ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το λουτρό αίματος εισβολής - κατοχής με αριθμούς

Τα «τυφλά» χτυπήματα συνεχίζονται στο Ιράκ
Τα «τυφλά» χτυπήματα συνεχίζονται στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποκαλυπτική του μεγέθους του λουτρού αίματος που η εισβολή και η κατοχή προκάλεσε στον ιρακινό λαό είναι έκθεση της ίδιας της ιρακινής κυβέρνησης που διέρρευσε, χτες, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από νοσοκομεία και νεκροτομεία, 110.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από το 2003 ως σήμερα, με τους 87.215 από το 2005 και μετά. Στην έκθεση, μάλιστα, υπολογίζονται σε χιλιάδες οι αγνοούμενοι αλλά και όσοι Ιρακινοί τάφηκαν χωρίς να δηλωθούν πουθενά, κατά τη διάρκεια μεγάλων μαχών. Και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.

Χτες, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 76 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 113. Καμικάζι εξερράγη στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ αστυνομικοί διένειμαν βοήθεια σε οικογένειες εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των θυμάτων να είναι πολίτες. Ενας δεύτερος καμικάζι εξερράγη σε εστιατόριο της Μπαακούμπα, το οποίο ήταν γεμάτο από Ιρανούς προσκυνητές με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να είναι Ιρανοί. Οι δύο νέες αιματηρές επιθέσεις, που οι αρχές αποδίδουν στην «Αλ Κάιντα», συνέπεσαν με την ανακοίνωση, από τον ιρακινό στρατό, της σύλληψης του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, επίσης, η Τεχεράνη επιβεβαιώνει τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράκ για την κατασκευή πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε ιρανικό διυλιστήριο. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους διμερή συνεργασία από τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο τη δεκαετία του '80.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Εκατομμύρια για «δυνάμεις ασφαλείας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια αποφάσισαν χτες στη διεθνή σύνοδο δωρητών στις Βρυξέλλες να προσφέρουν στη Σομαλία καμιά τριανταριά χώρες της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο. Ολα τα λεφτά θα δοθούν για τη συγκρότηση σομαλικών χερσαίων δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομίας. Κι όχι για τα περίπου 3.200.000 Σομαλών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ξηρασίας που πλήττει το κεντρικό τμήμα της χώρας ή των εκατοντάδων χιλιάδων αναξιοπαθούντων που παραμένουν ανέστιοι (λόγω των πρόσφατων συγκρούσεων)...

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, προσπάθησαν να «σώσουν» τα προσχήματα απευθύνοντας δήθεν εκκλήσεις για «καταπολέμηση των αιτιών που δημιούργησαν την πειρατεία όπως η μακρόχρονη κατάσταση αναρχίας και η φτώχεια»...

Το ίδιο 24ωρο, έφθασε στο Μογκαντίσου ο σεΐχης Χασάν Νταχίρ Αουεϊς, που για δύο χρόνια ήταν εξόριστος στην Ερυθραία και πριν ήταν (μαζί με τον σημερινό Σομαλό μετριοπαθή πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμάντ) υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων».

Στο μεταξύ, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζει πλέον ο μοναδικός Σομαλός πειρατής που μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ (γνωστός ως Αμπντιουάλι Αμπντικαντίρ Μούσε). Πολυετείς ποινές κάθειρξης αντιμετωπίζουν από κενυατικό δικαστήριο και οι 18 Σομαλοί πειρατές που συνελήφθησαν προ βδομάδων από αξιωματικούς του γερμανικού και του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Τέλος, η ιαπωνική Κάτω Βουλή ενέκρινε χτες νομοσχέδιο για την αύξηση των εξουσιών επέμβασης των ιαπωνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται ανοιχτά των σομαλικών ακτών, ώστε να κάνουν χρήση πυρός και για άλλους λόγους πλην της «αυτοάμυνας»....

ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική απειλών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μαστίγιο και καρότο. Δοκιμασμένη συνταγή και μάλλον επιτυχημένη όσον αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και καθώς φαίνεται η προτιμώμενη από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο, λεπτομέρειες της οποίας κατέθεσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Πολύ σοβαρές κυρώσεις» κατά του Ιράν που θα φτάσουν ακόμη και να το «παραλύσουν» αν αποτύχει ο διάλογος θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες... Κατά τη Χίλαρι Κλίντον οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των έξι δυνάμεων - Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - μαζί με το Ιράν και αυτό «μας δίνει κύρος και επιρροή ανάμεσα στις άλλες χώρες».

Για τη ΛΔ Κορέας: Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις εξαμερείς συνομιλίες με την απρόθυμη Πιονγιάνγκ, αλλά δεν πρόκειται να υποκύψουμε «στην απρόβλεπτη συμπεριφορά» της...

Για τη Μέση Ανατολή, καμία συνδιαλλαγή με την «Χαμάς» και υποστήριξη της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού.

Σε ό,τι αφορά, την Κούβα, κατά τη Χίλαρι Κλίντον το «καθεστώς των Κάστρο βρίσκεται στο τέλος της πορείας του» και οι ΗΠΑ πρέπει «να προετοιμαστούν για την ημέρα που θα τερματιστεί το καθεστώς»!

Ομως η πραγματική «αποκάλυψη» είναι το μέρος της κατάθεσης Κλίντον όσον αφορά το Πακιστάν καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τακτική Μπους «κατασκευής στοιχείων - νομιμοποίηση των επιθέσεων».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε σφοδρότατα στην πακιστανική κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει «αφήσει τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών» με την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με σκληροπυρηνικά στοιχεία στην βορειοδυτική επαρχία Μαλακάντ.

«Δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσουμε τη σοβαρότητα της απειλής κατά της ύπαρξης του κράτους του Πακιστάν που αποτελεί η προέλαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα βρίσκονται μόνο λίγες ώρες από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ», δήλωσε η Κλίντον προσθέτοντας πως το γεγονός ότι το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικά «αντιπροσωπεύει επίσης μία θανάσιμη απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας και του κόσμου».

  • Η πρακτική των εικονικών πνιγμών που χρησιμοποιούσε η CIA στην ανάκριση υπόπτων της «Αλ Κάιντα» είχε εγκριθεί από την Κοντολίζα Ράις από το 2002, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής και της τρομοκρατίας

ΠΕΣΑΒΑΡ, ΠΟΥΛ-Ι-ΑΛΑΜ.--

Ισχυρή κινητοποίηση των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρατηρείται στο Πακιστάν, με εντολή την προστασία των γεφυρών και των κυβερνητικών κτιρίων σε μία περιοχή 60 χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας. όπως υποστηρίζουν οι στρατιωτικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από ένοπλο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν ο δράστης ανήκε ή όχι στις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Παρ' όλ' αυτά οι συγκρούσεις στην επαρχία μπουνέρ, έγιναν η αφορμή για δηλώσεις περί ανησυχίας για τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας με τις δυνάμεις των «ανταρτών», στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αντάλλαγμα την επιβολή του ισλαμικού νόμου.

Την ίδια στιγμή ισχυρές κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια της ενίσχυσης της κατοχής, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, ακόμα και σε επαρχίες όπως η Μαϊντάν Βαρντάκ και η Λογκάρ, όπου μέχρι σήμερα η κατοχική παρουσία δεν ήταν τόσο έντονη όσο σε άλλες περιοχές. Παράλληλα με την εγκατάστασή τους στην περιοχή οι κατοχικές δυνάμεις ξεκίνησαν και την τρομοκράτηση του αφγανικού λαού με συνεχείς επιδρομές στα σπίτια των κατοίκων για «έρευνα», αλλά και στα αυτοκίνητα που θεωρούν ότι ενδέχεται να συνιστούν απειλή...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες συναντήθηκε, χτες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του στην περιοχή, όπου βρίσκεται από την Τετάρτη. Ο Πέρες εκτίμησε ότι η Κίνα «έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ιδιαίτερα στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», ενώ ο Γιάνγκ Γιετσί, που την προηγούμενη μέρα είχε συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία, δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα να διαφυλάττει την ασφάλειά του».

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επιβεβεβαίωσε ότι προσκλήθηκε σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου από τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο Μουμπάρακ κατέστησε σαφές ότι δεν προσκλήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν, παρά το γεγονός ότι ο Σουλεϊμάν, τελικά, τον συνάντησε εκτός του επίσημου προγράμματός του. Τις επόμενες μέρες αναμένεται ν' ανακοινωθεί η ημερομηνία της επίσκεψης Νετανιάχου.

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
Εκδηλώσεις στο κτίριο της τηλεόρασης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αναμμένα κεριά και λουλούδια κατέθεσαν χτες εκατοντάδες Σέρβοι αλλά και αντιπροσωπείες από ξένες χώρες και δημοσιογραφικές οργανώσεις στο μνημείο των πεσόντων στο πάρκο Τας Μάινταν του Βελιγραδίου για τα 16 θύματα του προ δεκαετίας ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού του κτιρίου της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS). Σαν χτες, πριν 10 χρόνια 16 εργαζόμενοι του σταθμού έπεφταν νεκροί απ' τις ΝΑΤΟικές βόμβες που θέλησαν έτσι να «σβήσουν» κάθε σερβική ραδιοτηλεοπτική «φωνή» που δεν επικροτούσε την επίθεση των Αμερικανών και Ευρωπαίων εισβολέων.

Σημάδι των καιρών; Πριν 10 χρόνια η Διεθνής Αμνηστία (όπως και άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, (ΜΚΟ) κραύγαζε και στηλίτευε την τότε κυβέρνηση του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τις "συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων" των Κοσσοβάρων Αλβανών "ξεχνώντας" τη ΝΑΤΟική επιδρομή. Χτες πρότεινε την παραπομπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για το βομβαρδισμό της σερβικής ραδιοτηλεόρασης με την κατηγορία της διάπραξης εγκλήματος πολέμου. Σαν να μη διέπραξε το ΝΑΤΟ άλλα δεκάδες εγκλήματα κατά χιλιάδων αμάχων στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σε εκείνον τον ακήρυχτο, παράνομο (από κάθε άποψη) πόλεμο...

Μεταξύ των αντιπροσωπειών που κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των πεσόντων ήταν και αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ