίσκου του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου και της Βικτωρίας Ταγκούλη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ο διάσημος Σενεγαλέζος μουσικός Youssou N' Dour δίνει συναυλία, σήμερα (9 μ.μ.), στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου. Στη συναυλία του, ο YoussouN' Dour, κάτοχος «Grammy» και πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με το 12μελές σχήμα του, που αποτελείται από σολίστες μουσικούς και χορευτές, θα παρουσιάσει τραγούδια από όλη τη μουσική του διαδρομή. Συμμετέχει η Ελένη Πέτα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Νανά Μούσχουρη.

Πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης δωρεάν εισιτηρίων για ελληνικές ταινίες στους κινηματογράφους μέσω της Εργατικής Εστίας, ξεκινά και θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη, υπό τον τίτλο «Ανοιξη 2009». Πρόκειται για πρόταση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το υπουργείο Απασχόλησης «δεσμεύτηκε» ότι θα μονιμοποιήσει το πρόγραμμα από τη χειμερινή περίοδο σε όλη την Ελλάδα, εντάσσοντάς το στις κοινωνικές παροχές της Εργατικής Εστίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ