Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ικανοποίηση εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό ο εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα, επιμονή σε αρχές, αλλά και ευελιξία, για να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος. Πληροφορίες ωστόσο ήθελαν την Τουρκία μέχρι την τελευταία στιγμή να προβάλλει αντιρρήσεις, έως ότου τελικά συναινέσει και υπάρξει ομοφωνία.

Στη δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την έντονη προτροπή προς τους δύο ηγέτες «να ενισχύσουν το μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ», επιδοκιμάζοντας παράλληλα τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για το ότι «ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη και ηγεσία των διαπραγματεύσεων και καλωσορίζει ένθερμα την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί στις πλήρεις διαπραγματεύσεις και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών».

Παράλληλα, «δίδει έμφαση στη σημασία, όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά και προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, στο εγγύς μέλλον».

Στη δήλωσή του «το ΣΑ αναγνωρίζει ότι η λύση απαιτεί την υποστήριξη και των δύο πλευρών και θα απαιτήσει την επικύρωση από τις δύο κοινότητες και χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑ υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ και ενθαρρύνει τον Ειδικό του Σύμβουλο να συνεχίσει να προσφέρει στους ηγέτες την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν τη διευθέτηση».

Καταλήγοντας, το ΣΑ με τη δήλωση «επαναβεβαιώνει την πλήρη του υποστήριξη στη διαδικασία και υπογραμμίζει τα οφέλη που η επανένωση θα φέρει στη νήσο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ