Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Προβλήματα από τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Ανάπτυξης, με θέμα τα προβλήματα ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης στο Δήμο Αχαρνών, εξαιτίας των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Πρωτούλης και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι Κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ο Δήμος Αχαρνών ξεπερνά σήμερα σε πληθυσμό τους 120 χιλιάδες κατοίκους, σημειώνοντας τα τελευταία δέκα χρόνια έντονη πληθυσμιακή αύξηση που οφείλεται κυρίως σε παλιννοστούντες Ελληνες του Πόντου, εσωτερικούς μετανάστες, αλλά και μετανάστες άλλων χωρών, οι περισσότεροι απ' τους οποίους λόγω χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων καταλήγουν να αγοράζουν μικρά οικόπεδα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και σε χώρους με σοβαρά προβλήματα, θέλοντας να ικανοποιήσουν έτσι την ανάγκη για στέγασή τους, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα για όλους τους κατοίκους της πόλης, αλλά ιδιαίτερα για τις παραπάνω ομάδες είναι η ύπαρξη πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, οι οποίοι διασχίζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος του Δήμου, που αποτελείται από πολλές πολεοδομικές ενότητες, αλλά και περιοχές που, αν και εκτός σχεδίου πόλης, είναι εδώ και χρόνια διαμορφωμένες.

Ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης έχει τα σπίτια του κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους. Οι κάτοικοι και οι φορείς στις περιοχές αυτές επανειλημμένα εδώ και χρόνια ζητούν λύση στο πρόβλημά τους, αλλά μέχρι σήμερα, με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει τίποτα. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η απομάκρυνση των πυλώνων από τις κατοικημένες περιοχές ή η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.

Ετσι στην πολεοδομική ενότητα Μεγάλα Σχοίνα Β΄ που έγινε πρόταση για την ένταξή της στο σχέδιο πόλης, η κυβέρνηση ενέταξε στο σχέδιο την πολεοδομική ενότητα, αφήνοντας όμως εκτός σχεδίου τη ζώνη κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης, αντί να τη χαρακτηρίσει ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αποζημίωσης των κατοίκων που έχουν τα σπίτια τους μέσα στα όρια της ζώνης με την αντικατάσταση του οικοπέδου τους σε άλλο σημείο της ίδιας πολεοδομικής ενότητας, όπως προβλέπεται από την πράξη εφαρμογής, υποχρεώνοντας έτσι φτωχούς ανθρώπους μην έχοντας άλλη επιλογή, να συνεχίσουν να ζουν κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης εκθέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

1. Αν και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει στο σχέδιο πόλης τη ζώνη κάτω από τους πυλώνες με το χαρακτηρισμό της σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στην πολεοδομική ενότητα Μεγάλα Σχοίνα Β΄.

2. Αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων προχωρώντας στην οριστική απομάκρυνση των πυλώνων ή στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ μέσα στις κατοικημένες περιοχές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα οργάνωσης του λαού των πυρόπληκτων περιοχών της ευρύτερης περιοχής της Παλλήνης (2022-07-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση πυρόπληκτων την Κυριακή στη Βαρυμπόμπη (2021-09-09 00:00:00.0)
Δεν αλλάζει η διαδρομή (2003-01-14 00:00:00.0)
Προαστιακός υπό προϋποθέσεις στον Ταύρο (2001-07-27 00:00:00.0)
Ζητούν διακοπή των εργασιών της ΔΕΗ (1998-12-09 00:00:00.0)
"Οχι" στα σχέδια της ΔΕΗ (1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ