ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30ή ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο
  • Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Μάη
  • Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Από παλαιότερη Μαραθώνεια Πορεία Ειρήνης
Από παλαιότερη Μαραθώνεια Πορεία Ειρήνης
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να πάρουν μαζικά μέρος στην 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα γίνει το Σάββατο 9 Μάη 2009.

Η ΕΕΔΥΕ, τονίζεται στο κάλεσμα, διοργανώνει φέτος την 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Αταλάντευτα και ανυπόταχτα, κλιμακώνει σήμερα τον αγώνα:

-- για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ,

-- για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων,

-- για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,

-- ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας του αντιφασιστικού αγώνα και της νίκης των λαών,

-- για να πληρώσουν την κρίση οι ιμπεριαλιστές και όχι οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, η 30ή Μαραθώνια Πορεία που περιλαμβάνει:

  • 16.30 το απόγευμα: Συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας.
  • 17.30 το απόγευμα: Στάση στην Παλλήνη και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • 18.30 το απόγευμα: Πλατεία Μαβίλη, συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και στο Σύνταγμα. Θα χαιρετίσει η πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ Αγγελική Σαμούρη.
  • 19.30 το απόγευμα: Στο Σύνταγμα, μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και συναυλία με τον Στέφανο Ψαραδάκο. Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Για τη μετάβαση στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρούν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ κεντρικά από την πλατεία Κάνιγγος στις 14.45 το μεσημέρι, καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Πούλμαν επίσης αναχωρούν από:

-- Νίκαια: Από Πλατεία Αγ. Νικολάου στις 14.45 το μεσημέρι.

-- Κορυδαλλό: Από το Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» στις 14.45 το μεσημέρι.

-- Κερατσίνι - Δραπετσώνα: Από την Πλατεία Χαραυγής στις 14.45 το μεσημέρι.

-- Πέραμα: Από την Πλατεία Ηρώων στις 14.30 το μεσημέρι. Το ίδιο πούλμαν στις 14.45 θα περάσει από την Πλατεία Λαού και Τέρμα Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.

(Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-3844853, 210-3844854 και 210-3827303).

Στο Ακτιο

Ραντεβού στη βάση των ιπτάμενων κατασκόπων του ΝΑΤΟ στο Ακτιο, στη βάση των ΑΒΑΚΣ δίνουν το Σάββατο 9 Μαΐου οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας καλώντας το λαό και τη νεολαία της περιοχής να πάρουν μέρος στη φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργανώνουν στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την «μαύρη» επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ απαιτώντας :

Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, την απομάκρυνση της βάσης του Ακτίου και όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα, την επιστροφή όλων των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αποστολών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην πύλη της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου και θα ακολουθήσει πορεία στην παραλία της Λευκάδας.

Στη Λάρισα

Αφιερωμένη στην αντιφασιστική νίκη των λαών είναι η φετινή πορεία ειρήνης, στη Λάρισα, που θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάη. Η πορεία που διοργανώνει η τοπική Επιτροπή Ειρήνης θα ξεκινήσει από το χώρο εκτελεσθέντων του Μεζούρλο, στις 6 μ.μ., στις 7.30 μ.μ. Θα βρίσκεται έξω από την 1η Στρατιά και στις 8.30 μ.μ. θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Λέσβο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης να πάρουν μαζικά μέρος το Σάββατο 9 Μάη στην καθιερωμένη πορεία ειρήνης από την Παναγιούδα προς την Μυτιλήνη στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, που είναι αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών και στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. στην Παναγιούδα, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα δοθεί συναυλία στην πλατεία Σαπφούς, όπου και θα τερματίσει η πορεία.

ΔΕΕΚΜΕ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν κομμουνιστές βουλευτές στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα την απόλυση εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών (ΔΕΕΚΜΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η Δημοτική Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών (ΔΕΕΚΜΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση 5 εργαζομένων, εκ των οποίων η μία είναι έγκυος. Οι εργαζόμενοι τους οποίους απέλυσε βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η Δημοτική Επιχείρηση, και συγκεκριμένα 5 μισθούς, αναλογία δώρου Χριστουγέννων και αναδρομικά αυξήσεων για το 2008, καθώς και 3 μισθούς και δώρο Πάσχα για το 2009. Επίσης δεδουλευμένα πολλών μηνών οφείλονται και στους εργαζόμενους στην άλλη Δημοτική Επιχείρηση την ΔΕΑΔ (Δημοτική Επιχείρηση Αθλητικών Δραστηριοτήτων).

Οι απολύσεις, που εμφανίζονται από τη διοίκηση του δήμου ως "λήξη συμβάσεων", γίνονται για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μη διεκδικούν ό,τι δικαιούνται. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΕΚΜΕ δεν υπολογίζουν ούτε καν αυτό το θεσμικό πλαίσιο που, φυσικά, είναι πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τη μόνιμη - σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, αλλά προβλέπει ότι η σύμβαση των εργαζομένων ισχύει μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Βάσει υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών (5/9/2008, αριθμ. Πρωτ. 55688) οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπογράψουν σύμβαση μέχρι τις 31/8/2009. Η υπουργική απόφαση επαναλαμβάνεται - για τους ίδιους εργαζόμενους που δουλεύουν στο πρόγραμμα - και για την περίοδο 2009-2010 (ΦΕΚ 639/Β΄ 6/4/2009).

Αλλά και στη σύμβαση που υπέγραψαν προβλέπεται ότι υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί. Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που με τα διάφορα προγράμματα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επέκταση των δημοτικών επιχειρήσεων, την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, στο χαράτσωμα των δημοτών και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Συνυπεύθυνη όμως είναι και η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΕΚΜΕ που υλοποιούν αυτή την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΣΕΔΘ) που δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συμβασιούχων. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, νέοι στην πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν πλέον βιοποριστικά προβλήματα και επειδή το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Καρλοβάσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ