ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ» (ΤΥΠΟΥ Α Η1Ν1)
Αυξάνονται τα επίσημα κρούσματα...

Σύγχυση και ...σκοπιμότητες φαίνεται να κυριαρχούν και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Υγειονομικό υλικό ως βοήθεια απέστειλε η Κίνα στο Μεξικό
Υγειονομικό υλικό ως βοήθεια απέστειλε η Κίνα στο Μεξικό
ΓΕΝΕΥΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--Η επιδημία της «γρίπης των χοίρων» (τύπου Α Η1Ν1) εξακολουθεί να μεταδίδεται σ' όλο τον κόσμο, γι' αυτό και δε θα πρέπει να χαλαρώσουν τα ληφθέντα μέτρα έναντι της νόσου, παρατήρησε χτες ο Δρ. Κέιτζι Φουκούντα, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς αυξήθηκαν κατά μερικές εκατοντάδες μέσα σε ένα 24ωρο. Εως το βράδυ, ο ΠΟΥ μετρούσε 1.490 κρούσματα σε 21 χώρες του κόσμου, εκ των οποίων τα 30 απέβησαν θανατηφόρα (τα 29 στο Μεξικό και ένα στο Τέξας με θύμα δίχρονο αγόρι). Προχτές τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μόλις 1.085... Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα στις ΗΠΑ, τα οποία πλέον είναι, ήδη, πάνω από 400 σε 38 πολιτείες της χώρας. Η υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπίλιους εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για το εάν ο ιός της γρίπης Α Η1Ν1 είναι πιο ήπιος απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν... Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΠΟΥ στη Γενεύη έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μετάλλαξη του ιού και δυναμικότερη επανεμφάνισή του το προσεχές διάστημα πρώτα στο νότιο ημισφαίριο (όπου η χειμερινή περίοδος ξεκινά τον Ιούνη) και έπειτα στο βόρειο ημισφαίριο...

Ισχυρότατα συμφέροντα και στα ...αντιιικά φάρμακα

Πάντως, οι συνεχείς αλλαγές στα στοιχεία του ΠΟΥ γύρω από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων (παλιών και νέων) κρουσμάτων προδίδουν σύγχυση. Σύγχυση, που ενδεχομένως να προκύπτει από τα τεράστια αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα τόσο σε επίπεδο χωρών (π.χ. το Μεξικό ανακοίνωσε χτες μέσα σε μία βδομάδα απώλεια φόρων ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. δολαρίων!), όσο και σε επίπεδο φαρμακοβιομηχανιών, που επιδίδονται σε πυρετώδη κούρσα για την προετοιμασία νέων εμβολίων... Αξίζει δε να θυμηθούμε πως πολλοί από τους χορηγούς του ΠΟΥ είναι και οι φαρμακοβιομηχανίες, οι χώρες - μέλη (ιδιαίτερα οι πιο πλούσιες με τις μεγαλύτερες συνδρομές) και «κοινωφελή» ιδρύματα σαν κι αυτά του Μπιλ Γκέιτς και του ομίλου Ροκφέλερ...

Τέλος, η Κίνα χτες ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει 550 εκατ. ευρώ για την ανάσχεση της νόσου στη χώρα, απέστειλε υγειονομικό υλικό στο Μεξικό και, ταυτόχρονα, αποφάσισε τη απαγόρευση των πτήσεων από και προς το Μεξικό.

  • Στην χώρα μας, με εγκύκλιο προς τα σχολεία όλης της επικράτειας, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με την ασθένεια της «γρίπης Α».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στις συμπληγάδες οι εργαζόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας «Boston Globe» από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ομίλου «New York Times», που απειλεί να κλείσει την εφημερίδα μετά την άρνηση των συνδικάτων των εργαζομένων στην εφημερίδα να δεχτούν τα σχέδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή μειώσεις των αποδοχών τους και μία σειρά άλλων μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post».

Εντούτοις, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συνομιλιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ενδεχόμενο να στηρίξει την «Boston Globe». Παράλληλα, οι δάσκαλοι (LAUSD) στην Καλιφόρνια κήρυξαν απεργία για τις 15 Μάη ενάντια στις περικοπές των κονδυλίων από τον κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Πάντως ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της κοινής Επιτροπής των Οικονομικών Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την αμερικανική οικονομία, μία ανάκαμψη όμως που θα συνδυαστεί με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και με αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση τριών τεχνικών φοροαποφυγής που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, μέσω των offshore (υπεράκτιων) εταιρειών ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στην Αφρική εξαιτίας της παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης έκρουσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Σανταγιανάν Ντεβαρατζάν. Κατά τον Ντεβαρατζάν η «ύφεση θα συμβάλει στο θάνατο τουλάχιστον 700.000 παιδιών στην Αφρική ετησίως» στη διάρκεια του πρώτου έτους τους.

Στο μεταξύ, η «Fiat», που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, έχει αποκτήσει εντελώς παράδοξα πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η «Fiat», η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της στρατηγικής συμμαχίας της με την «Chrysler», παρουσίασε στη γερμανική κυβέρνηση τις γενικές γραμμές του σχεδίου απόκτησης της «Opel», προοπτική όμως που συναντά σφοδρές αντιδράσεις εντός της Γερμανίας, καθώς αναλυτές αλλά και συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια της «Fiat» έχει μόνο ένα στόχο: «να βάλει χέρι στα κρατικά γερμανικά κονδύλια». Την ίδια στιγμή η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στην «General Motors», τη μητρική εταιρεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι «μνηστήρες» για την «Opel». Εκτός της «Fiat», για την απόκτηση της «Opel» ερίζουν η καναδική «Magna», τρία επενδυτικά funds τα οποία δεν κατονομάζονται, καθώς και το κρατικό επενδυτικό fund της Σιγκαπούρης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την έγκριση έκτακτου κονδυλίου 94,2 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και άλλων προγραμμάτων, όπως η εκταμίευση επιπλέον 2 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της γρίπης Α, επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Ντέιβιντ Ομπέι.

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε η ιρακινή ηγεσία στον Ιρανό πρέσβη, που κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών από τον ιρανικό στρατό κατά θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Οι ιρανικές επιδρομές (δύο διαφορετικές μέρες) σημειώθηκαν μετά από πολύνεκρες συγκρούσεις Ιρανών αστυνομικών και ενόπλων της ιρανικής αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης PJAK (που σχετίζεται με το ΡΚΚ), στο βορειοανατολικό Ιράν.

ΜΠΙΛΓΚΕ.-- Σε μακελειό εξελίχθηκε γαμήλιο γλέντι στο χωριό Μπίλγκε της Νοτιανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, τη Δευτέρα το βράδυ, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο χώρο, άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες, σκοτώνοντας 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων εγγύους και παιδιά. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα, ενώ αποδίδει τα γεγονότα σε ζήτημα τιμής και ενδοοικογενειακές διαφορές, όμως δεν αποκλείεται και η δράση παραστρατιωτικών.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν πλημμύρες στις βορειοανατολικές επαρχίες Μαρανιάου και Πιαουί. Περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, στην Κίνα και την Τουρκία από τις 19 έως τις 23 Μάη, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, με αντικείμενο τη σύναψη οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

ΧΑΓΗ.-- Τον τριπλασιασμό της ποινής (δηλαδή 17 χρόνια φυλάκιση) επέβαλε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον Σέρβο πρώην αξιωματικό, Βεζέλιν Σλιβάντσανιν, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη για «σφαγή αμάχων στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ της Κροατίας το 1991».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Αστυνομικοί της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας συνέλαβαν δύο πρώην μουτχζαχεντίν που είχαν πολεμήσει στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (1992-95), επειδή διέμειναν παράνομα στη Βοσνία μετά την ανάκληση της βοσνιακής υπηκοότητας.

ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ο καπιταλισμός σκοτώνει

Τo Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού, σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη «γρίπη των χοίρων» και τους θανάτους αθώων πολιτών, σημειώνει: «Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ο άμεσος υπεύθυνος για το ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, ιάσιμες ασθένειες εξελίσσονται σε επιδημίες. Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να επιβιώσουν από τέτοιες "νέες" ασθένειες. Η κρίση όπως του καπιταλιστικού συστήματος δεν περιορίζεται μόνο, όπως λένε οι κεφαλαιοκράτες, σε ένα απλό οικονομικό ζήτημα, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, και στην Υγεία».

Αφού καταγγέλλει τις ελλιπέστατες υπηρεσίες υγείας στο Μεξικό, όπου ιάσιμες ασθένειες στον 21ο αιώνα οδηγούν στο θάνατο, σημειώνει τη θλιβερή πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα: «Καμία πρόληψη, το 30% του πληθυσμού δεν έχει καμία κοινωνική ασφάλιση, ενώ άλλο ένα 30% έχει ελλιπέστατη περίθαλψη».

Επίσης επισημαίνει, για το πώς χρησιμοποιεί την εκδήλωση της ασθένειας η αντιδραστική κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν: «Είναι φανερό ότι ο Καλντερόν και τα ΜΜΕ κράτησαν τις πληροφορίες σχετικά με τους νεκρούς για μετά την επίσκεψη Ομπάμα στο Μεξικό, για να προλάβουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια» και προσθέτει: «Η γρίπη των χοίρων χρησίμευσε ως προκάλυμμα και κουρτίνα κάλυψης για τους Μεξικανούς, για να περάσουν στο Κοινοβούλιο μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η παρακολούθηση από αστυνομικούς χωρίς πολιτικά όταν το επιβάλλει η συγκυρία, παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλλαγών, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας. Αυτό που πριν έκαναν χωρίς κυρώσεις, τώρα θα το κάνουν και με το νόμο».

Γι' αυτό οι κομμουνιστές καλούν το λαό να αντιδράσει οργανωμένα ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ