Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την έγκριση έκτακτου κονδυλίου 94,2 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και άλλων προγραμμάτων, όπως η εκταμίευση επιπλέον 2 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της γρίπης Α, επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Ντέιβιντ Ομπέι.

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε η ιρακινή ηγεσία στον Ιρανό πρέσβη, που κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών από τον ιρανικό στρατό κατά θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Οι ιρανικές επιδρομές (δύο διαφορετικές μέρες) σημειώθηκαν μετά από πολύνεκρες συγκρούσεις Ιρανών αστυνομικών και ενόπλων της ιρανικής αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης PJAK (που σχετίζεται με το ΡΚΚ), στο βορειοανατολικό Ιράν.

ΜΠΙΛΓΚΕ.-- Σε μακελειό εξελίχθηκε γαμήλιο γλέντι στο χωριό Μπίλγκε της Νοτιανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, τη Δευτέρα το βράδυ, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο χώρο, άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες, σκοτώνοντας 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων εγγύους και παιδιά. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα, ενώ αποδίδει τα γεγονότα σε ζήτημα τιμής και ενδοοικογενειακές διαφορές, όμως δεν αποκλείεται και η δράση παραστρατιωτικών.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν πλημμύρες στις βορειοανατολικές επαρχίες Μαρανιάου και Πιαουί. Περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, στην Κίνα και την Τουρκία από τις 19 έως τις 23 Μάη, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, με αντικείμενο τη σύναψη οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

ΧΑΓΗ.-- Τον τριπλασιασμό της ποινής (δηλαδή 17 χρόνια φυλάκιση) επέβαλε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον Σέρβο πρώην αξιωματικό, Βεζέλιν Σλιβάντσανιν, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη για «σφαγή αμάχων στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ της Κροατίας το 1991».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Αστυνομικοί της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας συνέλαβαν δύο πρώην μουτχζαχεντίν που είχαν πολεμήσει στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (1992-95), επειδή διέμειναν παράνομα στη Βοσνία μετά την ανάκληση της βοσνιακής υπηκοότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ