Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις με νέα τακτική από τις ΗΠΑ

Συνέντευξη - «άνοιγμα» του ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ

Από το μακελειό των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα τον περασμένο Γενάρη
Από το μακελειό των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα τον περασμένο Γενάρη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αποφασιστικότητα της νέας αμερικανικής προεδρίας να επιμείνει στη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, επανέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ενώπιον της Επιτροπής αμερικανο-ισραηλινών δημοσίων υποθέσεων, μιας σημαίνουσας οργάνωσης του εβραϊκού λόμπι. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί τη λύση των δύο κρατών, να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα και να άρει όλα τα σημεία ελέγχου.

Ο Μπάιντεν δεν έκανε αναφορά στον όρο κατοχή ή στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίθετα, κάλεσε τους Παλαιστινίους ν' απελευθερώσουν τον Γκιλάντ Σαλίτ και να τερματίσουν τη βία. Εντούτοις, όπως επισήμαιναν αναλυτές, ήταν εμφανής η αλλαγή τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στο Μεσανατολικό.

Η παρέμβαση Μπάιντεν ακολούθησε αυτήν του Ισραηλινού πρωθυπουργού διά μέσου βιντεοδιάσκεψης. Ο Νετανιάχου έδωσε το στίγμα της προσέγγισης της κυβέρνησής του. Μίλησε για ένα τρίπτυχο: πολιτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και καθυστερήσεις, ενίσχυση της οικονομίας και της ασφάλειας. Δεν έκανε, όμως, αναφορά στη λύση των δύο κρατών. Οι παρεμβάσεις Νετανιάχου και Μπάιντεν έγιναν ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα - Πέρες.

Αποκαλυπτική συνέντευξη Μασχάαλ

«Ετοιμη» για μακρόχρονη εκεχειρία με το Ισραήλ, στη βάση της οποίας θα ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967 είναι η «Χαμάς». Αυτό δηλώνει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο επανεκλεγείς πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης. Ο Κχάλεντ Μασχάαλ υποστηρίζει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη διάλυση των εποικισμών και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων (δηλαδή τις πάγιες θέσεις των Παλαιστινίων). Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι η οργάνωση δε διαγράφει το άρθρο του καταστατικού της που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ, αλλά «αυτό μπορεί να περιθωριοποιηθεί αφού η "Χαμάς" είναι οργάνωση που βασίζεται στην πράξη».

Προχωρώντας περαιτέρω, ο Μασχάαλ τόνισε ότι η «Χαμάς» δεν αναγνωρίζει άμεσα το Ισραήλ για να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι αυτό για τη μη ύπαρξη προόδου. Τόνισε όμως «προς την αμερικανική προεδρία και τη διεθνή κοινότητα», ότι η «Χαμάς» θα είναι «μέρος της λύσης». Κατέληξε δε ότι η γλώσσα του προέδρου Ομπάμα «είναι διαφορετική και θετική».

Νέα έκθεση ΟΗΕ

«Ηθελημένα» χαρακτηρίζει έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά των εγκαταστάσεών του στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεί ισραηλινής εισβολής. Στην έκθεση εξετάζονται εννιά περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και η επίθεση στο σχολείο που στοίχισε τη ζωή σε 40 αμάχους. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό, ζητά αποζημίωση, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στη γενεσιουργό αιτία, την ισραηλινή κατοχή και τον αποκλεισμό. «Μεροληπτική» χαρακτήρισε την έκθεση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι «αγνόησε τα στοιχεία και προτίμησε τους ισχυρισμούς της «Χαμάς»».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ