ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΙΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ»
Μεγαλώνει ο χορός των κερδών

Κομισιόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας με την αποσύνδεση της παραγωγής ενέργειας από τη μεταφορά και διανομή

Ενα ακόμη βήμα προς την πλήρη «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και ένα ακόμη άλμα προς την επιδείνωση των όρων παροχής ενέργειας στους λαούς της Ευρώπης, σηματοδοτεί η χτεσινή έγκριση του λεγόμενου «τρίτου ενεργειακού πακέτου» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί περίπου 20 μήνες διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, προκειμένου να καταληχτεί το τελικό κείμενο που αφορά στην αποσύνδεση της παραγωγής ηλεκτρισμού και αερίου από τη μεταφορά και διανομή. Η συμφωνία υποστηρίχτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χαιρέτισαν την έγκρισή της, συμπορευόμενοι με την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Συνοπτικά, η συμφωνία προβλέπει τρεις επιλογές για τη διαχείριση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου: Πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, «ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος», «ανεξάρτητο διαχειριστή εκπομπών». Η λογική της στηρίζεται στο... δεδομένο ότι τα δίκτυα Μεταφοράς και κατ' επέκταση τα δίκτυα Διανομής πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και αερίου. Πρέπει ο κάθε ιδιώτης παραγωγός ή έμπορος να έχει ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά τα δίκτυα, για να πουλήσει το εμπόρευμά του. Αυτό το δεδομένο δεν το αμφισβήτησε κανείς από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις. Στην πράξη, η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός που αντιμετωπίζει τις αντιρρήσεις ή και τις δυσκολίες του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων, ο οποίος έχει προχωρήσει ωστόσο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Παρ' όλα αυτά, ορισμένες εταιρείες, πρώην κρατικά μονοπώλια, δεν είναι καθόλου πρόθυμες να απεμπολήσουν την «ιδιοκτησία» τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ιδιώτες προτιμούν να έχουν τη χρήση των δικτύων, όχι όμως και την ευθύνη ή την υποχρέωση συντήρησής τους. Ετσι, οι διαχειριστές των δικτύων μπορούν πλέον να είναι θυγατρικές επιχειρήσεις με ειδικές παραμέτρους λειτουργίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι θα μπορούν να κάνουν τη «δουλειά» τους, χωρίς εμπόδια, τυπικά ή ουσιαστικά.

Στην Ελλάδα, έχει αντιμετωπιστεί μερικώς το ζήτημα με τη δημιουργία του ΔΕΣΜΗΕ, του διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο, οι οποίοι διαχωρίζονται από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, αντίστοιχα. Ωστόσο, ορισμένες πλευρές της Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν στη ΔΕΗ, που έχει και στην ιδιοκτησία της το Δίκτυο. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ κατέχει και διαχειρίζεται το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο φυσικό αέριο το δίκτυο Διανομής αναπτύσσεται και ελέγχεται από τις τοπικές ΕΠΑ. Ηδη η ΔΕΗ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών για τη Μεταφορά και τη Διανομή.

Στην ανακοίνωση της ΕΕ επισημαίνεται ότι με τα νέα μέτρα θα αυξηθεί η «προστασία του καταναλωτή», π.χ. με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης με έναν πάροχο ηλεκτρισμού ή αερίου μέσα σε τρεις βδομάδες και ατελώς, με πρόσβαση στην πληροφόρηση κλπ. Η ΔΕΗ, επιχειρηματολογώντας πρόσφατα για τις δικές της προθέσεις, ήταν περισσότερο «διαφωτιστική», καθώς μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι το νέο σχήμα θα της επιτρέψει να χρεώνει επακριβώς για τη χρήση του δικτύου τους πελάτες της που θα επιλέξουν άλλη εταιρεία ηλεκτρισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Θολώνουν την τιμή του γάλακτος

Εξω από τα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης οι χαμηλές τιμές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι πανάκριβες λιανικές τιμές στο γάλα

Με μέτρα που στην πραγματικότητα ικανοποιούν τις αξιώσεις των γαλακτοβιομηχάνων, αδιαφορούν για τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων και αφήνουν στο απυρόβλητο τις απαράδεκτα υψηλές λιανικές τιμές στις οποίες φτάνει το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά γύρω από το γεγονός ότι η πολιτική της είναι πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος των παραγωγών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με εννέα εκπροσώπους αντίστοιχων βιομηχανιών και συνεταιριστικών μονάδων επεξεργασίας του λεγόμενου φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις «ΑΓΝΟ», «ΔΩΔΩΝΗ», «ΕΒΟΛ», «ΕΝΩΣΗ ΛΑΜΙΑΣ», «ΚΟΡΦΗ ΠΙΕΡΙΑΣ», «ΜΕΒΓΑΛ», «ΟΛΥΜΠΟΣ» και «VIVARTIA».

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Βλάχος ανακοίνωσε μέτρα, με την παραπλανητική αναφορά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που εξυπηρετούν τους ίδιους τους βιομήχανους. Καθόλου δεν αγγίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί στους παραγωγούς η πολιτική της νέας ΚΑΠ, που μειώνει συστηματικά την τιμή του γάλακτος αφήνοντας τους κτηνοτρόφους έρμαια στις εκβιαστικές μεθόδους των βιομηχανιών, ενώ οι εργαζόμενοι αγοράζουν ένα είδος πρώτης ανάγκης σε πολύ υψηλή τιμή που επιβάλει η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και να τοποθετείται το «φρέσκο παστεριωμένο» σε ξεχωριστό ράφι από τους άλλους τύπους γάλακτος. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), καθώς η νομιμοποίηση της πώλησης γάλακτος από κάθε κατάσταση που «πληροί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας», δηλαδή διευκολύνονται οι βιομηχανίες να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους.

Ενδεικτικό των διαθέσεων των γαλακτοβιομηχάνων είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Μ. Κασαλιάς, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς των βιομηχάνων ότι μπορεί να έχει μειωθεί η τιμή παραγωγού, ωστόσο παραμένει υψηλότερη από άλλες χώρες της ΕΕ, το ίδιο και το κόστος για τις βιομηχανίες.

Φοροελαφρύνσεις για κεφαλαιοκράτες

Παλαιότερη υπουργική απόφαση (έτους 2007) με την οποία εκχωρούνται προκλητικές φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων (μεγαλοκατασκευστές, τράπεζες κ.ά.) συνεχίζει να εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε χτες και νέα «διευκρινιστική» απόφαση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε μια περίοδο που με το «άλλο χέρι» μεθοδεύουν την αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης για τα λαϊκά στρώματα.

Με την εν λόγω ρύθμιση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται μεγάλα εμπορικά κέντρα (πάνω από 4.000 τ.μ.) μπορούν να έχουν επιστροφές του ΦΠΑ για την κατασκευή των κτιρίων συμψηφίζοντάς τον με τον ΦΠΑ από τα τρέχοντα εισοδήματα για τη λειτουργία τους. Η ρύθμιση έρχεται να κατεβάσει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητά» τους σε βάρος των μικρεμπόρων, για τους οποίους κόπτονται, στα λόγια...

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 526,3 εκατ. ευρώ προχωρά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τη συμμετοχή τους - κατά το ποσοστό που τους αναλογεί - αναμένεται να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, οι τράπεζες Εθνική και Γιούρομπανκ, που ήδη κατέχουν από 6% στο πλαίσιο διεκδίκησης πόντων και μεριδίων αγοράς ενόψει και της πιθανής εκχώρησης και νέου μετοχικού πακέτου από την πλευρά του Δημοσίου (σήμερα με 36,4%). Η άντληση νέων κεφαλαίων αποσκοπεί στην ενίσχυση της «κεφαλαιακής επάρκειας» του πιστωτικού ιδρύματος. Τα κεφάλαια αυτά - και ανάλογα με τις εξελίξεις - ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 225 εκατ. ευρώ από την πίτα των 5 δισ. ευρώ που δόθηκαν στο πλαίσιο της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για την άμεση ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες για μισθωτούς - συνταξιούχους

Στο διάστημα από 5 του Μάη μέχρι 2 Ιούνη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ έχει ως εξής :

  • Μέχρι 5 Μάη :Ψηφίο 1
  • 7 Μάη : 2
  • 11 Μάη : 3
  • 13 Μάη : 4
  • 15 Μάη : 5
  • 19 Μάη : 6
  • 21 Μάη : 7
  • 25 Μάη : 8
  • 27 Μάη :10, 20, 30, 40, 50
  • 2 Ιούνη : 60, 70, 80, 90, 00.
ΔΗΚΕΒΕ
Παρατείνεται η οικονομική εξόρμηση

Την παράταση της οικονομικής εξόρμησης που διενεργεί η ΔΗΚΕΒΕ, για να ενισχύσει τη δράση της, μπροστά και στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την όξυνση των προβλημάτων των ΕΒΕ, ανακοίνωσε η παράταξη. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ΔΗΚΕΒΙΤΕΣ σ' όλη την Ελλάδα που είναι χρεωμένοι με τους λαχνούς για την οικονομική ενίσχυση της παράταξης, ότι η οικονομική εξόρμηση παρατείνεται για ένα μήνα. Η νέα ημερομηνία της κλήρωσης μετατίθεται για την Τρίτη 9 Ιούνη 2009. Με την παράταση δίνεται περισσότερος χρόνος για να απευθυνθούμε σε ακόμα πιο πολλούς συναδέλφους και να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για τη λειτουργία και δράση της ΔΗΚΕΒΕ».

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι «για τη προμήθεια των μπλοκ απευθυνθείτε στα γραφεία της παράταξης - Δευτέρα με Παρασκευή - 10π.μ. - 2μ.μ. και στον υπεύθυνο οικονομικών της παράταξης Μυλωνόπουλο Κώστα - τηλ. 6977 513 165. Η κατάθεση χρημάτων από τους λαχνούς μπορεί να γίνεται και στο λογαριασμό : 65398681 της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Το όνομα που θα εμφανίζεται στην απόδειξη της τραπέζης είναι Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ