ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Απεργιακός πυρετός σε στεριά και θάλασσα

Κορυφώνεται τις επόμενες μέρες η μάχη της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά

Από προηγούμενη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά
Από προηγούμενη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά
Στον πυρετό της προετοιμασίας της εργατικής Πρωτομαγιάς, της κορυφαίας απεργίας της 1ης Μάη, ζει ήδη το πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ταξικές δυνάμεις ξετυλίγουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης με πολύμορφες εκδηλώσεις που έρχονται να συμπληρώσουν τις καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς, ώστε το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ, να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργατογειτονιά. Για να πλημμυρίσει από εργατόκοσμο η πλατεία Κοραή όπου θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί (προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο ΕΚ Πειραιά) . Συγκέντρωση την ίδια ώρα θα γίνει και στη Σαλαμίνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών και για την περιφρούρηση της απεργίας, σήμερα το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση των μηχανικών που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Σήμερα Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα η Ενωση Λογιστών διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά εκδήλωση αφιερωμένη στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφίας. Αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στα πλαίσια στάσεων εργασιών θα γίνουν εκδηλώσεις και σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΕΛΑΪΣ, ΚΑΓΚΕΟ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κλπ.).

Τον τόνο δίνουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, των οποίων η εκδήλωση θα συνδυαστεί με τον δυναμικό αγώνα που δίνουν αυτή την περίοδο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της εταιρείας (μείωση των θέσεων εργασίας, χτύπημα κατακτήσεων) και διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι του ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ έχουν προγραμματίσει η εκδήλωσή τους να γίνει την Πέμπτη 29 του μήνα στα πλαίσια στάσης εργασίας 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα.

Εκδήλωση έχουν προγραμματίσει και τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για την Πέμπτη στις 10 το πρωί στα πλαίσια στάσης εργασίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος το οποίο πρόσφερε στα Σωματεία ο Φυλακτής Ηρακλέους, πατέρας του Βασίλη Ηρακλέους, ο οποίος σκοτώθηκε στη Ζώνη στο πρώτο του μεροκάματο. Το μνημείο θα στηθεί στην κεντρική πύλη της Ζώνης και τα αποκαλυπτήριά του θα κάνει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Παγκινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Ανθρώπινο ποτάμι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (Πρωτομαγιά 2005)

Motion Team

Ανθρώπινο ποτάμι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (Πρωτομαγιά 2005)
Σε παγκινητοποίηση βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, για την επιτυχία του αγωνιστικού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πολύμορφα, μέσα από περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, καλούν τους εργαζόμενους να στρατευτούν με το ταξικό κίνημα και να βγουν στην αντεπίθεση για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των συνδικαλιστικών συνεταίρων τους.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων με εργαζόμενους από το χώρο των κατασκευών. Αύριο Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στο εργοτάξιο του Δήμου Ευόσμου, στο εργοτάξιο του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού, στις υπηρεσίες του Δήμου Πυλαίας, στο ΙΚΑ Νεάπολης, στη λαϊκή αγορά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο εργοστάσιο ΒΕΛΛΗΣ, σε σχολεία των Συκεών, στο ΚΕΠ Συκεών, στον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Συκεών και στη ΒΕΡΝΙΚΟΛ.

Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καλούπια!

Στην απεργία της Πρωτομαγιάς οι εμποροϋπάλληλοι προετοιμασμένα θα συμμετέχουμε μαζικά, με τις οικογένειές μας, οργανωμένα, με το μπλοκ και το άρμα μας στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί. Την απεργία της Πρωτομαγιάς δεν την δουλεύουμε τελευταία στιγμή. Αποτελεί συνέχεια της δουλειάς και της δράσης που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Των αγώνων που δώσαμε στους τόπους δουλειάς (π.χ. στα «Τζάμπο»), αλλά και συνολικά των αγώνων που έδωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στον κλάδο να απεργήσουν, να πορευτούν με το ΠΑΜΕ. Να δώσουν με τη μαζική τους παρουσία απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργατικών αγώνων, όπως αυτή εκφράζεται και με την παρέμβαση Σανιδά σε βάρος όσων αγωνίζονται για να στεριώσει το κύμα της αντίστασης, στα «Τζάμπο» και σε κάθε άλλο χώρο δουλειάς. Κανένας εισαγγελέας, καμιά κυβέρνηση, καμιά συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν μπορεί να βάλει όρια στους αγώνες, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Αυτό θα βροντοφωνάξουμε την Παρασκευή από τα μαζικά μπλοκ της πρωτομαγιάτικης απεργίας μας.

Πρακτικά, τις τελευταίες μέρες έχουμε εντείνει τις εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς. Το περασμένο Σάββατο έγιναν οργανωμένες και μαζικές εξορμήσεις σε 13 μεγάλους χώρους δουλειάς (πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ). Ανάλογες εξορμήσεις προγραμματίζονται και σήμερα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως και τις επόμενες μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία και την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών.

Στόχος μας είναι να συμμετέχει μαζικά ο κλάδος στην απεργία και τη συγκέντρωση καθώς και στις εκλογές του Συλλόγου. Να μαζικοποιήσει το σωματείο του, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο μαζικοποιούμε το σωματείο και χτίζουμε το μέτωπό μας με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τόσο αυτό μας βοηθάει να ανοίξουμε τη δράση μας με όπλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο.


Μαρία ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ
Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και πικετοφορίες

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους, δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας, με πικετοφορίες στις γειτονιές, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη δράση τους για την επιτυχία του φετινού αγωνιστικού ταξικού γιορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς. Σήμερα Τρίτη εξορμήσεις της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα γίνουν στη λαϊκή αγορά της Μαλακοπής, στα σούπερ μάρκετ της Ολυμπιάδος, στην ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ, στη ΜΕΛ, στα εργοτάξια των Δήμων Μενεμένης, Νεάπολης και Πολίχνης και στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Νεάπολης. Επίσης, στα υποκαταστήματα τραπεζών του Δήμου Αμπελοκήπων, στη Γενική κλινική και στη λαϊκή αγορά του Ευόσμου. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα προγραμματίζονται και πικετοφορίες. Στις 6.30 μ.μ. στην Κάτω Τούμπα (Αγ. Θεράποντας) και στις 7.30 μ.μ. στην Τριανδρία και στα Κουφάλια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να μη λείψει κανείς

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της εργατικής Πρωτομαγιάς και των εννέα απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία. Κλιμάκια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ περιοδεύουν σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, ώστε το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής να φτάσει παντού. Ολο το προηγούμενο διάστημα και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έγιναν συνεδριάσεις διοικήσεων σωματείων, γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και συσκέψεις, όπου πάρθηκαν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Χτες, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. «Να μη λείψει κανείς», τόνισε ο Τάκης Τσιόγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα για να πληρώσει το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης η πλουτοκρατία. Να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ