ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
«Οχι» στην «απελευθέρωση» των Οδικών Μεταφορών

Οδυνηρές οι συνέπειες για τους εργαζόμενους από την «απελευθέρωση», επισήμανε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας

Τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις οδικές μεταφορές, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση για την «απελευθέρωση των Οδικών Μεταφορών».

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, επισήμανε ότι «η Κοινή Θέση του Συμβουλίου της ΕΕ (11786/1/2008 - C6-0016/2009), όπως και η αρχική Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής (COM (2007) 0263 και COM (2007) 0264), απελευθερώνει τις εθνικές αγορές οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών. Επιτρέπει την πρόσβαση διεθνών - κοινοτικών μεταφορικών επιχειρήσεων στις εσωτερικές αγορές των κρατών - μελών. Στην πραγματικότητα παραδίδει στις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις τις διεθνείς και εσωτερικές οδικές μεταφορές. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στις Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινούνται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Απαιτούν την άμεση, πλήρη απελευθέρωση των αγορών, την άρση κάθε εμποδίου, περιορισμού και ελέγχων. Οι εργαζόμενοι από τη δική τους σκληρή εμπειρία αντιλαμβάνονται πλέον τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τη ζωή τους, η επέλαση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και στις οδικές μεταφορές. Η απελευθέρωση των εσωτερικών οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων - οδηγών που θα υποχρεωθούν να οδηγούν ακατάπαυστα, χωρίς κανένα μέτρο για την ανάπαυση και την ασφάλειά τους, σαρώνει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Μεγαλώνει τους κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Επιβάλλει τη συγκέντρωση των μεταφορών στα διεθνικά μονοπώλια, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη, με καταστροφικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οδηγεί στην αύξηση των κομίστρων, στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, εντείνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών».

Για όλους αυτούς τους λόγους - τόνισε ο Γ. Τούσσας - η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει τις Κοινές Θέσεις και τις Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Το ταξικό εργατικό κίνημα αντιτάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Διεκδικεί τη δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα μεταφορών με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η ανυπακοή, η απειθαρχία, η ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, το ίδιο το οικοδόμημά της, η τιμωρία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες και με ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, τη λαϊκή ευημερία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Παιχνίδια» με την τιμή του γάλακτος

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις πίσω από τις εντυπώσεις που δημιουργούν. Μείωση τιμής στο παστεριωμένο γάλα ανακοίνωσε η ΒΙΒΑΡΤΙΑ

Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι βρίσκονται, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με τη συμπαιγνία κυβέρνησης - γαλακτοβιομηχάνων, που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά γύρω από την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών και των λαϊκών νοικοκυριών, «σερβίροντας» τις επιχειρηματικές επιλογές σαν ...ένδειξη «κοινωνικής ευθύνης». Μετά την προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας στην ουσία ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις βιομηχανίες επεξεργασίας του λεγόμενου «φρέσκου παστεριωμένου» γάλακτος, χτες η VIVARTIA (ΒΙΒΑΡΤΙΑ) ανακοίνωσε ότι μειώνει - άγνωστο για πόσο - την τιμή του γάλακτος στο 1 ευρώ το λίτρο από 1,35 στα σούπερ μάρκετ και σε 1,20 ευρώ από 1,58 ευρώ στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επιχειρηματική πρακτική στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα μερίδιά τους στην αγορά που τα βλέπουν να «απειλούνται» από το λεγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης και από τα εισαγόμενα, που φέρνουν διάφορες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ανάλογες προωθητικές κινήσεις έχουν ξανακάνει στο παρελθόν οι γαλακτοβιομηχανίες και είναι ολοφάνερο ότι κανενός είδους «κοινωνική ευθύνη» δεν περιλαμβάνουν, απλούστατα εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς στόχους τους. Αντίθετα, προδίδουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχουν, και, ασφαλώς, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι ολοφάνερο, δε, ότι αυτήν την προσωρινή μείωση της τιμής του γάλακτος, οι βιομηχανίες θα την μετακυλίσουν στους παραγωγούς που θεωρούν βέβαιη την παραπέρα συρρίκνωση της τιμής του γάλακτος που ήδη έχει περιοριστεί σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έσπευσε πάντως να χαιρετίσει την εξαγγελία της VIVARTIA και να συνδράμει κι αυτός στο παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων. Ομως, η εξαγγελία της VIVARTIA δεν προμηνύει καλές εξελίξεις για τους παραγωγούς, αφού αναμένεται, με αφορμή αυτό, να συμπιεστεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα η ήδη χαμηλή τιμή παραγωγού. Επίσης, είναι φανερό ότι κυβέρνηση και ΕΕ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι των παραγωγών και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η σύσκεψη που εξήγγειλε για τις επόμενες μέρες ο Σ. Χατζηγάκης και στην οποία θα εξεταστεί το οριστικό και ταχύρρυθμο χρονοδιάγραμμα κοινών πρωτοβουλιών για το νέο καθεστώς στον τομέα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και κατανάλωσης του γάλακτος στη χώρα μας.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απούλητα τα μήλα!

Απούλητα παραμένουν 4.200.000 κιλά μήλα, στην Αγιά, που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής χωρητικότητας των ψυγείων της επαρχίας όπου είναι αποθηκευμένα εδώ και πολύ καιρό. Οι αδιάθετες ποσότητες της μηλοπαραγωγής, που αποτελεί βασική καλλιέργεια για τους αγρότες της περιοχής, κινδυνεύουν να καταστραφούν, φέρνοντας σε νέα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα τους παραγωγούς οι οποίοι απειλούνται, για μια ακόμα φορά, να μείνουν χωρίς εισόδημα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ το εισόδημα των μηλοπαραγωγών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, το ίδιο διάστημα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες κιλά μήλα στην Αγιά παραμένουν απούλητα στα ψυγεία, η αγορά έχει κατακλυστεί με εισαγόμενα μήλα, πολλά από τα οποία διακινούνται ως ελληνικά στους καταναλωτές.

Οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων καθορίζονται από τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και γίνονται αν και μπορούν οι Ελληνες παραγωγοί να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας, τις οποίες υπέγραψαν και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδιάθετων ποσοτήτων μήλων στην επαρχία Αγιάς έχει ζητήσει επανειλημμένα με παρεμβάσεις της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, απαιτώντας:

  • Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
  • Να υπάρξει ουσιαστική σύγκρουση με την πολιτική του ΠΟΕ και αυτό πρώτα και κύρια να γίνει υπόθεση του αγροτικού κινήματος.
  • Να καθοριστεί «ταμπελάκι» στο οποίο θα αναγράφεται η χώρα και ο τόπος προέλευσης των προϊόντων ώστε οι καταναλωτές να ξέρουν από πού και τι είδους προϊόντα αγοράζουν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση απορρόφησης και διακίνησης των μήλων που βρίσκονται στα ψυγεία.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες για μισθωτούς - συνταξιούχους

Στο διάστημα από 5 του Μάη μέχρι 2 Ιούνη «τρέχουν» και οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ έχει ως εξής :

  • Μέχρι 5 Μάη:Ψηφίο 1
  • 7 Μάη: 2
  • 11 Μάη: 3
  • 13 Μάη: 4
  • 15 Μάη: 5
  • 19 Μάη: 6
  • 21 Μάη: 7
  • 25 Μάη: 8
  • 27 Μάη:10,20,30,40,50
  • 2 Ιούνη: 60,70,80,90,00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ