ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΑΤΤΙΚΑ»
Παρέμβαση για τις απολύσεις που συνεχίζονται

Με μαζική εξόρμηση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να δυναμώσουν το κλαδικό τους Σωματείο

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο «Αττικα»
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο «Αττικα»
Μαζική διαμαρτυρία έξω από το πολυκατάστημα «Αττικα» οργάνωσε χτες το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με τη συμπαράσταση και άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων στο πολυκατάστημα, οι οποίες έχουν φτάσει ήδη τις δέκα. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στο πολυκατάστημα, η εργοδοσία σκοπεύει να κάνει και άλλες. Στήριγμα στα σχέδιά της η επιχείρηση φαίνεται πως έχει και το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει τσιμουδιά.

Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το πολυκατάστημα και ξεδίπλωσαν πανό του Συλλόγου, με τα οποία απαιτούσαν «όχι στις απολύσεις - όχι στην τρομοκρατία». Η συζήτηση με τους εργαζόμενους άνοιξε επιτόπου. Ταυτόχρονα, με τα συνθήματά τους, καλούσαν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις και ξεκαθάρισαν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Ενδεικτικό του πόσο θορυβημένη είναι η εργοδοσία, η οποία δε θέλει σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στο ταξικό τους σωματείο, είναι το γεγονός ότι τα στελέχη της άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο τους εργαζόμενους καλώντας τους να φύγουν από το χώρο μέχρι να τελειώσει η κινητοποίηση (!), προφανώς για να μην έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο, όση ώρα εξελισσόταν η κινητοποίηση, να κατεβάσουν τα ρολά σε όλες τις εισόδους του πολυκαταστήματος.

Από την ντουντούκα της συγκέντρωσης η Μαρία Τσαγκατάκη τόνισε ότι «η παρέμβασή μας για το σταμάτημα και την ανάκληση των απολύσεων, για το σπάσιμο της τρομοκρατίας θα είναι καθημερινή. Χρειάζεται όμως και η δική σας συμμετοχή στο σωματείο, γιατί το σωματείο είστε εσείς. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να ακυρωθούν οι απολύσεις και να σπάσει η τρομοκρατία». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Ολομέτωπη και σκληρή αναμέτρηση

Με απολύσεις, εκβιασμούς και τρομοκρατία η εργοδοσία προσπαθεί να σπάσει τον αγώνα που συνεχίζεται για 7η βδομάδα

Εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη» στην πύλη του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας
Εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη» στην πύλη του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας
Χαρακτηριστικά ολομέτωπης και σκληρής αναμέτρησης παίρνει μέρα με τη μέρα ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ». Σαν μια γροθιά και παίρνοντας δύναμη από την μεγάλη αλληλεγγύη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν για έβδομη βδομάδα τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, με απεργίες και στάσεις εργασίας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, που στο όνομα της κρίσης προσπαθεί να μειώσει με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» τις θέσεις εργασίας, να πλήξει εργασιακά δικαιώματα και διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συσπείρωση των εργαζομένων στην ταξική κλαδική εργατική τους οργάνωση, στην Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, η αποφασιστικότητά τους ατσαλώνεται μετά από κάθε χτύπημα της εργοδοσίας, για να ανακόψει τον αγώνα τους, που τώρα έχει επιδοθεί σε τρομοκρατικές απολύσεις.

Μετά την πρώτη απόλυση που έγινε την περασμένη Πέμπτη, από χτες το πρωί μέχρι το απόγευμα είχε επιδοθεί το χαρτί της απόλυσης σε άλλους πέντε εργαζόμενους και όπως διεμήνυσε η εταιρεία έπεται και συνέχεια. Οι εργαζόμενοι χτες έκαναν νέα γενική συνέλευση όπου αποφάσισαν να συνεχίσουν για σήμερα Τρίτη τις στάσεις εργασίας τους σε όλες τις βάρδιες, ενώ νωρίς το πρωί θα γίνει και ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησης του κλαδικού σωματείου τους, μέσα στο χώρο του εργοστασίου, για να καθοριστεί το παραπέρα αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

Στο μεταξύ η εταιρεία, στα πλαίσια των μηχανισμών που έχει επιστρατεύσει για να κάμψει τους εργαζόμενους, χτες προχώρησε και σε πληρωμένες καταχωρήσεις σε ΜΜΕ, για να συκοφαντήσει τον αγώνα τους. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Παν. Ενωση καταθέτοντας τις αποφάσεις της χτεσινής γενικής συνέλευσης, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων και η εργοδοσία «να ικανοποιήσει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει το σωματείο». Γίνεται σαφές ότι «αυτή η τακτική δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», καταλήγει.

Να τους χαίρονται τέτοιους «συνδικαλιστές»...

«

Στο χώρο της ναυτιλίας, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει εκφυλιστεί στα γρανάζια της συμβιβαστικής τακτικής της ΠΝΟ, η οποία έχει εκχωρήσει τον εορτασμό με τη μορφή της απεργίας στα προεδρεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία προσπαθούν (ανεπιτυχώς), να μονοπωλήσουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς». Το απόσπασμα αυτό περιέχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), στις 27 Απρίλη, δηλαδή 3 μέρες πριν την 1η Μάη. Πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών είναι ο Αν. Νταλακογιώργος, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος και η ομάδα του είναι «κλασικοί» απεργοσπάστες στα καράβια, ακόμα και στις κορυφαίες απεργίες της Πρωτομαγιάς.

Ολος ο καημός του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ είναι ότι οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις αποκαλύπτουν και αντιπαλεύουν τη συμβιβασμένη στρατηγική της ΠΝΟ και μαζί όσους τη στηρίζουν, ανάμεσά τους και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους ναυτεργάτες. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ «βάζει χέρι» στους συνδαιτυμόνες τους στην ΠΝΟ, επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν αποτελεσματικά τα ταξικά συνδικάτα, όπως επιβάλλει η φιλοεφοπλιστική γραμμή που από κοινού υπηρετούν. Κι επειδή ο ίδιος θέλει να παίξει ικανοποιητικά το ρόλο που του ανέθεσαν, αποφάσισε την τελευταία ώρα να κηρύξει απεργία για την 1η του Μάη μετά από χρόνια!

Μάταιος ο κόπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών. Οι φιλοεφοπλιστικές περγαμηνές του, άλλωστε, έχουν τη σφραγίδα του ίδιου του ΥΕΝ. Το οποίο, διά του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Βουλγαράκη, έλεγε στις 12 Ιούνη του 2008 ότι για τη νέα Εγκριτική Πράξη στο κρουαζιερόπλοιο «ORIENT QUEEN», του ομίλου ΛΟΥΗΣ - δηλαδή το διωγμό δεκάδων Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση του κρουαζιερόπλοιου, επειδή είχαν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα - «είχε τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Μαγείρων». Να τους χαίρονται το ΥΕΝ και οι εφοπλιστές τους συνεργάτες τους...

ΠΑΜΕ
Εκδρομή με τους μετανάστες

Ημερήσια εκδρομή στο Ναύπλιο και τις Μυκήνες διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή, 10 Μάη, τα τμήματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του ΠΑΜΕ και το Στέκι Μεταναστών στα Πατήσια. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Η συμμετοχή είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 210-3301842, 210-3301847 και 210-3833786.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Oλοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές

Σήμερα ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στα γραφεία του συλλόγου (Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ