Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Τραγικά προβλήματα βιώνουν σπουδαστές και εργαζόμενοι

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τα προβλήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η τραγική κατάσταση που βιώνουν σπουδαστές και εργαζόμενοι στα ΤΕΙ όλης της χώρας δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από καμία ταμπέλα περί "ανωτατοποίησης" ή "πανεπιστημιοποίησής" τους. Οι κατευθύνσεις της Μπολόνια μαζί με όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος - πλαίσιο, νόμοι για μεταπτυχιακά, αξιολό­γηση, Ινστιτούτα διά βίου Εκπαίδευσης κλπ.) κάνουν τα προγράμματα σπουδών λάστιχο και τα ΤΕΙ παραρτήματα των επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή της οδηγίας 36/05 οδηγεί στην "κατωτατοποίηση" ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ εισάγει από "το παράθυρο" την κατάργηση του άρθρου 16 που δεσμεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, ο αναχρονιστικός διαχωρισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική το μόνο που καταφέρνει είναι να τροφοδοτεί την καπιταλιστική αγορά με άφθονο, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να προσαρμόζεται στις νέες εκμεταλλευτικές ανάγκες της.

Σε αρκετά από τα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο αριθμός των νεοεισαχθέντων σπουδαστών έχει φθί­νου­σα πορεία, καθώς οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και μια σει­ρά άλ­­λοι παράγοντες καθιστούν τα τμήματα μη επιλέξιμα. Γι' αυτό και οι συχνές αλλαγές ονομασίας δεν αλ­λάζουν την κατάσταση. Στα τμήματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή η κατάσταση δεν είναι άσχε­­­τη και με τη συρρίκνωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υπάρχει Φοιτητική Εστία για τη στέγαση των σπουδαστών, αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε στέγαση. Ετσι ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ επιβαρύνεται κάθε χρόνο με ενοικίαση εστιών από ιδιώτες. Ακόμα και έτσι, η κάλυψη των σπουδαστών που έχουν εστία, στο σύνολο των σπουδαστών, παραμένει μονοψήφιος αριθμός. Τα υψηλά ενοίκια, που είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν οι σπουδαστές για τη στέγασή τους, επιβαρύνουν σημαντικά τις οικογένειές τους.

Γενικότερα, μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού δεν είναι μόνιμοι, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας κάθε καλοκαίρι λαμβάνοντας μόλις 420 ευρώ. Το διοικητικό προσωπικό καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με συμβασιούχους, οι οποίοι βρίσκονται στη διαρκή ομηρία της ανανέωσης της σύμβασής τους, ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας για το μέλλον και αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που πηγάζουν από το υπάρχον εργασιακό καθεστώς.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των ελλείψεων (κτιριακό πρόβλημα, φοιτητική μέριμνα, εκπαιδευτικό προ­σω­πικό), έτσι που το ΤΕΙ να ανταποκριθεί στην αποστολή της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση προκήρυξη και κάλυψη όλων των θέσεων μόνιμου διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του ΤΕΙ;
  • Θα καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων και θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση του διοικητικού προσωπικού;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ