ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Η βαρβαρότητα έχει αντίπαλο

Ηταν Ενωση Χάλυβα, έγινε ΕΟΚ και τώρα ΕΕ. Στα χρόνια της ονομαστικής μετάλλαξής της, άλλαξε κατά κύριο λόγο μόνο η πορεία της καπιταλιστικής ενοποίησης. Κι όμως διάφοροι «αριστεροί» επιμένουν πως η καπιταλιστική ένωση είναι ένας αγγελικός κόσμος που κατά καιρούς κυβερνάται από διαβόλους, όπως τώρα από τον Μπαρόζο. Το ΚΚΕ εκτίμησε με αφορμή την επίσκεψή του πως είτε μ' αυτόν είτε με κάποιον άλλο η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτίθεται με αγριότητα στα λαϊκά δικαιώματα για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που τη δημιούργησαν. Το ζήτημα, επισήμανε, δεν είναι να αλλάξει το προσωπείο της ΕΕ αλλά οι λαοί να αλλάξουν δρόμο.

Στον αντίποδα αυτής της θέσης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του Μπαρόζο ώστε συγκεντρωμένη εκεί η αντίθεση να μένει άθικτη η Ενωση των καπιταλιστών και να πείθονται οι άνθρωποι πως μια καλύτερη διαχείριση είναι εφικτή.

Οπως πάντα, έτσι και τώρα, στις τέτοιες ηθικοκαπιταλιστικές αντιλήψεις, τη λύση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές καθώς το βάθεμα της κρίσης του συστήματός τους οδηγεί σε όξυνση τον ανταγωνισμό τους και ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε όταν η μόνη λύση που διαθέτουν είναι ο πόλεμος, κάθε μορφής πόλεμος. Εκτός εάν οι εργάτες καταφέρουν να τους βάλουν τάκο...

Κι αν, μάλιστα, τηρηθεί το ιστορικό πρωτόκολλο θα 'ναι και πάλι οι σοσιαλδημοκράτες αυτοί που θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από πικρές αποφάσεις. Πικρές για τους εργάτες.

Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έξαρση του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού. Ηδη έχουμε εισπράξει τόσα και τέτοια δείγματα που καταντά βαριά ανθυγιεινή η παρακολούθησή τους.

Κατά τ' άλλα, χτες, διαβάσαμε στα ΝΕΑ κι ότι το ΚΚΕ δε δικαιούται να καλεί σε ανυπακοή και απειθαρχία γιατί κάτι τέτοιο δε συνάδει με τη δημοκρατία. Ενώ συνάδει προφανώς το «σφάξε μ' αγά μ' ν' αγιάσω».

Σα να μη φτάνει δηλαδή το νομικό οπλοστάσιο που παράγεται από μια μειοψηφία, την αστική τάξη, με άλλοθι πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, όπου (στην αντιπροσωπευτικότερη περίπτωση, αυτή των ΗΠΑ) το 25% των δικαιούχων ψήφου αποφασίζουν για το 75%, τώρα, τα εκλογικά ποσοστά όσων δεν ψηφίζουν ΚΚΕ αθροίζονται για να αξιωθεί υποταγή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ετσι βέβαια η αστική δημοκρατία οδηγείται σε ιδεολογική αυτοκατάργηση αφού και ο Βολταίρος ακόμα καταργείται (η περίφημη φράση του «θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να διαφωνείς»).

Ψιλά γράμματα, χρήσιμα σε ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ νομικών. Αυτό που μένει είναι ο ομολογημένος από την αστική τάξη πανικός μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικής ανυπακοής, κάλεσμα που απευθύνουν ευθαρσώς οι κομμουνιστές. Και άλλοι ριζοσπάστες μαζί τους...

Είναι υποχρεωμένοι να μοιράσουν ρόλους οι αστοί. Ο ένας μιλάει για λουκάνικα από ανθρώπους, ο άλλος για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όλοι μαζί λένε «μακριά από τους κομμουνιστές».

Η πιο ωραία απάντηση και άμεσα μπορεί να τους δοθεί μεθαύριο. Οταν οι γειτονιές θα καταφθάνουν στο κέντρο της πόλης από τα δεκατέσσερα σημεία προσυγκέντρωσής τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Η διεθνής ζήτηση χάλυβα ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος κατά 14,9% γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βιομηχανίας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Ενωση Παραγωγών Χάλυβα (...) Το 1945 η ζήτηση χάλυβα είχε μειωθεί κατά 27,3% (...) Την τριετία από το 1930 έως το 1932 η ζήτηση χάλυβα υποχώρησε κατά περισσότερο από 20% (...) Στις ΗΠΑ η ζήτηση χάλυβα θα μειωθεί σε επίπεδα της τάξεως του 36% ενώ σημαντική μείωση της τάξεως του 30% θα σημειωθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...) Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν σημαντική μείωση της παραγωγής και της κερδοφορίας τους» (τα στοιχεία στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Η κρίση έχει διογκώσει το υπόστρωμα δυσφορίας στην κοινωνία, παρ' ότι ο υψηλός δανεισμός έχει προς το παρόν αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός κοινωνικού κραχ. Τα σκάνδαλα, όμως, ενεργοποιούν πολιτικά το υπόστρωμα δυσφορίας και διαφοροποιούν την εκλογική συμπεριφορά. Είναι οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι (...) Λόγω της ειδικής συγκυρίας δεν είναι απίθανο οι ευρωεκλογές να προσλάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον της κυβέρνησης» (ο Στ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ: «Ο κανιβαλισμός, τα λουκάνικα από ανθρώπινο κρέας, οι δολοφονίες για τον εφοδιασμό με κρέας αλλά και κουπόνια προμήθειας ψωμιού ήταν μερικές μόνο από τις οδυνηρές προεκτάσεις του αποκλεισμού που δεν παρήγαγαν ηρωισμό και επομένως σκοπίμως αποσιωπήθηκαν από τους κομματικούς αξιωματούχους» (για το Λένινγκραντ, η χτεσινή «λογοτεχνική» πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από ολοσέλιδη παρουσίαση στην εφημερίδα του «Η ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΡΟΜΟ Ο ΛΑΟΣ τιμωρώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

ΤΑ ΝΕΑ: Και πριμ σπιτιού στη μάχη των εκλογών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΥΛΙΔΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ με εγγύηση Δημοσίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγκόσμιος τρόμος για το φονικό ιό

ΕΘΝΟΣ: ΜΥΣΤΗΡΙΟ με τροφοδότη (;) λογαριασμό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δέσμη μέτρων για τόνωση της αγοράς των ακινήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καλούν τώρα τον τροφοδότη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ για την οικοδομή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με εγγύηση Δημοσίου το 25% στα στεγαστικά δάνεια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ερχεται μαύρο φθινόπωρο

Η ΧΩΡΑ: Στεγαστικά με εγγύηση του Δημοσίου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΗΔΙΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εύκολα στεγαστικά δάνεια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ μέτρα και απαγορεύσεις

Η ΑΥΓΗ: Πληρώνουν και οι δύο για τα σκάνδαλά τους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παραμονές Πρωτομαγιάς

«...Οι μάνες σιδερώνουν

τα κόκκινα πουκάμισα

του Σικάγου...

- Πού το βρήκες, λοιπόν, αυτό το γέλιο

που αληθεύει τη ζωή;

Αυτήν την σημαία

κομμένη απ' την κορφή της φωτιάς

- πού τη βρήκες;

Τα πόδια που μπερδεύτηκαν στον ίσκιο τους

προχωρούν έξω απ' τον ίσκιο τους,

άλλα βήματα ανταμώνουν, προχωρούν.

Ανοίγουν τα παράθυρα και τα πρόσωπα.

Το φως ανδρώθηκε στους λόφους με τα καμπαναριά.

Πού πάτε;

Παραμονές Πρωτομαγιάς.

Οι μάνες σιδερώνουν

τα κόκκινα πουκάμισα του Σικάγου.

Ο άνεμος σφυρίζει το τραγούδι του

ανάμεσα στα σκοινιά των κρεμασμένων

και τα κατάρτια

ανάμεσα στα χαρακώματα

και τα χρόνια.

Σήκω λοιπόν απάνου

να δαγκώσεις το σταρένιο φως

ν' ακούσεις του δοντιού τη δύναμη

όλη τη γη ν' ακούσεις μες στη γεύση σου

ως να φαρδύνεις την περπατησιά και την ανάσα

ως να φαρδύνεις τα πλευρά

σα σιδερένια στεφάνια βαρελιού

που μέσα του κοχλάζει

κόκκινο το κρασί του κόσμου»

(Γιάννης Ρίτσος, «Αγρύπνια»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ