ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΑΤΤΙΚΑ»
Απολύσεις και τρομοκράτηση πάνε μαζί

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της επιχείρησης να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, που συνεχίζονται μέχρι την Τρίτη, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από παλιότερη παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Άττικα
Από παλιότερη παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Άττικα
Στην απόλυση έξι τουλάχιστον εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία στο πολυκατάστημα «Αττικα» στην Πανεπιστημίου, με την ανοχή του επιχειρησιακού σωματείου και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση ήταν και παραμένει υπερκερδοφόρα. Οι απολύσεις συμβαδίζουν με την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, στελέχη της εταιρείας διαδίδουν ότι θα ελέγξουν τα μητρώα των εκλογών και θα πάρουν μέτρα για όποιον ψηφίσει. Αντίστοιχα, η εργοδοσία διαδίδει με θράσος και προκλητικότητα ότι οι εκλογές στο συνδικαλιστικό όργανο των εμποροϋπαλλήλων είναι «κομματικές», συκοφαντώντας το ταξικό Σωματείο.

Η στάση της εργοδοσίας στο «Αττικα» και σε άλλα καταστήματα όπου αυτές τις μέρες περιοδεύουν συνδικαλιστές του Συλλόγου, δείχνει ότι από την πλευρά του ΣΕΛΠΕ υπάρχει ωμή παρέμβαση για να μην ψηφίσουν οι εμποροϋπάλληλοι στις εκλογές. Από αυτήν τη σκοπιά, η έως τώρα μαζική προσέλευση των εργαζομένων στην κάλπη δείχνει σοβαρές διαθέσεις για την οργάνωση αντιστάσεων στον κλάδο, για την παραπέρα ενίσχυση του ταξικού Σωματείου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση με ντουντούκα μέσα στο «Αττικα» του Πανεπιστημίου. Φτάνοντας μάλιστα στον έκτο όροφο, η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία έπεσε πάνω σε εργαζόμενη που μόλις είχε απολυθεί μετά από 3,5 χρόνια δουλειάς στο κατάστημα. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, το επιχειρησιακό Σωματείο όχι μόνο δεν ενημέρωσε για τις απολύσεις, αλλά τις δικαιολόγησε κιόλας, δίνοντας νέο έδαφος στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

«Καλούμε τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος ΑΤΤΙΚΑ να μη φοβηθούν. Να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις της εργοδοσίας, που επιδιώκει ένα άμαζο Σωματείο, για να μπορέσει να περάσει τα αντεργατικά σχέδιά της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εκλογές στο Σύλλογο συνεχίζονται σήμερα Σάββατο (9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου - Μητροπόλεως 10), αύριο Κυριακή (10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.), τη Δευτέρα και την Τρίτη (9 π.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλυψε εκ νέου τον Σανιδά

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση - διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης - αρνείται να τοποθετηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις φιλοεργοδοτικές πρακτικές του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, για τις κινητοποιήσεις στα καταστήματα «Τζάμπο», όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο Ν. Δένδιας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου στη Βουλή.

Με μια λακωνική υπενθύμιση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποστήριξε ότι «ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης διοικεί τη δικαιοσύνη, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης», προσθέτοντας τυπικά πως «η έκδοση οδηγιών από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προβλέπεται ρητά από το άρθρο 19 του ισχύοντος Οργανισμού των Δικαστηρίων, είναι ο νόμος 1756/1988». Παράλληλα, δε, σημείωσε ότι «λόγω του γενικού κλίματος οφείλω να είμαι όχι μόνο προσεχτικός, αλλά οφείλω να μην ομιλώ καν για πάρα πολλά».

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δικαστικές πρακτικές από την πλευρά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας επί παραδείγματι ότι «λέει να γίνει γρήγορα η προδικασία. Συνήθως η προδικασία κρατάει δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια. Τώρα η προδικασία για τις συγκεκριμένες υποθέσεις κράτησε δύο μήνες»!

Συνολικά επισήμανε ότι ο εισαγγελέας του Α. Πάγου «συστηματικά παίρνει το μέρος της εργοδοσίας σε κρίσιμες αποφάσεις. Πρόκειται περί κατάχρησης εξουσίας. Οταν λέει ότι τα εγκλήματα έχουν τελεσθεί όσον αφορά το "JUMBO", τι θα πει ο παρακάτω αστυνομικός ή ο παρακάτω εισαγγελέας ή ακόμα και το δικαστήριο; Επηρεάζεται ή δεν επηρεάζεται, όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε και δίκασε και έβγαλε απόφαση ότι πρόκειται για τελεσθέντα εγκλήματα; Δεν είναι κατάχρηση του αξιώματός του, αυτού του εκλεκτού που έχει οριστεί από την Κυβέρνηση;». Κατήγγειλε τέλος ότι η κυβέρνηση αποφεύγει ακόμα και να κάνει μία πολιτική δήλωση για τις πρακτικές του Γ. Σανιδά.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδικητικές και προληπτικές απολύσεις

Η νέα αντεργατική επίθεση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά με την απόλυση 5 εργαζομένων από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠμΕΑ) της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΕΚΜΕ του Δήμου, που τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης ομολόγησαν κυνικά ότι διέκοψαν παράνομα τις συμβάσεις των 5 εργαζομένων και προσέλαβαν άλλους, επειδή διαφορετικά θα συνεχιζόταν η επίσχεση μέχρι να πληρωθούν και άρα θα παρέμεναν τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΔΑΠμΕΑ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η λειτουργία του ΚΔΑΠμΕΑ άρχισε τον Οκτώβρη του 2005 με την πρόσληψη του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με καταληκτική ημερομηνία τη λήξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009. Ομως, η Δημοτική Επιχείρηση απέλυσε 5 από τους εργαζόμενους που τόλμησαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας να τους καταβληθούν δεδουλευμένα των τελευταίων 8 μηνών.

Την αντεργατική επίθεση της διοίκησης του Δήμου κατήγγειλε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», συνδέοντάς την με τη γενικότερη επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΓΙΟΥΛΑ»: Νέα πρόκληση στην υαλουργία «Γιούλα», όπου η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους την αύξηση στο μισθό που προβλέπει από 1/5 η επιχειρησιακή Σύμβαση στο εργοστάσιο του Αιγάλεω, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η υαλουργία (πρώην «ΚΡΟΝΟΣ») αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελευσίνα με 200 εργαζόμενους και να μεταφέρει την παραγωγή σε νέο εργοστάσιο στην Ουγγαρία.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι όλων των συνεργείων στο εργοτάξιο του Ερασίνειου Νοσηλευτικού Κέντρου, καθώς η κατασκευαστική που έχει αναλάβει το έργο τούς οφείλει δεδουλευμένα μηνών. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη να πιάσουν δουλειά, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη ώρα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημα της Παλλήνης, που είχαν κηρύξει στάση εργασίας την παραμονή της Πρωτομαγιάς, για να τιμήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης.

«ΝΤΙΞΑΝ»: Εξήντα (60) εργαζόμενους απέλυσε παραμονή της Πρωτομαγιάς η Νεοχημική απορρυπαντική εταιρεία («Ντιξάν») στην Αταλάντη και ετοιμάζει άλλες 80, επικαλούμενη την οικονομική κρίση.

ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι 45 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην εργολαβία καθαριότητας και συντήρησης. Ο εργολάβος που τους απασχολεί (Αποστολίδης) καθυστερεί να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα του Μάρτη, ενώ τους οφείλει ακόμη τα επιδόματα και τα δώρα για τα έτη 2007 και 2008. Κάτω από την πίεση που άσκησαν με την κινητοποίησή τους και μπροστά στην απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα, η εργοδοσία ξεκίνησε την καταβολή των δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ