ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Να διασωθεί ο χώρος του πρώην «401» Στρατιωτικού Νοσοκομείου

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, με θέμα τη διάσωση του χώρου του πρώην «401» Στρατιωτικού Νοσοκομείου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Οπως είναι γνωστό, στο χώρο που περικλείεται μεταξύ των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου, πάνω από τις εγκαταστάσεις του ΝΙΜΙΤΣ, έχει απομείνει μια έκταση 11 περίπου στρεμμάτων, όπου μέχρι το 1971, στεγαζόταν το «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο (1897-1971), με μικρά μονώροφα και διώροφα λιθόκτιστα κτήρια, μέσα σε ένα περιβάλλον με υψηλό πράσινο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες μέρες με πρωτοβουλία των κατοίκων πρόκειται να περάσει από το ΚΣ Νεωτέρων Μνημείων πρόταση για την κήρυξη ως διατηρητέων των λιθόκτιστων κτηρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεδομένου ότι:

Ο χώρος αυτός, κτήρια και φυσικό περιβάλλον, αποτελεί μοναδική σύνθεση ορθής σχέσης χτισμένου με ελεύθερο χώρο, αποτελεί όαση, ιδανική για τις χρήσεις που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, δηλαδή εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί υπέρ της αναγκαιότητας διάσω­σης αυτής της μοναδικής πολεοδομικής ενότητας: Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, το Επιμελητήριο Βιωσιμότητας καθώς και το Συμβούλιο του Α' Διαμερίσματος.

Τα ελάχιστα, όπως αυτό, εναπομείναντα πολεοδομικά σύνολα προ­στα­τεύ­ονται από Διεθνείς Συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως η Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να γίνει δυνατή η άμεση κήρυξη όλων των κτηρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου, ως διατηρητέας πολεοδομικής ενότητας, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι Διεθνείς Συνθήκες για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και όπως ζητά ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα;
  • Να προωθήσουν την υλοποίηση των επιταγών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προβλέπει τη διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση των κτηρίων διατηρώντας τις προβλεπόμενες χρήσεις που είναι "εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες"».
ΤΜΗΜΑ ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ ΑΘΗΝΩΝ
Προβλήματα στη μετεκπαίδευση των υπό μονιμοποίηση εκπαιδευτικών

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τα προβλήματα μετεκπαίδευσης των υπό μονιμοποίηση εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ από το τμήμα ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ Αθηνών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το 2008 δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας δυνατότητα μονιμοποίησης στην τεχνική εκπαίδευση σε περίπου 1.500 εκπαιδευτικούς ΤΕ και ΔΕ μετά από 30μηνη υπηρεσία, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν από 3μηνη μετεκπαίδευση στο ταχύρρυθμο τμήμα ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ της Αθήνας. Εντούτοις, κατά το χρόνο της μετεκπαίδευσης οι εκπαιδευ­τι­κοί δε θα αμείβονται, ούτε θα καλύπτονται οι δαπάνες διαβίωσης για όσους δεν κατοικούν στην Αθήνα, δαπάνες που φτάνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα. Πολλοί καταφεύγουν σε δανεισμό, για να αντεπεξέλθουν, ή ακόμη και αποτρέπονται.

Πέρα από το ότι υποχρέωση μετεκπαίδευσης χωρίς αμοιβή είναι απαράδεκτη, σημειώνουμε ότι η ΣΕΛΕΤΕ έχει τμήματα και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Πάτρα κ.ά.). Θα μπορούσαν, λοιπόν, να οργανωθούν και σ' αυτές τμήματα μετεκπαίδευσης, για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων αλλά και για συντόμευση της όλης διαδικασίας, αφού σε ένα και μοναδικό τμήμα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν παρά λίγα άτομα κάθε φορά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

1. Για την κάλυψη των δαπανών των μετεκπαιδευομένων.

2. Για την οργάνωση τμημάτων μετεκπαίδευσης σε άλλες πόλεις πέρα από την Αθήνα».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΖΗΜΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ ΣΕ ΟΠΟΡΩΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ: Για ακόμη μια φορά, οι αγρότες του Νομού Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τη σοδειά τους να καταστρέφεται.

Οι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μέχρι και μείον 3 βαθμοί Κελσίου, της 15-3-2009, σε συνδυασμό και με το προχωρημένο στάδιο ανθοφορίας - καρπόδεσης, προξένησαν μεγάλες ζημιές και μείωση της αναμενόμενης παραγωγής σε πολλές περιοχές του Νομού Πέλλας.

Συγκεκριμένα επλήγησαν πολλά χωριά στους Δήμους Σκύδρας, Μενηίδας και Μ. Αλεξάνδρου και κύρια καλλιέργειες βερικοκιάς και πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει από τον ΕΛΓΑ άμεσα η εκτίμηση των ζημιών;
  • Θα αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται;

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΤΚΕ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΕ ΑΥΤ/ΜΟΣ ΠΑΘΕ.: Το Τμήμα Κατασκευής Εργων (ΤΚΕ) της ΕΥΔΕ Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 1997 με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση του Τμήματος του Εθνικού Οδικού Αξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) από Ραψάνη έως Ευζώνους.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, με απόφασή της που δημοσιεύτηκε στο υπ. αριθμ. 244/ 1-12-2008 ΦΕΚ (τεύχος Α'), το καταργεί γιατί παρέδωσε το μεγαλύτερο τμήμα του αντικείμενου του στην ΑΕ που ανέλαβε την κατασκευή του έργου Μαλιακός - Κλειδί, όπως έγινε στο παρελθόν και με άλλες περιπτώσεις π.χ. κατασκευή της Αττικής Οδού, της Ιόνιας Οδού, της Ζεύξης Ρίου - Αντίρριου κ.ά.

Αποδεικνύεται ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) απαξιώνουν και διαλύουν το δημόσιο τομέα, εκχωρώντας και παραδίδοντας αρμοδιότητές του και δημόσια έργα γενικότερα σε Ανώνυμες Εταιρείες και μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που λειτουργούν με κριτήριο την κερδοφορία και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Γιατί καταργείται το Τμήμα Κατασκευών Εργων (ΤΚΕ) Θεσσαλονίκης της ΕΥΔΕ Αυτ/μος ΠΑΘΕ;
  • Θα αναθέσει στην εν λόγω υπηρεσία όλο εκείνο το αντικείμενο που εμπίπτει στη γεωγραφική αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας, όπως π.χ. παράπλευρο και κάθετο δίκτυο, ολοκλήρωση του έργου Αξιός - Εύζωνοι κ.ά., ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της προς όφελος του λαού της περιοχής;

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ»: Η κ. Μούλα Μαρία ως άνεργη και μητέρα τριών παιδιών προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ, στα πλαίσια προσλήψεων πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες, στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ» με σύμβαση η οποία ανανεώθηκε άλλες δύο φορές, αφού έπειτα απολύθηκε.

Η τελευταία ανανέωση με ημερομηνία έναρξης στις 2-5-2008 και διάρκειας 8 μηνών έληξε στις 31-12-2008. Για το διάστημα αυτό η εργαζόμενη έχει πληρωθεί συνολικά μόνο το μισθό δύο μηνών και επίδομα άδειας, ενώ δικαιούται ακόμη μισθό έξι μηνών και δώρο Χριστουγέννων. Οπως είναι κατανοητό, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πόσο μάλλον όταν έχει τρία παιδιά εκ των οποίων το ένα φοιτητή στην Αθήνα και τα άλλα δύο μαθητές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε η εργαζόμενη να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της άμεσα;
  • Αν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ».
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει για τη στελέχωση του Αστυνομικού Σταθμού Δερβιζιάνων του Δ. Λάκκας Σουλίου του Ν. Ιωαννίνων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε η εταιρεία «VIVERE ΑΕ» να επαναπροσλάβει τους δύο εργαζόμενους που απέλυσε και να μη θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο καζίνο Ξάνθης και αν θα καταργηθεί κάθε αντεργατική νομοθετική διάταξη.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς αν θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην ανάκληση της απόφασης για διακοπή του υποκαταστήματος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (ΟΠΕΠ ΑΕ) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για τη συνέχιση της εργασίας της κ. Μαρίας Τέκνη, η οποία έχει δύο παιδιά και σύζυγο με ειδικές ανάγκες.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Λίλα Καφαντάρη, Γιάννης Πρωτούλης, Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, αν προτίθεται να λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Νομαρχίας Ρεθύμνου και να ολοκληρωθούν οι περιβόητες μελέτες μέσα στο 2009, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τον κατά 100% δημόσιο χαρακτήρα των κατασκευών και αν θα διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος, είτε μέσω του ΟΣΚ, είτε μέσω του ΠΔΕ, είτε μέσω του ΠΕΠ Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ