ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009
Με νέα στοιχεία η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Από 14 διαφορετικά σημεία εργαζόμενοι και φορείς του λαϊκού κινήματος θα συγκλίνουν με μαζικές πορείες στην πλατεία Συντάγματος

Μια ξεχωριστή - ως προς το στήσιμό της - απεργιακή συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα «Ταξική Ενότητα - Λαϊκή Συμμαχία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», προετοιμάζουν για την 1η του Μάη οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα. Οι 14 προσυγκεντρώσεις, όπου θα εκφράζεται η εργατική αντεπίθεση και ο προλεταριακός διεθνισμός, θα πάρουν μαζικά χαρακτηριστικά και θα εξελιχθούν σε πορείες προς την πλατεία Συντάγματος, όπου στις 10.30 π.μ. έχει καθοριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση.

Το πρόγραμμα της συγκέντρωσης περιλαμβάνει συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά, απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου και την κεντρική ομιλία. Ολες οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 9 π.μ. Τα σημεία συνάντησης συνδικάτων και φορέων είναι τα παρακάτω:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικοί, Τεχνικοί επιστήμονες και ΕΒΕ
  • Πλατεία Βάθης: Κλάδοι Βιομηχανίας, Ενέργειας (Συνδικάτα Μέταλλου, Φάρμακου, Τροφίμων, Ιματισμού, Τύπου - Χάρτου, εργαζόμενοι ΔΕΗ, Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΜΜΕ)
  • Πλατεία Ομόνοιας: Συνδικάτα Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Δικηγόροι
  • Πλατεία Κοτζιά: Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού τομέα (Τραπεζοϋπάλληλοι, εισπρακτικές εταιρείες)
  • Πλατεία Λαυρίου: Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομεία, Μεταφορές
  • Σταθμός Μετρό «Ευαγγελισμού»: Συνδικάτα και εργαζόμενοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, μαζικοί φορείς ανατολικών και βορειοανατολικών συνοικιών, 7ο Διαμέρισμα.
  • Μοναστηρακι: Εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση, Εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς νότιων συνοικιών.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία και εργαζόμενοι των ΟΤΑ, 3ο και 4ο Διαμέρισμα.
  • Αθηνάς και Ομόνοια: Σωματεία καλλιτεχνών.
  • Σταθμός Μετρό Κεραμεικού: Σπουδαστές ΤΕΙ.
  • Σταθμός Μετρό Συγγρού: Φοιτητές ΑΕΙ.
  • Σταθμός Μετρό Ακρόπολης: Μαζικοί φορείς νοτιοανατολικών συνοικιών και 2ο Διαμέρισμα.
  • Σταθμός Μετρό Λαρίσης: Μαζικοί φορείς δυτικών - νοτιοδυτικών συνοικιών.
  • Πλατεία Βικτώριας: Μαζικοί φορείς Βόρειων και Βορειοδυτικών συνοικιών και 5ο-6ο Διαμέρισμα.

Στο πλαίσιο του ταξικού γιορτασμού της 1ης Μάη προγραμματίζονται ακόμα πλήθος εκδηλώσεων από το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και από άλλους μαζικούς φορείς.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο ταξικός αγώνας έφερε ικανοποιητική Σύμβαση

Μέχρι και 9,5% φτάνουν οι αυξήσεις που απέσπασαν στο μεροκάματο οι εργάτες του Μετάλλου

Κατάμεστο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στη χτεσινή Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου

ΛΕΠΙΔΗΣ

Κατάμεστο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στη χτεσινή Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου
Την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις από 6,5% έως 9,5% στο μεροκάματο επέβαλαν χτες οι μεταλλεργάτες του Πειραιά. Η συσπείρωση των μεταλλεργατών στην ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η καθολική συμμετοχή στους πολύμορφους αγώνες και απεργίες που αποφάσιζαν οι ίδιοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, χτες το μεσημέρι τσάκισε την εργοδοτική αδιαλλαξία.

Η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, που μέχρι πριν λίγες μέρες αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή πολιτική αξίωνε διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να αποδεχτεί τα αιτήματα που είχε διαμορφώσει το Συνδικάτο Μετάλλου, με βάση το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και με μπούσουλα την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών των εργατών.

Το χτεσινό αποτέλεσμα, ειδικά σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, σημαίνει πολλά για ολόκληρη την εργατική τάξη. Παρακαταθήκη αυτού του αγώνα είναι η ταξική ενότητα που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στον κλάδο. Το γεγονός ότι όλοι μαζί, εδώ και πάνω από ένα μήνα, κόντρα στους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, έδιναν καθημερινά στις πύλες της Ζώνης, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού και όπου αλλού χρειαζόταν, τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Οτι κάθε ένας από τους χιλιάδες μεταλλεργάτες «έζησε» τη δύναμη της ταξικής πάλης, τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, που μπορεί να ανακόψει την εργοδοτική και κυβερνητική επιθετικότητα και να αποσπά κάθε φορά σημαντικές κατακτήσεις, απογυμνώνοντας πλήρως τις προσκυνημένες ηγεσίες, στη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕΜ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Οι αυξήσεις στο μεροκάματο

Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει:

  • Για την Α1 κατηγορία, που συμπεριλαμβάνει τις ειδικότητες των ηλεκτροσυγκολλητών, λεβητοποιών ελασματουργών, φλογοχειριστών, σωληνουργών, υδραυλικών, μηχανουργών, μηχανοτεχνιτών εφαρμοστών, λαμαρινάδων και φανοποιών, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 96 ευρώ από 90 που ήταν. Τα μεροκάματα των βοηθών τους στα 80 ευρώ από 75.
  • Για την Α2 κατηγορία που συμπεριλαμβάνει τις ειδικότητες των σκαλωσατζήδων, μονωτών το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 93 ευρώ από τα 87, ενώ για τους βοηθούς τους στα 75 ευρώ από 70 που ήταν. Για τα δευτερόκλειδα, ειδικότητα που ανήκει στην ίδια κατηγορία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 84 ευρώ από 78,50.
  • Για την Α3 κατηγορία που περιλαμβάνει τους τεχνίτες μανουβραδόρους το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 89 ευρώ από 83.

Κατάκτηση αποτελούν και τα θεσμικά αιτήματα. Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά προβλέπονται και τα εξής: Οι ειδικότητες των λαμαρινάδων, φανοποιών για πρώτη φορά αναγνωρίζονται από τη ΤΣΣΕ και κατατάχθηκαν μάλιστα στην Α1 κατηγορία. Μέχρι τώρα πληρώνονταν με βάση την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή το μεροκάματό τους ήταν το μισό. Επιπλέον ως βοηθοί στην Α1 κατηγορία κατατάσσονται και οι ειδικότητες των χαρακτών - σαλαδόρων μηχανημάτων, οι οποίες μέχρι τώρα πληρώνονταν με το κατώτερο μεροκάματο, ενώ σε κατηγορία και συγκεκριμένα την Α3 κατατάσσονται και οι προπελάδες.

Συνέλευση πέρα από κάθε προσδοκία

Αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου αγώνα ήταν και η χτεσινή γενική συνέλευση των μεταλλεργατών, που καταγράφηκε ως μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις του κλάδου. Το αμφιθέατρο του ΕΚΠ, η είσοδος του κτιρίου, ο δρόμος έξω από το Κέντρο είχαν πλημμυρίσει από μεταλλεργάτες που έσπευσαν να επικυρώσουν μέσα σε πανηγυρικό κλίμα την υπογραφή της Σύμβασης.

Το κείμενο της Σύμβασης παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννης, ο οποίος επισήμανε ότι «ο αγώνας για να μην πληρώσουμε εμείς τη κρίση δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται και κλιμακώνεται» σε συντονισμό με τα άλλα ταξικά σωματεία, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ «στέλνουμε το μήνυμα της αντεπίθεσης». Νέος σταθμός του αγώνα τους θα είναι όπως αποφάσισαν η συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Μάη και στη συγκέντρωση του Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Απεργία σε στεριά και θάλασσα

Στους καταπέλτες των πλοίων που το ξημέρωμα της 1ης Μάη θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά επεκτείνεται η απεργία της Πρωτομαγιάς, με απόφαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, κόντρα στην προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να ξεμπερδεύει με μια τετράωρη τουφεκιά στον αέρα, την κορυφαία αγωνιστική μέρα για την εργατική τάξη.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) καλούν τους τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να περιφρουρήσουν την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη στις 10 στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών, ανέλαβαν την ευθύνη της οργάνωσης και περιφρούρησης της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στα καράβια στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μετά την χτεσινή κατάπτυστη απόφαση της υποταγμένης πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), να κηρύξει μία... 4ωρη στάση εργασίας, από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι!

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Τιμώντας την 1η Μάη και τους νεκρούς της τάξης και του κλάδου τους, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση, την Τετάρτη 29 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους 200 ήρωες κομμουνιστές, που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην Καισαριανή, την 1η Μάη του 1944. Ανάμεσά τους και οι οικοδόμοι, πρωτοπόροι εργάτες, συνδικαλιστές του κλάδου: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Ζαφείρης Καραντώνης, Γιώργος Πίττακας, Νίκος Πλακοπίτης και Απόστολος Συνοδινός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ