ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΧΟΙΡΩΝ»
Αύξηση κρουσμάτων και δεύτερος θάνατος στις ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Στα 1.630 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «γρίπης των χοίρων» (τύπου Α?), εκ των οποίων τα 30 απέβησαν θανατηφόρα με πιο πρόσφατο το θάνατο μίας 33χρονης Αμερικανίδας δασκάλας στο Τέξας (που προείχε αναπνευστικά προβλήματα). Σύμφωνα με χτεσινή νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ιδιαίτερα αυξημένα παρατηρούνται τα κρούσματα της γρίπης στην Ευρώπη (ειδικότερα σε Ισπανία και Βρετανία...), πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη επιφυλακή τους εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους Υγείας του οργανισμού και υπηρεσιών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης επιδημιολόγων και άλλων ειδικών του ΠΟΥ την ερχόμενη βδομάδα με στελέχη φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα σταματήσει η παραγωγή των συνηθισμένων αντιγριπικών εμβολίων και θα αρχίσει η παρασκευή εμβολίων κατά μίας πανδημίας γρίπης. Είναι φανερό ότι πέρα από τα αναγκαία μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν, διεξάγεται ταυτόχρονα ένας ανελέητος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα καρπωθεί τα περισσότερα κέρδη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στον καπιταλισμό και η δημόσια υγεία μπαίνει στο κυνήγι του κέρδους.

Χτες Αμερικανοί επιστήμονες και ειδικοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες για την παρασκευή ενός νέου αντιγριπικού εμβολίου. Ο Δρ. Ντένις Κάρολ ωστόσο σημείωσε τους προβληματισμούς του για ορισμένα απ' τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 και την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε πιο επιθετική μορφή ώστε να προκαλέσει «πανδημία γρίπης», τον επόμενο χειμώνα, στο βόρειο ημισφαίριο με εκατομμύρια θύματα σ'όλο τον κόσμο...

Στο Μεξικό πάντως χτες η κυβέρνηση Καλντερόν εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την ύφεση της ασθένειας στη χώρα. Χτες, άνοιξαν εστιατόρια, καφετερίες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι καπιταλιστές τρέμουν την κοινωνική αναταραχή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ηγεσίες των κρατών και το κεφάλαιο έκρουσε ο προεδρεύων της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για επερχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του αριθμού των ανέργων, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς», ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έχει δώσει εντολή στις βρετανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, καθώς το «Φόρεϊν Οφις ανησυχεί ότι το επόμενο κεφάλαιο στην ύφεση θα περιλαμβάνει αναταραχές σε εύθραστες οικονομίες»... Ο ρόλος του αστικού κράτους σε όλο του το μεγαλείο. Και ο κύριος φόβος είναι για την οργανωμένη πάλη των εργατών στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατά τα άλλα, στην καθημερινή ειδησιογραφία παρατηρούνται οι διαρκείς ανακατατάξεις του κεφαλαίου και η εντεινόμενη επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η παραπέουσα αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat», μετά τη «στρατηγική συμφωνία» με την «Chrysler» σκοπεύει να καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας - «σχέδιο ποδόσφαιρο» το ονομάζει - κλείνοντας δέκα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια για την εξαγορά της «Opel» σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η «Microsoft», ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 3.000 νέες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, «βαρέλι δίχως πάτο» είναι τα κονδύλια που διοχετεύονται προς τον τραπεζικό τομέα. Επιπλέον κεφάλαια 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων «χρειάζεται» ο όμιλος της Bank of America, ενώ 10 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απαιτούν νέες «ενέσεις».

Ενδεικτική επίσης είναι η κατάσταση στη Βραζιλία με συρρίκνωση κατά 16,7% της βιομηχανικής παραγωγής στο διάστημα Οκτώβρη - Μάρτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν ένα φορτηγό πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχαν καταλάβει την Παρασκευή και το οποίο μετέφερε εμπορεύματα για την Σομαλία. Ομως, ώρες μετά, άλλη ομάδα πειρατών κατέλαβε το γερμανικό φορτηγό πλοίο «MV Victoria» με σημαία Αντίγκουα στον Κόλπο του Αντεν, που είχε 11μελές πλήρωμα απ' τη Ρουμανία και μετέφερε 100.000 τόνους ρυζιού...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Με 277 ψήφους υπέρ σε σύνολο 400 βουλευτών εξελέγη χτες νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ο 67χρονος Τζέικομπ Ζούμα, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), συγκεντρώνοντας έτσι 13 ψήφους περισσότερους απ' τον αριθμό των βουλευτών του ANC. Απείχαν οι 67 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας...

ΒΗΡΥΤΟΥ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τη μερική αποχώρησή του από ένα χωριό στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, το οποίο κατέχει από τον πόλεμο του 2006, στη βάση ενός σχεδίου του ΟΗΕ συζητά ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», η αποχώρηση θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2006 αλλά το Ισραήλ διαρκώς την αναβάλλει. Εκτιμάται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να δώσει «καλή εντύπωση» στην Ουάσιγκτον και να «διευκολύνει» προεκλογικά τη φιλοαμερικανική συμμαχία στο Λίβανο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων οπαδών των μαοϊκών, που ζητούν να μη δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση εκτός αν ο Πρόεδρος της χώρας, αποδεχθεί την απόφαση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού και ηγέτη των μαοϊκών για καθαίρεση του ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σε επιφυλακή για τη γρίπη

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε το επόμενο διάστημα το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης στην χώρα είπε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος ενημερώνοντας την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Κατά την ενημέρωση με κομπασμό τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε ότι το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο ακόμα και αυτό της πανδημίας ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της «γρίπης των χοίρων» και είπε ότι χθες το υπουργείο κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παρασκευή του εμβολίου.

ΚΚΕ: Προβλήματα στα δημόσια συστήματα υγείας

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι εκδήλωση της συγκεκριμένης γρίπης έφερε στην επιφάνεια παγκοσμίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας και έδειξε ότι το φάρμακο πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό διαθέσιμο σε όλους και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του μήπως ο εν λόγω ιός είναι αποτέλεσμα βιολογικών πειραμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στη χώρα μας, είπε ότι το νοσοκομείο «Σωτηρία» που είναι σε επιφυλακή για τον ιό της γρίπης έχει 700 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ενώ κατά 40% είναι κενές και οι θέσεις του παραϊατρικού προσωπικού. Σχετικά με τα φάρμακα, τόνισε ότι πρέπει να παράγονται από κρατικά εργοστάσια και δίνονται φθηνά στον λαό και όχι από τις πολυεθνικές των φαρμάκων οι οποίες όπως και στην περίπτωση φαρμάκων για το AIDS μπλόκαραν την διάθεση φθηνών φαρμάκων σε φτωχές χώρες της Αφρικής.

ΤΣΕΧΙΑ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Ψήφιση Συνθήκης της Λισαβόνας

ΠΡΑΓΑ.--

Η Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ εγκρίθηκε τελικά χτες από τη Γερουσία της Τσεχίας με 54 ψήφους υπέρ στο σύνολο των 79 παρόντων γερουσιαστών και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί και από τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος όμως έχει δηλώσει πως θα περιμένει το αποτέλεσμα του δεύτερου δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας, που αναμένεται τον Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν 12 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS), μαζί με τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (KDU - CSL) και πέντε μέλη του Ανοιχτού Δημοκρατικού Κλαμπ. Σημειώνεται ότι 19 γερουσιαστές του ODS καταψήφισαν την Συνθήκη και τόνισαν πως θα καταθέσουν έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ έχουν ζητήσει από τον Τσέχο Πρόεδρο να μην την επικυρώσει.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις γερουσιαστές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Μάρτα Μπαγιέροβα καταψήφισε τη Συνθήκη, ο Βλαστιμίλ Μπαλίν την υπερψήφισε ενώ ο Βάτσλαβ Χομόλκα - μαζί με άλλους τέσσερις του ODS - αποφάσισαν να απέχουν της ψηφοφορίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δολοφονία συνδικαλιστικού στελέχους

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η ταξική πάλη οξύνεται στη Βενεζουέλα όπου οι δολοφονίες πρωτοπόρων αγωνιστών συνδικαλιστών έχουν μπει στη φαρέτρα της αντίδρασης. Το τελευταίο θύμα είναι ο συνδικαλιστής ηγέτης Αργκένις Βάσκες, ΓΓ του Συνδικάτου των εργαζομένων στην «Τογιότα», SINTRATOYOTA στην περιοχή Σούκρε, από «πληρωμένους δολοφόνους» την Τρίτη το πρωί έξω απ' το σπίτι του. Ηταν ένα από τα μαχητικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος που πρωτοστάτησε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και τις απεργίες για τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργατών και «είχε γίνει ενοχλητικός» εξαιτίας της δράσης του για τη δημιουργία ταξικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων. Η Ταξική Τάση των Εργαζομένων «Κρουζ Βιγιέγκας» (η συσπείρωση που δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας) ζήτησε την άμεση διερεύνηση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν πιο μαχητικά τον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έβγαλαν και δεκάδες συνδικάτα.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Τάρεκ αλ Αϊσέμι, τόνισε ότι οι έρευνες έχουν ξεκινήσει και ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να «διαλευκάνει τη δολοφονία και να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ