Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΧΟΙΡΩΝ»
Αύξηση κρουσμάτων και δεύτερος θάνατος στις ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Στα 1.630 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «γρίπης των χοίρων» (τύπου Α?), εκ των οποίων τα 30 απέβησαν θανατηφόρα με πιο πρόσφατο το θάνατο μίας 33χρονης Αμερικανίδας δασκάλας στο Τέξας (που προείχε αναπνευστικά προβλήματα). Σύμφωνα με χτεσινή νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ιδιαίτερα αυξημένα παρατηρούνται τα κρούσματα της γρίπης στην Ευρώπη (ειδικότερα σε Ισπανία και Βρετανία...), πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη επιφυλακή τους εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους Υγείας του οργανισμού και υπηρεσιών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης επιδημιολόγων και άλλων ειδικών του ΠΟΥ την ερχόμενη βδομάδα με στελέχη φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα σταματήσει η παραγωγή των συνηθισμένων αντιγριπικών εμβολίων και θα αρχίσει η παρασκευή εμβολίων κατά μίας πανδημίας γρίπης. Είναι φανερό ότι πέρα από τα αναγκαία μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν, διεξάγεται ταυτόχρονα ένας ανελέητος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα καρπωθεί τα περισσότερα κέρδη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στον καπιταλισμό και η δημόσια υγεία μπαίνει στο κυνήγι του κέρδους.

Χτες Αμερικανοί επιστήμονες και ειδικοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες για την παρασκευή ενός νέου αντιγριπικού εμβολίου. Ο Δρ. Ντένις Κάρολ ωστόσο σημείωσε τους προβληματισμούς του για ορισμένα απ' τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 και την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε πιο επιθετική μορφή ώστε να προκαλέσει «πανδημία γρίπης», τον επόμενο χειμώνα, στο βόρειο ημισφαίριο με εκατομμύρια θύματα σ'όλο τον κόσμο...

Στο Μεξικό πάντως χτες η κυβέρνηση Καλντερόν εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την ύφεση της ασθένειας στη χώρα. Χτες, άνοιξαν εστιατόρια, καφετερίες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ