ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Τιμωρία σ' αυτούς που μπάζουν τους εργολάβους στα σχολεία

Καλεί τις χιλιάδες εργαζόμενες να αντισταθούν στα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Διαμαρτυρία σήμερα (2 μ.μ., υπ. Εσωτερικών) από την Επιτροπή Αγώνα στον κλάδο

Από κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα τον περασμένο Γενάρη
Από κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα τον περασμένο Γενάρη
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιχειρεί να βάλει τους εργολάβους στα δημόσια σχολεία, συνεχίζοντας στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Οι αντεργατικές μεθοδεύσεις αφορούν σε περισσότερες από 6.000 καθαρίστριες που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, μετά την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο για την «Ειδική Αγωγή» το περασμένο καλοκαίρι.

Με την τροπολογία προβλέπεται η εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών και συνεργείων καθαρισμού στα σχολεία, ενώ εποπτεύων οργανισμός για την όλη διαδικασία ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ. Θέλοντας να λύσει το πρόβλημα των εργαζόμενων καθαριστριών που δεν έγιναν αορίστου χρόνου, αλλά από το Σεπτέμβρη εργάζονται στα σχολεία, ο ΟΣΚ αναγορεύει τις σχολικές επιτροπές (δηλαδή τους γονείς) σε εργολάβους, με τους οποίους θα συνάπτει συμβάσεις. Οι σχολικές επιτροπές υποχρεούνται πλέον να «προσλαμβάνουν» όσες από τις καθαρίστριες θέλουν και να τις απασχολούν με «μπλοκάκι», δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών!

Αντιδρώντας στα παραπάνω σχέδια, η Επιτροπή Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ.

Πολιτικά και συνδικαλιστικά ένοχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενες στην καθαριότητα ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνες έχουν τόσο η ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για χρόνια ολόκληρα τις είχαν ομήρους, χωρίς να ξέρουν αν την επόμενη χρονιά θα έχουν δουλειά, με τις άθλιες συμβάσεις έργου. Γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενες την κοροϊδία των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούσαν να τις ξεγελάσουν για την πολιτική της ΕΕ, ότι η πολιτική της είναι να μονιμοποιηθούν. Ανέμιζαν σαν σημαία και νίκη την οδηγία (70/99) επιχειρώντας να εξωραΐσουν την ΕΕ.

Στην εξαπάτηση και την κοροϊδία συμμετείχε και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που δημιούργησε ελπίδες για τη λύση που δήθεν θα έρθει από την ΕΕ. Εστειλε αγκαλιά στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων χιλιάδες καθαρίστριες, που σήμερα εμφανίζονται ότι έλυναν τα προβλήματα, ότι μονιμοποιήθηκαν με τη δική τους δουλειά».

Στον αγώνα με το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στις εργαζόμενες και σημειώνει: «Μη σας ξεγελάνε. Μην τους ακολουθείτε. Είναι επικίνδυνοι για τα δικαιώματά σας, τη ζωή σας. Εχετε αποκτήσει πολύχρονη πείρα. Δώσατε και δίνετε σκληρούς, πολύμορφους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ανάγκη να συζητήσουμε και με τους γονείς. Να τους αποτρέψουμε να γίνουν εργολάβοι. Να γίνουν ο Προκρούστης των δικαιωμάτων σας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν και είναι μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Δε σας άφησαν μόνες. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις, ακόμα και αν δε συμφωνείτε με όλες τις θέσεις τους. Διεκδικήστε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανέναν όρο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών δουλειάς. Πετάξτε στα σκουπίδια τις συμβάσεις που θέλουν να υπογράψετε. Εξω οι εργολάβοι από τα σχολεία. Καμιά απόλυση εργαζόμενου. Να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους εργοδότες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Απασχόλησης από την ΟΕΚΙΔΕ και Μπαγκλαντέζους εργάτες

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης
Με αοριστολογίες του τύπου «θα πάρουμε μέτρα για να μη λειτουργούν ασύδοτα οι επιχειρήσεις φασόν», απάντησε χτες, ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός στην αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής και εργατών μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που δουλεύουν στο φασόν ραφής ρούχων.

Εξω από το υπουργείο, μετανάστες εργάτες με το πανό τους απαιτούσαν να πληρώσουν οι εργοδότες τα δεδουλευμένα. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης τα κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών που δρουν στο χώρο των βιοτεχνιών του ιματισμού και με στοιχεία έδειξαν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις φασόν, επώνυμων ρούχων, που απασχολούν μετανάστες εργάτες, τους αφήνουν απλήρωτους και οι εργοδότες εξαφανίζονται. Επιπλέον, μεταφέρουν τις μηχανές σε άλλο χώρο και παίρνουν άλλους εργάτες, σημείωναν οι συνδικαλιστές.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής της κυβέρνησης που δίνει χρήματα για να ενισχύει τις τράπεζες και τους μεγαλοεργοδότες αλλά όχι τους απλήρωτους εργάτες, ήταν και η χτεσινή άρνηση του γγ να δώσει ενίσχυση σε μετανάστες εργάτες που ο εργοδότης, με την μέθοδο του ...στρίβειν, τους άφησε απλήρωτους μετά από μήνες δουλειάς με 10 και 12 ώρες εργασία ημερησίως. Οπως έλεγαν στον «Ρ» ο Αλούμ, ο Ισλάμ, ο Μοχάμεντ, ο εργοδότης χρωστάει σε άλλον 1.640 ευρώ, σε άλλον 1.250, δεν τους κολλούσε ένσημα, τους πλήρωνε με χαμηλά μεροκάματα...

Ο Ηλία Αχμέντ από την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές είπε «η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες. Απόδειξη ότι οι εργοδότες δρουν ασύδοτα, χάνονται χιλιάδες μεροκάματα, ένσημα, κυριαρχούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας». Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο πρόεδρος Δήμος Θεοδώρου κατήγγειλε την προκλητική παρουσία της αστυνομίας, που έφτασε στο σημείο ακόμα και να συνοδεύσει μέχρι το γραφείο του γγ τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΑΕ»
Καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας

Αποφασιστικό μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους έστειλαν στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΑΕ», στη Μάνδρα, συμμετέχοντας καθολικά στη χτεσινή στάση εργασίας. Την κινητοποίηση έκαναν μετά από απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», το οποίο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους, ενάντια στις εντεινόμενες προκλήσεις της εργοδοσίας. Μετά από τις αυξανόμενες πιέσεις για εντατικοποίηση της εργασίας, η διοίκηση της επιχείρησης προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση ενός εργαζόμενου, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε διεκδικήσει την τήρηση της συλλογικής σύμβασης, το σεβασμό των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων κλπ. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει και το κλαδικό συνδικάτο, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στο χυτήριο είναι απαράδεκτες (δεν υπάρχουν διάδρομοι διαφυγής, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κολατσίζουν εκεί όπου δουλεύουν κτλ.). Να σημειωθεί ότι ένας από τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, γεγονός που προοιωνίζεται γενικότερες αντιδραστικές παρεμβάσεις σε βάρος των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ