Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν οι φοιτητές κατά των μεταρρυθμίσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται σε αρκετά Πανεπιστήμια οι καταλήψεις που άρχισαν πριν από, περίπου, δύο μήνες, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση Σαρκοζί, στη γενική κατεύθυνση της Διακήρυξης της Μπολόνια. Οι φοιτητές βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων από το περασμένο φθινόπωρο. Εκτοτε, οι διαδηλώσεις εναλλάσσονται με τις καταλήψεις και ούτω καθεξής. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπό κατάληψη τελεί το 1/4 των σχολών, όπου υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.

Οι φοιτητές, όπως και οι λέκτορες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές, αντιδρούν στις κυβερνητικές προτάσεις, που, υπό το πρόσχημα της παροχής μεγαλύτερης αυτονομίας στα Πανεπιστήμια, προβλέπουν, ουσιαστικά, μείωση του προϋπολογισμού τους, κάτι που σταδιακά οδηγεί στην παράδοσή τους στις επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου των πρυτάνεων, οι οποίοι θα αποφασίζουν για προαγωγές και τις πληρωμές των καθηγητών, αλλά και η εισαγωγή τακτικών τεστ αξιολόγησης για τους διδάσκοντες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνεται η εργασία τους.

Νέα επεισόδια αστυνομίας - σωφρονιστικών υπαλλήλων

Με κλομπ, δακρυγόνα, κροτίδες λάμψης κλπ., ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομακρύνουν δεκάδες δεσμοφύλακες και να άρουν τον αποκλεισμό των δύο μεγαλύτερων σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι δεσμοφύλακες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους και για τον υπερπληθυσμό που επικρατεί στις φυλακές. Εχουν προαναγγείλει κλιμάκωση και από σήμερα αναμένεται να αποκλειστούν σχεδόν και οι 194 φυλακές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ