ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταλογιστούν ευθύνες στα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου για την ανεργία και τις θέσεις του ΚΚΕ, που έδωσε, χτες, στη Χαλκίδα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας

«Το δικαίωμα στη δουλειά, τα εργασιακά, κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, είναι βασικά κριτήρια για να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα και να καταδικάσουν μαζικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πολιτική και τις πολιτικές δυνάμεις που στερούν σε χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, σε χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους το δικαίωμα στη δουλειά και χρησιμοποιούν την κρίση και την ανεργία για να επιβάλλουν, να προωθήσουν τις πιο σκληρές αντεργατικές, εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πούνε: Φτάνει πια! Απειθαρχούμε στις αντιλαϊκές αποφάσεις, καμιά θυσία για τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία... Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα (αίθουσα του Δήμου), που οργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας.

Αφού έκφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και στους απολυμένους της ΝΕΟΣΕΤ και του «Παπουτσάνη», τονίζοντας την ανάγκη να εκφραστεί πιο έντονα η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, σημειώνοντας και τη μεγάλη σημασία της παρουσίας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μαρίνος, τόνισε ανάμεσα στα άλλα στη διάρκεια της συνέντευξης:


Η ανεργία είναι διαχρονικό πρόβλημα του καπιταλισμού, είναι πληγή αγιάτρευτη που κακοφορμίζει στις συνθήκες της κρίσης.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την ανοδική ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα μας για πολλά χρόνια, η ανεργία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και αναμφισβήτητα σημαδεύει τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα, με τα επίσημα (αλλά ανακριβή στοιχεία) η ανεργία τα τελευταία χρόνια κινείται γύρω στο 8-11% και αγκαλιάζει 400 - 500 χιλιάδες ανέργους. Ενώ στην πραγματικότητα η ανεργία είναι υψηλότερη και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, όπου υπολογίζεται ότι οι άνεργοι από 18 εκατομμύρια το 2008, θα φτάσουν τα 22 εκατομμύρια στα τέλη του 2009. Αυξάνεται η ανεργία, αυξάνεται και η υποαπασχόληση. Αυτή είναι η ΕΕ.

Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν πολύ αυστηρά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα, το ΣΥΝ και το ΛΑ.Ο.Σ. που στηρίζουν και διαφημίζουν τον ευρωμονόδρομο, που είναι ο δρόμος της πλουτοκρατίας και εχθρεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.

Υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι

Υπάρχουν αιτίες, υπάρχουν υπεύθυνοι στους οποίους πρέπει να καταλογισθούν ευθύνες. Δεν μιλάμε για το όποιο πρόβλημα, μιλάμε για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή.

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο: Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία. Οσο η οργάνωση της κοινωνίας, της παραγωγής, των υπηρεσιών στηρίζεται στο κέρδος του κεφαλαίου και η ιδιοκτησία των εργοστασίων, των επιχειρήσεων θα είναι στα χέρια των καπιταλιστών, η ανεργία θα αποτελεί μάστιγα, θα χτυπάει χιλιάδες οικογένειες. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

Εχει δοκιμαστεί κάθε είδους διαχείριση, (Φιλελεύθερη, Σοσιαλδημοκρατική, Κεντροαριστερή) και οι εργαζόμενοι βασισμένοι στην πείρα τους μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες που κρύβονται πίσω από τα μεγάλα περί ανάπτυξης λόγια, είτε αφορούν π.χ. τον τουρισμό στην Εύβοια που προβάλλει η κυβέρνηση, είτε την λεγόμενη «πράσινη οικονομία», μέσω της οποίας οι βιαστές του περιβάλλοντος αναγορεύονται σε σωτήρες...

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ανέργους είναι προκλητική και απαράδεκτη. Το 70% των ανέργων δεν παίρνει επίδομα, και αυτοί που παίρνουν καταδικάζονται να ζούνε με 400 ευρώ το μήνα με διάρκεια επιδότησης μόνο ένα χρόνο.

Οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές» και η επονομαζόμενη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης», αποτελούν σχεδιασμένη πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολα αυτά τα χρόνια δοκιμάστηκαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα προγράμματα κατάρτισης και διά βίου εκπαίδευσης και άλλα υποκατάστατα, αλλά το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, η επέκταση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης, η κατάργηση του δώρου, του σταθερού εργάσιμου χρόνου, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η επιβολή της ανασφάλιστης εργασίας μέσα από τα προγράμματα STAGE, ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» που δεν θα πληρώνεται.

Αυτή είναι η ΕΕ, αυτή είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και στηρίζει το ΛΑ.Ο.Σ. Ολα για το κεφάλαιο, για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ διεκδικεί, τώρα

Αντίθετα, το ΚΚΕ διεκδικεί, τώρα, άμεσα, προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια κλπ. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μονιμοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι, των εποχιακών δασοπυροσβεστών και άλλων εργαζομένων που ταλαιπωρούνται χρόνια με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Απαιτεί την πραγματοποίηση έργων, υποδομών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, έργα που αφορούν π.χ. την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών, με ευθύνη του κράτους.

Το ΚΚΕ διεκδικεί, τώρα:

  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και επίδομα ανεργίας στο 80%, δηλαδή 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.
  • Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες για τους ανέργους που ξεπερνούν τα δύο χρόνια στην ανεργία.
  • Πάγωμα των δανείων.
  • Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.
  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Διάθεση κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να ανακουφίσει τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί ή θα χτυπηθούν από την ανεργία, γι' αυτό μπορεί να γίνει βάση μιας πλατιάς, λαϊκής συσπείρωσης. Πλούτος υπάρχει, οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν και αυτό καταγράφεται στα 28 δισεκατομμύρια που έδωσε η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, στα 2,5 δισ. που δίνει και πάλι στους καπιταλιστές.

Αυτό που θα κρίνει είναι η αποφασιστική διεκδίκηση των εργαζομένων, με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό, μαζί με το ΠΑΜΕ, αποδυναμώνοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που συνδιαλέγονται με τους βιομηχάνους και έχουν υπογράψει επανειλημμένα συμφωνίες υποταγής.

Κρίσιμο ζήτημα

Η πάλη για το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές και ότι αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Δηλαδή η εξασφάλιση του δικαιώματος δουλειάς για όλους απαιτεί κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον ορυκτό πλούτο, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στην Ενέργεια, στις τηλεπικoινωνίες, στις μεταφορές, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς και κλάδους.

Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας, θα έχουν συμβολή οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, εκεί που η παραγωγή δεν είναι ακόμα συγκεντρωμένη. Αυτή η οργάνωση της οικονομίας που απαντάει στις λαϊκές ανάγκες, απαιτεί λαϊκή εξουσία δηλαδή εξουσία που θα εκφράζει και θα προωθεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτή τη λύση αγωνίζεται το ΚΚΕ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην οικοδόμηση της συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρούς Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους. Αυτή η λαϊκή συμμαχία θα αναμετριέται συντονισμένα με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα μονοπώλια, παλεύοντας για την ανατροπή τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ