Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΕΚΜΕ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν κομμουνιστές βουλευτές στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα την απόλυση εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών (ΔΕΕΚΜΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η Δημοτική Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών (ΔΕΕΚΜΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση 5 εργαζομένων, εκ των οποίων η μία είναι έγκυος. Οι εργαζόμενοι τους οποίους απέλυσε βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η Δημοτική Επιχείρηση, και συγκεκριμένα 5 μισθούς, αναλογία δώρου Χριστουγέννων και αναδρομικά αυξήσεων για το 2008, καθώς και 3 μισθούς και δώρο Πάσχα για το 2009. Επίσης δεδουλευμένα πολλών μηνών οφείλονται και στους εργαζόμενους στην άλλη Δημοτική Επιχείρηση την ΔΕΑΔ (Δημοτική Επιχείρηση Αθλητικών Δραστηριοτήτων).

Οι απολύσεις, που εμφανίζονται από τη διοίκηση του δήμου ως "λήξη συμβάσεων", γίνονται για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μη διεκδικούν ό,τι δικαιούνται. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΕΚΜΕ δεν υπολογίζουν ούτε καν αυτό το θεσμικό πλαίσιο που, φυσικά, είναι πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τη μόνιμη - σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, αλλά προβλέπει ότι η σύμβαση των εργαζομένων ισχύει μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Βάσει υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών (5/9/2008, αριθμ. Πρωτ. 55688) οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπογράψουν σύμβαση μέχρι τις 31/8/2009. Η υπουργική απόφαση επαναλαμβάνεται - για τους ίδιους εργαζόμενους που δουλεύουν στο πρόγραμμα - και για την περίοδο 2009-2010 (ΦΕΚ 639/Β΄ 6/4/2009).

Αλλά και στη σύμβαση που υπέγραψαν προβλέπεται ότι υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί. Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που με τα διάφορα προγράμματα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επέκταση των δημοτικών επιχειρήσεων, την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, στο χαράτσωμα των δημοτών και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Συνυπεύθυνη όμως είναι και η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΕΚΜΕ που υλοποιούν αυτή την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΣΕΔΘ) που δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συμβασιούχων. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, νέοι στην πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν πλέον βιοποριστικά προβλήματα και επειδή το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ