ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αύριο θα καταθέσει το πόρισμα

Αύριο, τελικά, θα κατατεθεί το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παυλίδη, αφού χτες έληξε η προθεσμία που είχε η επιτροπή από την Ολομέλεια. Η επιτροπή παρέτεινε για λίγο τις εργασίες της, προκειμένου να δεχτεί σε ακρόαση τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας που εξέτασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη, αλλά και του εφοπλιστή Φ. Μανούση που έκανε τις σχετικές καταγγελίες για εκβιασμό σε βάρος του από στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα γίνει και η μυστική ψηφοφορία για την αποδοχή του ή όχι. Οπως είναι γνωστό, για την έγκριση απαιτούνται 151 και δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στην ψηφοφορία ο Α. Παυλίδης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται στη συγκεκριμένη ψηφοφορία από 150 βουλευτές. Ηδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) έχουν δηλώσει ότι από τις εργασίες της Προανακριτικής στοιχειοθετείται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας του Α. Παυλίδη σε εκβίαση συνεργάτη του προς τον εφοπλιστή Μανούση, ενώ κατά τους βουλευτές της ΝΔ δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά για την απόδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι σε λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη (αδελφός του πρώην υπουργού) κατατέθηκαν από το 2002 έως το 2008 ποσά ύψους 324.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Κ. Ρούτση και μάλιστα με καταθέσεις μετρητών 15.000 ευρώ την ημέρα σε δύο δόσεις των 8 και των 7 χιλιάδων ή των 10 και 15 χιλιάδων ευρώ για κάθε μέρα. Ο Κ. Ρούτσης μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος» δήλωσε ότι οι καταθέσεις που εμφανίζονται στον εν λόγω λογαριασμό αφορούν την επιστροφή ενός ποσού που του είχε δώσει ο Αναστάσιος Παυλίδης για μια επένδυση που επρόκειτο να κάνουν από κοινού στο Γαλαξίδι, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας κλείνουν στο συμπέρασμα ότι το τίμημα της αγοράς του σπιτιού της κόρης του Α. Παυλίδη ήταν 330.000 ευρώ, εκτίμηση στην οποία είχε οδηγηθεί και ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση και έστειλε το φάκελο στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Γ. Σιούφα και η δεύτερη δικογραφία που αφορά τον Α. Παυλίδη και σχετίζεται αυτή τη φορά με διαγωνισμούς των λεγόμενων άγονων γραμμών της Δωδεκανήσου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συντηρήσει την υπόθεση Παυλίδη, αφού ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει και γι' αυτήν την υπόθεση τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Την πρόταση αυτή αναμένεται να την καταθέσει σήμερα το βράδυ.

Γ. ΣΑΝΙΔΑΣ
Τώρα ζητάει ειδικό εφέτη ανακριτή

Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε στον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας από την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να μη στείλει στη Βουλή τον «καυτό φάκελο» για τις «ιερές μπίζνες» της Μονής Βατοπεδίου, ο ανώτατος εισαγγελέας με μια ξαφνική ενέργεια, μάλλον αντιπερισπασμού, πρότεινε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, για να ανατεθεί η υπόθεση Βατοπεδίου σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Ετσι, το σκέλος που αφορά την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θα αναλάβει ειδικός εφέτης ανακριτής. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ο εφέτης ανακριτής πλέον θα έχει την τελική ετυμηγορία για το αν θα οδηγηθεί η δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, αφού ενδεχόμενη απόφασή του δεν μπορεί να αναιρεθεί, ενώ με την έκδοση βουλεύματος καθίσταται αμετάκλητη.

Ο Γ. Σανιδάς έστειλε ήδη έγγραφο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, ενώ ο τελευταίος αναμένεται να υποβάλει το σχετικό αίτημα στον Π. Γιαννούλη, προϊστάμενο του Εφετείου. Η Ολομέλεια Εφετών αναμένεται να συσταθεί μεθαύριο (Πέμπτη), προκειμένου να αποφασίσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ανατεθεί η δικογραφία σε ειδικό εφέτη ανακριτή που θα πραγματοποιήσει την κύρια ανάκριση. Οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών, Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, ολοκλήρωσαν την προανάκριση και είχαν καταλήξει ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Πάντως, οι ποινικές διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα θα αναγγελθούν μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών.

Οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης θεωρούν ότι από τα 63 συνολικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη 32 άτομα, ενώ για τους υπόλοιπους η υπόθεση θα πάει στο αρχείο.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αλλα 18 άτομα καλεί σε απολογία ο ανακριτής

Απλώνει πλοκάμια το σκάνδαλο της «Ζήμενς» απ' όπου διακινήθηκε πακτωλός χρημάτων στα κόμματα εξουσίας, σε πολιτικούς και ανώτερα στελέχη της διοίκησης. Η «σύμβαση 8002» για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, οι «Patriot» και η συμφωνία της «Romtelekom» είναι η αιτία για να «παρελάσουν» από το γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού πλειάδα προσώπων, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος».

Κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον 18 άτομα θα στείλει ο Ν. Ζαγοριανός τις προσεχείς ημέρες για το σκέλος της «Ζήμενς» που αφορά τη σύμβαση της ψηφιοποίησης 8002, ενώ άλλα τέσσερα άτομα θα κληθούν να απολογηθούν για το C4I. Επίσης, ήδη επτά άτομα πήραν προθεσμία για να απολογηθούν για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» στις 12 Μάη.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σ' αυτούς που θα απολογηθούν για το κακούργημα της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, είναι και ένας διαχειριστής λογαριασμού, πρόσωπο το οποίο έχει εντοπιστεί από τον ανακριτή τόσο στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, όσο και στην εξαγορά του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών («Rom Telecom») από τον ΟΤΕ το 1999. Αυτό προέκυψε από την ανάλυση των εμβασμάτων στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της «Ζήμενς», με αφορμή την επίμαχη εξαγορά του ρουμανικού οργανισμού.

Βέβαια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κλήση σε απολογία του πρώην «στρατηγού» Θ. Τσουκάτου, αφού ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ το 1999 ένα εκατ. γερμανικά μάρκα που του έδωσε το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης Μ. Χριστοφοράκος, αλλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Στ. Σουμάκης και Σπ. Αυγερινός) τον διαψεύδουν.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και ο Βόλκερ Γιουνγκ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ζήμενς Ελλάς» την περίοδο 1999-2003.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις ευρωεκλογές, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων καλούν σε σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - η μάχη των ευρωεκλογών», σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος, Αγ. Παρασκευής 18. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, θα επισκεφθεί το 9ο και το 34ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών σήμερα Τρίτη, στις 9.50 π.μ., καθώς και το 12ο Γυμνάσιο Αθηνών (περιοχή Θησείου) στις 10.45 π.μ.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες μετά τις απολογίες τους οι Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» που κατηγορούνται για την υπόθεση των ομολόγων (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ηθική αυτουργία σε απιστία κατά του Δημοσίου). Και στους δύο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία 50 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο τρίτος εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής εταιρείας Θ. Πρινιωτάκης.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τα παιδιά του εμφυλίου

«Ο εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του εμφυλίου» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει, σήμερα, στη Λάρισα, η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και θα παρουσιαστούν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα στα παιδικά τους χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ