ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ
Ο λαός σε «συμπληγάδες»

Από πρόσφατους εργατικούς αγώνες στον Παναμά

Associated Press

Από πρόσφατους εργατικούς αγώνες στον Παναμά
Προεδρικές και γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στον Παναμά των περίπου 3,5 εκατομμυρίων όπου το καπιταλιστικό σύστημα έχει εξασφαλίσει να είναι ο λαός στη γωνία και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου να στήνουν «χορό» στις πλάτες του.

Το λεγόμενο «Επαναστατικό Δημοκρατικό Κόμμα» (PRD) του σημερινού Προέδρου Μαρτίν Τορίχος, με την υποψήφιά του Μπαλμπίνα Ερέρα φαίνεται να χάνει την προεδρία της χώρας υπέρ του συντηρητικού υποψηφίου Ρικάρδο Μαρτινέλι, του κόμματος «Δημοκρατική Αλλαγή». Η Ερέρα, πρώην υπουργός Οικοδόμησης Κατοικιών και συνεργάτης του αμφιλεγόμενου πρώην Προέδρου Μανουέλ Νοριέγα, κατάφερε να επιβληθεί στις εσωκομματικές διεργασίες, του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, δημάρχου της πρωτεύουσας. Ο Μαρτινέλι, δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας καταστημάτων, καθώς και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε πολλές τράπεζες, το 2004 έχασε τις εκλογές με μόλις 5,3 % έναντι του σημερινού Προέδρου Μαρτίν Τορίχος. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μαρτινέλι προηγείται με ποσοστό 51%, έναντι του 35% της Μπαλμπίνα Ερέρα του PRD, που κατεβαίνει στις εκλογές με τη στήριξη και του Λαϊκού Κόμματος και του Φιλελεύθερου Κόμματος. Από την άλλη πλευρά, ο Μαρτινέλι στηρίζεται κατ' αρχήν από τον Χουάν Κάρλος Βαλέρα του συντηρητικού «Partido Panamenista», που ήταν στην εξουσία με την Μιρέγια Μοσκόσο (1999 - 2004), και απέσυρε την υποψηφιότητά του υπέρ του Μαρτινέλι, καθώς και από την «Πατριωτική Ενωση» και τη δεξιά «Φιλελεύθερη - Εθνικοεπαναστατική Κίνηση» (MOLIRENA). Ο τρίτος υποψήφιος, πρώην Πρόεδρος Γκιγιέρμο Εντάρα (1989 - 94) με το κόμμα του «Ηθική Κίνηση» εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις αρκετά πιο πίσω από τους πρώτους δύο υποψηφίους.

Μία υποψηφιότητα ριζοσπαστικών δυνάμεων απορρίφθηκε από το Εκλογικό Δικαστήριο, καθώς ένας υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας πρέπει, οπωσδήποτε, να ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ο καθηγητής πανεπιστημίου Χουάν Χοβανέ, θέλησε να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος ενός συνασπισμού περισσοτέρων δυνάμεων, μεταξύ αυτών και το κομμουνιστικό «Κόμμα του Λαού», αλλά όπως προαναφέραμε απορρίφθηκε από το Εκλογικό Δικαστήριο. Στο μεταξύ, οι παραπάνω δυνάμεις, που στήριζαν την υποψηφιότητα του Χοβανέ, καλούν τους ψηφοφόρους τους να ρίξουν άκυρη ή λευκή ψήφο, καθώς θεωρούν ότι και το κυβερνών Επαναστατικό - Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας που για είκοσι χρόνια ταλανίζουν τη χώρα.

Υποψήφιοι: Εικόνα του συστήματος

Σε πρώτο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας αναδείχθηκε η πιθανή χρηματοδότηση υποψηφίων από το μεγαλοαπατεώνα Νταβίντ Μουρσία Γκουσμάν από τη γειτονική Κολομβία. Οι «Πυραμίδες» του τελευταίου, ένα είδος «αεροπλανάκι», είχε και στον Παναμά «θυγατρικές» των «Πυραμιδών DMG», ενώ μετά τη σύλληψή του στην Πόλη του Παναμά, τον περασμένο Δεκέμβρη, εκδόθηκε στην Κολομβία. Από τις φυλακές στη Μπογκοτά, ο Μουρσία κατέθεσε ότι στην αναζήτηση ...επενδυτικών δυνατοτήτων, είχε στηρίξει και την υποψήφια Ερέρα του PRD με 6 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αντέκρουσε η τελευταία, ενώ μίλησε και για εμπορικές δοσοληψίες με τον επίσης υποψήφιο Μαρτινέλι, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι «Πυραμίδες» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στη συνέχεια, το Εκλογικό Δικαστήριο ήρε την ασυλία των δύο, εν λόγω, υποψηφίων. Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές θα εκλεγούν και 71 έδρες του Εθνικού Κοινοβουλίου, 75 δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια, εκλογές στις οποίες κατεβαίνουν οκτώ κόμματα. Λόγω του εκλογικού νόμου αποκλείονται και εδώ υποψηφιότητες αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων, εφόσον δεν ξεπεράσουν τα πολύ υψηλά νομικά εμπόδια που έχουν τεθεί για την υποψηφιότητά τους. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές εφόσον συγκεντρώσουν υπογραφές του 5% του εκλογικού σώματος της περιφέρειάς τους. Για πρώτη φορά συμμετέχουν στις εκλογές και πολίτες του Παναμά που διαμένουν στο εξωτερικό καθώς και κρατούμενοι, ωστόσο μόνο για τις προεδρικές εκλογές.


Γ. ΚΑΡ.


Γεγονότα με ... σημασία

Τα συμβαίνοντα των τριάντα περίπου τελευταίων ημερών στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αξίζει να μνημονευτούν, έστω κι επιγραμματικά, στον περιορισμένο χώρο της στήλης.

-- Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στις ΗΠΑ και συναντιέται με τη νεοεκλεγείσα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Εμφανιζόμενες στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν, χαριτόβρυτες, τη... βαθιά ερωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

-- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στην Αγκυρα και μέσα από μυστικές συνομιλίες ανακοινώνεται ο στρατηγικής σημασίας ρόλος της Τουρκίας στην ανάπτυξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τον ισλαμικό κόσμο της περιοχής. Δηλαδή, η Αγκυρα αναλαμβάνει τη μείζονος σημασίας αμερικανική αποστολή να γίνει γεφυροποιός των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

-- Στο περιθώριο της συνόδου της G20 στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντιέται με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ηταν εμφανής η «δυσκολία» έως και δυσφορία του Ελληνα πρωθυπουργού να συζητήσει με τον λαλίστατο Αμερικανό Πρόεδρο.

-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται τον Ελληνα πρωθυπουργό, ανταλλάσσουν ασπασμούς κι αναφωνεί: «Ελλάς Γαλλία νέα συμμαχία», με προφανή σκοπό ανανέωσης κι ενίσχυσης της γνωστής παλιάς του 1974. Εχει προηγηθεί η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και έχει συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο με δηλώσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Δείγμα του νέου φαινομενικά τουλάχιστον κλίματος είναι η προσχώρηση των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων από το μέχρι τώρα πολιτικό στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γαλλία από την εποχή του στρατηγού Ντε Γκολ.

-- Η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρύτερη περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια και την ενέργεια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει τη θέση της πολλαπλών πηγών προμήθειας ενέργειας αερίου και πετρελαίου. Είναι η αμερικανική θέση από τη στιγμή που η Ελλάδα έκανε τη γνωστή συμφωνία ενέργειας με τη Ρωσία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποκαλεί το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν φίλο και «στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας» σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο.

-- Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκης συναντιέται στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μόνο η επισήμανση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

-- Ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται διαδοχικά την Κύπρο και την Αλβανία. Στην πρώτη, επανεπιβεβαιώνει τη στήριξη της Ελλάδας με κάθε μέσο. Στη δεύτερη αναφέρεται στην ομιλία του στο αλβανικό κοινοβούλιο για το ρόλο της ελληνικής μειονότητας να «είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών». Λαμβάνει αμέσως την επισήμανση σε δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με νόημα ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν οι Αλβανοί μετανάστες». Ας σημειωθεί ότι τις γιορτές του Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας σε επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο στο Καλπάκι κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να μην ακούει «εκείνους που δεν έχουν τα μυαλά στο κεφάλι τους».

Αυτές είναι μερικές βασικές από τις πολλές επισημάνσεις που αναφέρονται στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ