Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απειλούνται με απόλυση εργαζόμενοι σε εργολαβίες

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Σημαντική αναστάτωση προκάλεσαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις εργολαβίες, στις 13-04-2009. Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις εργολαβικές εταιρείες που έχουν επιβάλλει στο πανεπιστήμιο εργασιακές σχέσεις γαλέρας και μισθούς κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι εργολάβοι απειλούν ότι θα απολυθούν μαζικά οι εργαζόμενοι αν δε συμμορφωθούν με το καθεστώς που επικρατεί, βρίσκοντας πρόθυμους συμπαραστάτες την πρυτανική αρχή του ΑΠΘ, η οποία μάλιστα μέσω του αρμόδιου αντιπρύτανη, έφτασε στο σημείο να παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και να προσπαθεί με εκβιαστικά διλήμματα να προωθεί τα συμφέροντα των εργολάβων. Δηλαδή, αν φύγουν οι εργολάβοι θα χάσουν τη δουλειά τους 600 εργαζόμενοι και θα μείνει το πανεπιστήμιο χωρίς καθαριότητα, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία, αν οι εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι υπάλληλοι το κόστος μισθοδοσίας τους θα ήταν κατά 4.000.000 ευρώ μικρότερο από το σημερινό κόστος του καθεστώτος της εργολαβίας. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ είναι απλήρωτοι, εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασκούμενη πολιτική στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας, από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σε άμεση ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση - μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας - για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και χτύπημα της μονιμότητας, εξέλιξη που αναγκάζει τους 600 εργολαβικούς εργαζόμενους να ζουν σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας. Θεωρώντας το καθεστώς των εργολαβιών ως απαράδεκτο και απάνθρωπο για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων με την υπερεκμετάλλευση στην οποία στηρίζεται, καθώς και ότι απαξιώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το απομακρύνει από τον κοινωνικό του ρόλο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ