ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
«Βόμβα» στα θεμέλιά του η εισφοροδιαφυγή

Στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκτιναχθεί φέτος η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και στα 4,2 δισ. ευρώ οι οφειλές που δεν καταβάλλονται με διαχρονική ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από παλιότερη κατάληψη του ΙΚΑ από το ΠΑΜΕ, ενάντια στην καταλήστευσή του από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις του δικομματισμού
Από παλιότερη κατάληψη του ΙΚΑ από το ΠΑΜΕ, ενάντια στην καταλήστευσή του από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις του δικομματισμού
Σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΙΚΑ εξελίσσεται η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, καθώς αυτή θα φτάσει φέτος στο αστρονομικό ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναδεικνύοντας τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ τα επίσημα στοιχεία βοούν και δείχνουν τη συνενοχή τους στο οικονομικό βούλιαγμα των ταμείων, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αξιοποιεί τα ελλείμματα που με την πολιτική τους δημιούργησαν προκειμένου στο όνομά τους να προλειάνουν το έδαφος για νέες ανατροπές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, που παρουσιάστηκαν χτες στο 19ο Συνέδριό της, η παράνομη εισφοροδιαφυγή το 2009 θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα 1 δισ. ευρώ χάνει το ΙΚΑ από την ανασφάλιστη εργασία (stage) και τις συμβάσεις έργου. Την ίδια στιγμή ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής του κεφαλαίου είναι τέτοιο που ισοδυναμεί με πραγματική λεηλασία καθώς αντιστοιχεί στο 38,5% των εσόδων του ΙΚΑ από τις τακτικές καταβολές.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων έχουν διογκώσει και τις μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, το 2008 οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν πληρώθηκαν στο ΙΚΑ, αν και παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους, ανήλθαν στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το 2005 η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 100%, αφού τότε οι βεβαιωμένες οφειλές ήταν 2,1 δισ. ευρώ. Και αυτό είναι ακόμα μία απόδειξη ότι οι χαριστικές ρυθμίσεις που γίνονται υπέρ των καπιταλιστών με το πρόσχημα της άμεσης είσπραξης κάποιων ποσών, οδηγούν στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Δηλαδή στη διόγκωση του προβλήματος, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών που σήμερα - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας - φτάνει στο 70% των επιχειρήσεων.

Θηλιά στα οικονομικά του ΙΚΑ είναι και η σταθερή άρνηση του κράτους να χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του, τον κλάδο υγείας, οδηγώντας το έλλειμμα του κλάδου στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική δαπάνη του Ιδρύματος εξαιτίας της ασυδοσίας των φαρμακευτικών εταιρειών του κλάδου από 1,568 δισ. ευρώ το 2007 φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,190 δισ. ευρώ, αύξηση δαπάνης κατά 40%. Και βέβαια η κυβέρνηση, επειδή δεν είναι διατεθειμένη να μπει εμπόδιο στην εισφοροδιαφυγή και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, επιλέγει να περικόπτει τις παροχές και να κρατά τις συντάξεις σε επίπεδα πείνας, καθώς σήμερα δύο στις τρεις συντάξεις είναι κάτω των 600 ευρώ.

Και ενώ τα οικονομικά του ΙΚΑ, εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής και της υποχρηματοδότησης του κράτους, οδηγούνται στο «κόκκινο», την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του «αγκομαχούν» από την έλλειψη προσωπικού. Ετσι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού φτάνουν τις 3.750, ενώ συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις στο Ιδρυμα ανέρχονται στις 7.000.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Συμμέτοχη σε κάθε αντεργατική μεθόδευση

Τις δυνάμεις της συναίνεσης κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων και διευκολύνει τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, κατήγγειλε ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ, τόνισε ο συνδικαλιστής, συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους, η οποία εντείνεται διαρκώς σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να εντάξει τον μέχρι σήμερα αυτοτελή λογαριασμό του ΛΑΕΚ στους δικούς του λογαριασμούς, επισήμανε ότι πρέπει να αποσυρθεί η απόφαση. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μπει συνέταιρος ο ΣΕΒ στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Τα λεφτά είναι των εργαζομένων, συνέχισε, και αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

Επίσης, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι την ώρα που μιλά περί ενότητας του εργατικού κινήματος, στηρίζει τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από τα σωματεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν πήρε θέση για τους αποκλεισμούς των συμβασιούχων στην ΠΟΕ ΟΤΑ και τα όσα συμβαίνουν στο Σωματείο του «Ευαγγελισμού», προσφέροντας την πολιτική συνδικαλιστική κάλυψη της πλειοψηφίας σε αυτές τις πρακτικές.

Κατά τ' άλλα, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ αναλώθηκε σε μια άτυπη δικομματική κοκορομαχία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ενόψει ευρωεκλογών. Η μεν ΠΑΣΚΕ υποστήριζε ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ, η δε ΔΑΚΕ έλεγε ότι φταίνε όλες οι κυβερνήσεις και η διεθνής κρίση. Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε την αντικατάσταση του Αλ. Καλύβη - εκπροσώπου της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ)- από τον Γ. Γαβρίλη - στέλεχος της ίδιας παράταξης - στη θέση του αναπληρωτή προέδρου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ - ΛΑΡΙΣΑ
Εκλογές στις 13 και 14 Μάη

Την τρομοκράτηση των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιχειρεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - με στόχο να εμποδίσει τη συσπείρωσή τους στο οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επίθεσή της σε βάρος του ταξικού κλαδικού συνδικάτου στο Νομό Λάρισας, το οποίο προχτές πραγματοποίησε την πρώτη γενική συνέλευσή του. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τραπεζοϋπαλλήλων - Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Λάρισας καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο στις απειλές της ξεπουλημένης ηγεσίας, με ταξική ενότητα. Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικάτο, δυναμώνοντας τη γραμμή της αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Τους καλεί, επίσης, να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, που θα γίνουν στις 13 και 14 Μάη.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Στα πρόθυρα της απόλυσης 80 εργαζόμενοι

Χάνουν τη δουλειά τους και η δημοτική αρχή (ΣΥΝ) σηκώνει ψηλά τα χέρια

Με την απειλή της απόλυσης βρίσκονται 80 περίπου εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Γ. Κουτελάκης (ΣΥΝ) νίπτει τας χείρας του, λέγοντάς τους πως ο νόμος του δένει τα χέρια και δεν μπορεί να τις ανανεώσει, με αποτέλεσμα να προετοιμάζει την απόλυσή τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων, στο Γκαράζ της Ν. Σμύρνης, βρέθηκε νωρίς χτες το πρωί αντιπροσωπεία από το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών του ΟΤΑ με επικεφαλής τον Μπάμπη Βορτελίνο. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν, από την πρώτη στιγμή, να ενημερωθούν για το πώς οι συνάδελφοί τους στο Δήμο Νίκαιας κατάφεραν, αν και συμβασιούχοι, τώρα, να έχουν μονιμοποιηθεί.

Ο Μπ. Βορτελίνος επισήμανε πως μόνο με απειθαρχία και ανυπακοή στους αντεργατικούς νόμους και ταυτόχρονη ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών, με κεντρικό αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς έγινε στο Δήμο Νίκαιας όπου ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος αντιστάθηκε στη λογική της μερικής απασχόλησης και διεκδίκησε μαζί με τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καταλήγοντας τους κάλεσε να καταδικάσουν εκείνες τις δημοτικές αρχές, καθώς και τα κόμματα που τις στηρίζουν, που θέλουν τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και λειψά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ