ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40

Παπαγεωργίου Βασίλης

TV και λοιπά ΜΜΕ: Ρίξατε «εξαφανιζόλ» για τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά....

***

Κατανοητό από τη μεριά σας και το ρόλο σας...

***

Θα ήσασταν υποχρεωμένοι να επαναλαμβάνετε πως σε εκείνες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ήταν τρεις ...και χωρίς τον κούκο...

***

Τηλέπαθοι, δεν αρκεί να τους εγκαταλείψετε, πρέπει και να παλέψετε οργανωμένα με το ΠΑΜΕ...

***

Με την ευκαιρία, οι TV και λοιπά ΜΜΕ, μήπως ακούσατε τίποτα για τις καινούριες αγωγές του «Jumbo» ενάντια σε συνδικαλιστές;;;

***

Δεν ακούσατε ε, ε, ε...

***

Τώρα που το μάθατε θα πείτε τίποτε;;;

***

Δεν μπορείτε ε, ε, ε...

***

Γ. Καρατζαφέρη: Οι προβοκάτσιες έχουν συνήθως πρωτοτυπία για να πιάνουν...

***

Ούτε αυτό δεν μπορείς....

***

Μαζεύεις «καμένες» προβοκάτσιες από άλλους και αφοσιωμένος στη διατεταγμένη υπηρεσία τις επαναλαμβάνεις...

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Ακόμα ψάχνεις να βρεις (θυμηθείς) πού πήγαν τα λεφτά...

***

Δεν πειράζει, θυμόμαστε εμείς...

***

Κομισιόν: Τρομοκρατία με το έλλειμμα...

***

Τηλέπαθε, μην τσιμπάς...

***

Εσύ ξέρεις πως από αυτό που λένε έλλειμμα εσύ δεν πήρες φράγκο...

***

Αρα, κάποιοι τα πήραν όλα και τώρα έχουν βάλει τους ανθρώπους τους στην Κομισιόν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ζητούν να τους δώσεις κι άλλα...

***

«Καμένες» προβοκάτσιες...


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αλλοθι

Φωνές και διαπληκτισμοί για την «επικαιρότητα». Η καθημερινή «ειδησεογραφία» επιλέγει το περιτύλιγμα και αφήνει στην άκρη την ουσία. Είναι εύκολη και βολική η κουβέντα για τον «αφρό». Τα τηλεπαράθυρα είναι έτοιμα να «εκραγούν» απ' το «δίκιο» που «πνίγει» τους τηλεμαϊντανούς και η τηλεθέαση ανεβαίνει. Το «δάκρυ» είναι απαραίτητο. Ετσι, ενίοτε, παρουσιάζονται απολυμένοι εργάτες ως αντικείμενα λύπησης και μόνο. Δε γίνεται διάλογος, αλλά «εκδηλώνεται» μια υποκριτική συμπόνια για τους «αδύναμους της χώρας». Σύμφωνα με τους άγραφους τηλεοπτικούς κανόνες, οι εργαζόμενοι είναι ικανοί μόνο για να «κλαψουρίζουν» - πού και πού - για τα χαμένα μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς.

Στο επόμενο πλάνο ξεκινά η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης με τους εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων». Αυτοί θεωρούνται ικανοί να μιλήσουν για τα «σοβαρά» θέματα. «Σοβαρό» θέμα εκτιμάται ότι είναι η απώλεια μέρους των κερδών τους. Οι περικοπές προσωπικού είναι, «απλά», η «φυσιολογική» συνέπεια. Η πολιτική παρέμβαση του κατεστημένου είναι υποχρεωτική σε αυτό το σημείο. Το σύστημα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι σέβεται το δικαίωμα του επιχειρηματία στα κέρδη. Είναι απαραίτητα, υποστηρίζουν, για να μπορεί να κινηθεί η αγορά.

Εάν «τύχει» - που σπάνια «τυχαίνει» - να βρίσκεται στα τηλεοπτικά πάνελ ένας εργαζόμενος, για να πει αυτό που βιώνει, απαξιώνεται. Τι να πει; Οτι το προηγούμενο διάστημα, όταν η οικονομία «ανθούσε», δεν είχε εισπράξει κανένα «μερίδιο» απ' την «άνθηση»! Αντίθετα, πάλι, πλήρωνε για να γίνει η οικονομία πιο «ανταγωνιστική». «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα» θα τονίσει κάποιος «σοβαρός» συζητητής και οι υπόλοιποι με ένα ψεύτικο χαμόγελο θα «συμπαρασταθούν» στον «αδαή λαουτζίκο», που δεν καταλαβαίνει από «υψηλή οικονομία της αγοράς».

Οι εικόνες της τηλεοπτικής πραγματικότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δείγμα για το πώς αντιμετωπίζεται, γενικότερα, ο εργαζόμενος στη σημερινή «δημοκρατία». Είναι απαραίτητος ως εργαλείο στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι κατέχοντες. Είναι καλός για χειροκροτητής και αναγκαίος για ψηφοφόρος, ώστε να υπάρχει το άλλοθι της «συμμετοχής» και της «συμφωνίας» με την ασκούμενη πολιτική. Από εκεί και πέρα τα πράγματα «στενεύουν» μέχρι που περιορίζονται απόλυτα. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις «λεπτομέρειες», δεν είναι απαραίτητο να αντιληφθεί τι ψηφίζεται στη Βουλή και τι αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές είναι δουλειές για τους «εκπροσώπους» του λαού, τους «σοβαρούς» βουλευτές της εναλλασσόμενης εξουσίας.

Κι όμως, θα σπεύσουν να απαντήσουν, υπάρχει πρόσβαση στην πληροφόρηση, όσο ποτέ άλλοτε. Εάν και εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για την κυριαρχία των «αποδεκτών» απόψεων, δε θα σταθούμε σε αυτή, αλλά στο χρόνο. Ποιο χρόνο να διαθέσει ο εργαζόμενος για την ενημέρωσή του; Το μισάωρο πριν πάει στη δουλειά του ή τις «ατελείωτες» ώρες που του μένουν απ' τις «ταπεινές» υποχρεώσεις της οικογένειάς του;

Aς αναφερθούμε συγκεκριμένα στην περίοδο που διανύουμε. Τι έχει ακούσει ο εργαζόμενος για την ουσία της καπιταλιστικής κρίσης απ' τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης; Πόσο χρόνο έχει για να ψάξει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επηρεάζουν άμεσα το μισθό του, τη δουλειά του, την ασφάλισή του, την υγεία του, τη ζωή των παιδιών του; Τα θέματα αυτά θεωρούνται «δύσκολα» για τους «πολλούς» γιατί μέχρι εκεί φτάνει η «δημοκρατία» τους: Να ψηφίζουμε μια φορά στο τόσο γνωρίζοντας τα «πάνω - πάνω». Να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είναι άλλο η ζωή μας και άλλο η «υψηλή πολιτική».


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ