ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2009
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ανοίξει πλατιά συζήτηση στο λαό για τα ουσιαστικά προβλήματα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, χτες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και λίγο πριν την έναρξή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε δήλωση στα ΜΜΕ και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στη δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Εν μέσω κρίσης, απολύσεων, σοβαρών προβλημάτων και μπροστά στις κάλπες ζούμε το φαρισαϊσμό στον κύβο. Είτε μείνει βουλευτής ο Παυλίδης, είτε παραιτηθεί, αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση. Δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, π.χ., το μεγάλο πρόβλημα των εκατοντάδων απασχολουμένων με όρους δουλεμπορίου, με διαμεσολάβηση των εργολάβων εδώ στο Πανεπιστήμιο, δεν πρόκειται να δώσει δουλειά στους νέους ανθρώπους.

Για μας, λοιπόν, μία είναι η επιλογή: Να ανοίξει πλατιά συζήτηση στο λαό για τα ουσιαστικά προβλήματα. Ολα τα άλλα που ζούμε είναι η σαβούρα, η σήψη, η σαπίλα ενός πολιτικού συστήματος, που δεν πρόκειται να εξυγιανθεί ούτε με εξεταστικές επιτροπές ούτε με το αν θα μπουν στον Κορυδαλλό κάποιοι πολιτικοί».

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δε λέρωσε τα χέρια του

Ερωτώμενη για το αν το ΚΚΕ θα έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές τόνισε:

«Το ΚΚΕ έχει μία δυναμική και ουσιαστική παρουσία και αναμφισβήτητα ανοδική πορεία και στις ευρωεκλογές. Ενα πράγμα χρειάζεται: Να αντιστοιχηθεί η ψήφος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που νοιώθει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων απέναντι στις κυβερνήσεις που γνώρισε και απέναντι στην ΕΕ.

Αυτή η αντιστοίχηση θα κάνει το ΚΚΕ πάρα πολύ δυνατό, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που δε λέρωσε τα χέρια του, είτε στο εθνικό Κοινοβούλιο είτε στο Ευρωκοινοβούλιο».

Κορυφαία πολιτική μάχη

Στην ερώτηση αν είναι λύση οι πρόωρες εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Η εκλογική μάχη είναι μία από τις κορυφαίες πολιτικές μάχες που δίνονται. Μπορεί να σε πάει πίσω, μπορεί να σε πάει και πολύ μπροστά. Επομένως εμείς δουλεύουμε για το πολύ μπροστά του λαού, με δυνατό ΚΚΕ και με ιδεολογικά και πολιτικά χειραφετημένο εργατικό κίνημα, με ισχυρή συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Αποπροσανατολισμός και φαρισαϊσμός

Σε άλλη ερώτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Θέλετε να σας πω καθαρά; Αυτή τη στιγμή παίζουν ακριβώς το ρόλο του αποπροσανατολισμού και του φαρισαϊσμού, γιατί τάχα πρέπει να αναστηλωθεί το κύρος της Βουλής στα μάτια του λαού.

Ακόμη κι αν γίνει ο καλύτερος νόμος περί ευθύνης υπουργών - που και εμάς μας ενδιαφέρει - πρέπει να σας πω ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος, πριν απ' όλα γιατί έβγαλε σωρεία αντιλαϊκών αποφάσεων όπως και οι προηγούμενες με την ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία».

Στη διευκρινιστική ερώτηση, «αναφέρεστε και στον κ. Αλαβάνο για το φαρισαϊσμό;», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Αναφέρομαι γενικά στο φαρισαϊσμό της μονόπλευρης συζήτησης πάνω σε αυτά τα θέματα, των κεντρικών συνεντεύξεων πάνω σε αυτά τα θέματα και στο παιχνίδι πάνω στο βήμα της Βουλής».

Και στις φοιτητικές και στις ευρωεκλογές ψήφος αντίθετη στην ΕΕ

Τέλος, στην ερώτηση ποιο κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ στους φοιτητές υπογράμμισε:

«Στους φοιτητές και σπουδαστές το κάλεσμα είναι το εξής:

Τώρα πια δε ζείτε μέσα στη γυάλα των σπουδών σας. Εδώ και πολλά χρόνια ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η αρνητική πορεία που υπάρχει έχει σχέση με τις επιλογές της ΕΕ, οι οποίες βεβαίως στην Ελλάδα εξειδικεύτηκαν, προσαρμόστηκαν, με τη θέληση τη συνειδητή και την εθελοντική, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Επομένως, η φοιτητική ψήφος και στις φοιτητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι πολιτική ψήφος, αντίθετη προς την ΕΕ, αντίθετη στην εξουσία των μονοπωλίων. Και το ΚΚΕ είναι αυτό που μπορεί να εκφράσει αυτή την τάση».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διαχείριση» της λαϊκής δυσαρέσκειας
  • Προβάλλει το προφίλ του υπεύθυνου διαχειριστή της κρίσης, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά για την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και να αποφύγει τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες
  • Δε διστάζει προεκλογικά να καλλιεργήσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση την επομένη των ευρωεκλογών

Το προφίλ του υπεύθυνου και αποτελεσματικού διαχειριστή της κρίσης καλλιεργεί συστηματικά ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση, επιχειρώντας να θέσει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της που ρίχνει όλα τα βάρη στον εργαζόμενο λαό.

Η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει ως δήθεν μεγάλο «ατού» της κυβέρνησης ότι τάχα «λέει την αλήθεια στο λαό» καθώς και πως είναι αποφασισμένη να πάρει «όλα τα μέτρα» για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αποσιωπώντας την ίδια στιγμή την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην προσπάθειά της να αποφύγει τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες.

Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που έγιναν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την οικονομία, προκύπτει σαφώς ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στην πολιτική της, αλλά θα προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που θα ξεκινήσει ακριβώς την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Δε διστάζει μάλιστα προεκλογικά να καλλιεργήσει το έδαφος στην κατεύθυνση αυτή, προσδοκώντας ότι θα εκτιμηθεί η συνέπεια και η αποφασιστικότητά της. Στη βάση αυτή έχει ήδη «στήσει» τα προεκλογικά «διλήμματα» στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης, με στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Πρόγευση της προεκλογικής τακτικής έδωσαν με τις χτεσινές δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπαθανασίου όσο και ο Ευ. Αντώναρος, επικεντρώνοντας στα ίδια σημεία. Πρώτον ότι «οι προοπτικές για την οικονομία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στη χώρα μας, είναι δυσμενείς». Δεύτερον, ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι αφ' ενός να λέει «όλη την αλήθεια στους Ελληνες πολίτες» και αφ' ετέρου «να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να βγούμε από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακριβώς έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος». Φυσικά, δεν προχώρησαν στην ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής για προφανείς λόγους. Αντίθετα, προτίμησαν να αναδείξουν τα διαχειριστικά διλήμματα μεταξύ των δύο μονομάχων. Ο λαός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει να διαλέξει από τη μια την κυβέρνηση της ΝΔ «που έχει παρουσιάσει και εφαρμόζει σταδιακά ένα συγκροτημένο και συνολικό πρόγραμμα» για την έξοδο από την κρίση και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ με «τα εξωπραγματικά ευχολόγια» και τις «ψευδοακαδημαϊκές τοποθετήσεις». Η τακτική αυτή, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα επιβραβευτεί στις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του Α. Σπηλιωτόπουλου ότι η κυβέρνηση όχι μόνο είναι είναι ισχυρή και αντέχει, αλλά «θα πάει καλύτερα απ' ό,τι πιστεύεται στις ευρωεκλογές».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται «να αφήνει πίσω» τα σκάνδαλα, με τον Γ. Σουφλιά να δηλώνει, για του λόγου το αληθές, ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «δεν αναφέρθηκε η λέξη Παυλίδης»... Βέβαια, την ίδια στιγμή έσπευσε να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία παρατεινόταν το καθεστώς έκπτωσης χωρίς δικαιολογητικά δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης σε ποσοστό 2%. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σκανδαλολογία, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση με όχημα την υπόθεση «Ζήμενς». Ενδεικτική η δήλωση του Σ. Τσιτουρίδη: «Ερχονται σήμερα στη Βουλή να μας μιλήσουν για τη Siemens, οφείλουν να απαντήσουν πού πήγε το ένα εκατομμύριο κατ' ελάχιστο το οποίο ομολογούν ότι πήγε στα ταμεία τους», είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ.

Την προεκλογική «επιχειρηματολογία» παρουσίασε με εύληπτο τρόπο ο Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας χτες σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο διεξόδου», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίδεται σε μηδενισμό, λαϊκισμό και άκριτη υποσχεσιολογία και επενδύει στο διχασμό και την πόλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ