ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Αποχώρησαν από τις εργασίες οι ταξικές δυνάμεις

Κατήγγειλαν την προσπάθεια διαίρεσης των εργαζόμενων, τους αποκλεισμούς και τη νοθεία. Περιοδείες ενημέρωσης στους τόπους δουλειάς από τη ΔΑΣ

Η γραμμή των ταξικών δυνάμεων κερδίζει νέες συνειδήσεις. Αυτό ενοχλεί τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που προσπαθεί μάταια να βάλει εμπόδια

Eurokinissi

Η γραμμή των ταξικών δυνάμεων κερδίζει νέες συνειδήσεις. Αυτό ενοχλεί τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που προσπαθεί μάταια να βάλει εμπόδια
ΧΑΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).--

Αποφασιστική παρέμβαση πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, στην έναρξη του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), θέτοντας ξανά θέμα νομιμοποίησης των αποκλεισμένων σωματείων. Ομως και πάλι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - με νέα ψηφοφορία πήρε την ίδια απόφαση, να αποκλείσει δηλαδή νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους που εκπροσωπούν σχεδόν 2.000 συναδέλφους και να βάλουν έτσι φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα τους στη διάσπαση και διαίρεση των εργαζόμενων, σε μια περίοδο που η ενιαία ταξική πάλη γίνεται πιο επιτακτική παρά ποτέ.

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας. Καταδίκασαν το Συνέδριο των αποκλεισμών και της νοθείας και αποχώρησαν συγκροτημένα από τις εργασίες, φωνάζοντας συνθήματα. Μετά κι από αυτές τις εξελίξεις, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος - όπως είχε προγραμματιστεί - αλλά κατέθεσε μια γραπτή δήλωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Κόμμα δεν μπορεί να χαιρετίσει «σε ένα τέτοιο συνέδριο αποκλεισμών».

Από σήμερα κιόλας ξεκινάει μια πλατιά δουλειά για την ενημέρωση των εργαζόμενων του κλάδου σχετικά με τις εξελίξεις στο Συνέδριο και για τη μαζική εγγραφή συμβασιούχων στα σωματεία, ώστε να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, έξω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου. Ταυτόχρονα, η ΔΑΣ καλεί σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της στις εκλογές για τα όργανα της ΠΟΕ ΟΤΑ, που θα γίνουν αύριο Πέμπτη.

Μετά την αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων, το Συνέδριο εξελίχθηκε σε μια πασαρέλα εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις τοποθετήσεις όλων περίσσεψαν οι διαπιστώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά όλοι τους προέβαλλαν δήθεν «λύσεις» που δε θίγουν στο ελάχιστο την αιτία των προβλημάτων αυτών, τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να τιμωρηθούν όσοι διασπούν το κίνημα

Ανακοίνωση της παράταξης για τις εξελίξεις, με την οποία καλεί τους συνέδρους σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) σημειώνει σε ανακοίνωση την οποία διένειμε πλατιά στους συνέδρους:

«Οι μάσκες έπεσαν! Σε μια περίοδο που στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης εντείνεται η επίθεση κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών τους εκπροσώπων, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - με τη σιωπηρή συνενοχή της ΑΣΚ και των Συσπειρώσεων - αποφάσισαν τον αποκλεισμό από το Συνέδριο σωματείων που έκαναν το ταξικό τους χρέος και οργάνωσαν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. Παράλληλα, προχώρησαν στη νομιμοποίηση αντιπροσώπων που δεν εργάζονται χρόνια τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιπροσώπων από σωματεία που είναι εγγεγραμμένα σε δυο δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και από σωματεία με διπλοψηφίες.

Οι ενέργειές τους αυτές μας γυρίζουν χρόνια πίσω στην εποχή των Μακρή - Θεοδώρου, όπου διαγράφονταν σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας πλαστές - νόθες πλειοψηφίες με στόχο τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα συνδικάτα δεν είναι φέουδά τους. Η επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση όλων των εργαζομένων - ανεξάρτητα απ' την εργασιακή τους σχέση - δε θα περάσει.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί μ' όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις, θα επιβάλει τα πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και σε ενιαίο μέτωπο θα παραμερίσει το σύγχρονο φεουδαρχικό συνδικαλισμό των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και θα αναπτύξει αποτελεσματικούς αγώνες ρήξης και σύγκρουσης με τις πολιτικές του και τους πολιτικούς φορείς του κεφαλαίου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό της ταξικής Πρωτομαγιάς, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) σε όλη την Ελλάδα.

Καλούμε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες αντιπροσώπους, που παρά του ότι δε συμφωνούν σε όλα με τη ΔΑΣ, να καταδικάσουν αυτές τις νόθες πρακτικές με κάθε πρόσφορο τρόπο και κυρίως με την ψήφο τους. Να καταψηφίσουν τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που φέρνουν την κύρια ευθύνη για τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων των σωματείων που έχουν εγγράψει μέλη συμβασιούχους, για τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων, καθώς και τις Παρατάξεις ΑΣΚ και Συσπειρώσεις, που έβαλαν πλάτες για να περάσει η τακτική των αποκλεισμών και του "διαίρει και βασίλευε" που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να έχουν ανήμπορο κίνημα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές τους, τις πολιτικές του κεφαλαίου. Να ενισχύσουν και με τη ψήφο τους τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία"».

ΠΑΜΕ
Περιοδείες ενημέρωσης στους δήμους

Αμεση απάντηση στις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, μέσα από την πλατιά συζήτηση των εξελίξεων με τους εργαζόμενους

Δίνοντας άμεση απάντηση στους αποκλεισμούς και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ συζητάει πλατιά με τους εργαζόμενους τις εξελίξεις που προέκυψαν από το συνέδριο με περιοδείες στους δήμους όλης της χώρας. Στο Λεκανοπέδιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα περιοδείες στους παρακάτω δήμους: Ταύρου, Γλυφάδας, Αγ. Αναργύρων, Καλλιθέας, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Ιλιου, Αθήνας (Καθαριότητα - Τμήμα Αλλοδαπών), Πετρούπολης, Αμαρουσίου και Κηφισιάς.

Οι περιοδείες των ταξικών δυνάμεων ξεκίνησαν από χτες, με πρώτους τους δήμους του Πειραιά, του Κορυδαλλού και του Περάματος, όπου εξόρμησαν οι ταξικές δυνάμεις και συζήτησαν με τους εργαζόμενους. Στο Πέραμα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Δεληγιάννη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, μαζί με τον Γιάννη Πατσιλινάκο, πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», περιόδευσαν στους εργαζόμενους του εργατοτεχνικού προσωπικού του δήμου, στους εργαζόμενους του Πράσινου και στους υπαλλήλους.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ως επιτακτική η ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν από το σβέρκο τους τις υποταγμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου πλειοψηφίες, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Εθεσαν τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους, καλώντας σε συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Καταγγέλλει τις εργασιακές ανατροπές

Την αντεργατική πολιτική της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας και των άλλων δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», με αφορμή την απεργία της Πρωτομαγιάς, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Οπως κατήγγειλε ο Στέλιος Λάμπρου, χιλιάδες εργαζόμενοι στο δήμο δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, προωθούνται προγράμματα μερικής απασχόλησης (8μηνα και stage), σε συνεργασία της ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση (υπουργείο Απασχόλησης), ενώ και συνδικαλιστικά οι πλειοψηφίες διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε συμβασιούχους και μη. «Οι εξελίξεις στο Δήμο Νίκαιας δείχνουν ότι οι αταλάντευτοι αγώνες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, φέρνουν αποτελέσματα ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η «Συμπαράταξη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπονομεύεται η ενότητα των εργαζομένων

Δήλωση του Τηλέμαχου Δημουλά, μέλους της ΚΕ του Κόμματος προς το προεδρείο του συνεδρίου

Μετά την αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων από το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που ήταν προγραμματισμένο να χαιρετίσει στο συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος, κατέθεσε στο προεδρείο την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ έχει μια μακρόχρονη πορεία δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, την οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στο κεφάλαιο, για την κοινωνική της απελευθέρωση. Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης που το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό, τρεις μέρες πριν την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή ταξική ενότητα και εργατική λαϊκή αντεπίθεση. Αντί γι' αυτό με ευθύνη των ηγεσιών των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και την συνενοχή των άλλων παρατάξεων, γίνονται αποκλεισμοί σε εργαζόμενους από το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ως κόμμα δεν μπορούμε να χαιρετίσουμε σε ένα τέτοιο συνέδριο αποκλεισμών και καλούμε τους αντιπροσώπους να βγάλουν συμπεράσματα και να αποδώσουν τις ανάλογες ευθύνες στους πρωτεργάτες αυτής της κατάστασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ